Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (Keşan TSO) yöneticileri, 25 Eylül Çarşamba günü İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda ve öğretim görevlilerini ziyaret etti.

Ziyarete Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Selahaddin Uyulgan ve Ahmet Koru ile Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Pirinççi katıldı.

Okul Müdürü Hayati Arda ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  bu yıl açılan Laboratuvar Teknolojisi Programı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hayati Arda konuşmasında şunları kaydetti: “Tarım sektöründe, tarım ürünleri, bu ürünlerin yetiştiriciliği, yetiştiriciliği sırasında karşılaşılan sorunların giderilmesi, hastalık ve zararlıların bilinmesi ve çözümlerin önerilmesi gibi konularda bilgi sahibi olan elemanlara ihtiyaç olduğu bilinen ve özellikle tarım sektör çalışanlarınca söylenen bir gerçektir. Bu programda öğrencilere tarımsal laboratuvar tekniklerinin öğretilmesi, analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması ve laboratuvarda çalışma becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca; toprak, su, bitki, gıda, yem analizleri ve bitki koruma teknikleri ile ilgili yöntem belirleyebilecek, uygulamalı analiz yapabilecek ve yapılan analizleri değerlendirebilecek ara eleman yetiştirilmesi de amaçlanmaktadır.”

LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ PROGRAMINDAN MEZUN OLANLAR…

Mustafa Helvacıoğlu da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Laboratuvar Teknolojisi Programı’ndan mezun olan öğrencilerin rahatlıkla iş bulabileceğini ifade ederek, “Programdan mezun olan öğrencilerimiz Tarım, Orman ve Gıda Bakanlığı, Gıda Kalite Kontrol Müdürlükleri, Toprak Mahsulleri Ofisi, Gümrük Müsteşarlığı ve Çevre ve Orman Müdürlüklerinin ilgili birimleri ile üniversitelerin ilgili laboratuvarlarında Laboratuvar Teknikeri olarak çalışabilmektedirler. Mezunlar ayrıca özel sektörde de ilgili laboratuvarlarda rahatlıkla iş bulabilirler” dedi.

Okul Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İpek Atılgan Helvacıoğlu ise, mezunların kazandıkları diploma ve unvanın “Ön lisans mezunu Laboratuvar Teknikeri” olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi:

BU PROGRAMA GİREBİLENLER…

“Programa başvurabilenler, Anadolu Meslek, Meslek Liseleri Kimya Meslek Liseleri, Çok Programlı Liselerin Kimya Bölümü öğrencileri sınavsız geçiş tercihiyle gelebilecekleri gibi düz liselerin öğrencileri de ÖSYM nin yaptığı YGS 2 sınavıyla da girilebilir. Puan türü ve kontenjan konusunda ise programın derslerinin fen ve matematik alt yapılı olması nedeniyle sayısal puanla öğrenci alınmaktadır. Laboratuvar teknolojisi programı kuruluşundan bu tarafa Y.Ö.K tarafından verilen örgün ve II. Öğretim kontenjanlarını tamamen doldurmaktadır. Her yıl 35-40 öğrenci kontenjanı verilmekte ve öğrenciler tarafından seçilerek doldurulmaktadır.

MEZUNLARIN İŞ OLANAKLARI…

Tarımsal Laboratuvar Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler Tarımsal Laboratuvar Teknolojisi Meslek Elemanı unvanına sahip olup, Mezunlar Tarımsal Laboratuvarlarda tekniker olarak çalışabilmektedir. Mezunlar ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda ve Bakanlığın laboratuvar kısımlarında, Köy Hizmetleri, Devlet Su İşleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Tarım İl Kontrol Laboratuvarları, Gıda Kontrol Laboratuvarları, Atık Su Arıtma Tesisleri, Zirai Mücadele Enstitüleri, Toprak-su-bitki, gübre analizleri yapan laboratuvarlar, her türlü gıda, ilaç, tarımsal girdi üreten fabrikalar, belediye bünyesinde kurulan laboratuvarlar, üniversitenin ilgili bölüm laboratuvarlarında, yem fabrikaları laboratuvarlarında gıda üzerine kurulan işletmelerde ve kendi kuracakları özel laboratuvarlarda çalışabilmektedir.”

Yetkililer son olarak konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenci ve öğrenci velilerinin 0284 616 13 48 ve 616 10 57 numaralı okul telefonlarından kayıt yetkilileri ile irtibat kurabileceklerini belirttiler.

Oda yöneticileri konuşmaların ardından, Keşan TSO tarafından İpsala Meslek Yüksek Okulu’na teşrif edilen “Biyoloji ve Kimya Laboratuvarı”nı gezerek bilgi aldılar.