Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, dün yaptığı açıklamada, Feride ve Mehmet Çuhacı Lisesi’nin Anadolu turizm meslek lisesine dönüştürülmesi için yapılan başvurunun sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kendilerine okulun ticaret lisesine dönüştürülmesi onayının geldiğini belirterek, bu yanlışlık düzeltilene kadar okula öğrenci alınmayacağını bildirdi.

Yüksel, dün makamında düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Anadolu türü okullarda kontenjan artırımı ile Feride ve Mehmet Çuhacı Lisesi’nin dönüşümü ile ilgili açıklamada bulundu.

PUANLAR DÜŞÜK OLUNCA OKULLARIN KONTENJANLARI ARTTIRILDI

Bu yıl uygulanmakta olan sistemin, öğrencileri ve okulları başarısız olarak gösterdiğini  bir kez daha ifade eden Yüksel, şöyle konuştu: “Sistem şu anda kendisini öğrencilerin almış olduğu puanları göz önünde bulundurmak suretiyle çalışıyor. Şuanda Türkiye genelinde tüm Anadolu türü okulların geçen yıla göre kontenjanları artırıldı. Bundan size sayısal olarak bahsetmek istiyorum. Mesela bizde 11 tane Anadolu türü okul var. Geçen yıl 815 kontenjanımız varken bu yıl ise 936’ya çıktı. Bu da ne anlama geliyor? Bu, 121 öğrencinin daha Anadolu türü okullara girmesi anlamına geliyor. Merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim programlarında okumak isteyen öğrencilerin taleplerini azami ölçüde karşılamak amacıyla kapasite artırıcı yeni düzenlemeler yapma gereğini bakanlık kendisinde gördü. Söz konusu düzenlemelerle daha fazla öğrencinin bu okullarda öğrenim görmelerine imkan sağlandığını vurguladı. Özellikle fen ve sosyal bilimler ile her türdeki Anadolu liselerinin kontenjanlarında geçen yıla göre artış gerçekleşti. Bu artışla birlikte öğrencinin bu okullarda öğrenim görme yolu da açılmış oldu.” 

SINIFLARDA 26 OLAN ÖĞRENCİ SAYISI 30’A YÜKSELTİLDİ

 Feryaz Yüksel, Fen liselerinin derslik başına düşen öğrencilerin yönetmelikle belirlendiğini kayıt düşerek, şunları söyledi: “Bu sayı 24’tü, 26’ya yükseltildi. Şu an ise bu sayı 30 oldu. Bu aynı zamanda fen lisesi gibi, Anadolu öğretmen lisesi gibi, sosyal bilimler liseleri gibi liselerin kendilerine ait yönetmeliklerinde tekrar değişmesi anlamına geliyor. Zaten değiştirilmezse kendisine ters düşer. 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı’nda lise 1’de okuyan öğrenci sayısı bin 239. Bu yıl özellikle 8’inci sınıftan mezun olan öğrenci sayımız 965. Bunların 830 tanesi SBS’ye girmiş ve 200-350 puan aralığındaki öğrenci sayımız ile 250-450 puan aralığındaki öğrenci sayımızı değerlendirdiğimizde şu anlama geliyor; 250-450 puan arasında 669 öğrencimiz var, bu da % 81’e tekabül ediyor. 200 ile 450 puan arasındaki dilimde 811 öğrenci, % 97’ye tekamül ediyor. Yani bizim meslek liselerinin Anadolu bölümü özellikle bu ara dilimlerde öğrenci aldığından dolayı bizim bu yıl, aynı zamanda fen, Anadolu öğretmen lisesi ve diğer Anadolu türü okullara sokacağımız öğrenciler bu ara dilimlerden buraya kaydolacak öğrencilerdir. Dolayısıyla bu yılda Anadolu türü okullara kayıt olacak öğrencinin %80 ile %90 ara diliminde olacağını düşünüyoruz. Şu an bakanlık kontenjan artırımı ile öğrencinin aleyhine olan sistemi bir anlamda düzelterek öğrencinin lehine dönüştürmüş durumda.”  

BU İŞTE BİR HATA VAR

Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki komisyonun yanlış bir planlamayla Feride ve Mehmet Çuhacı Lisesi’nin ticaret meslek lisesine dönüştürme kararı aldığını ve yazının kendilerine ulaştığını belirten Yüksel, “Bu yazı gelince Edirne’de komisyon tekrar toplandı. 28 Haziran 2013 tarihinde bu toplantı gerçekleştirildi. Yanlış olarak gönderilen okulun düzeltilmesi yönündeki karar Ankara’ya tekrar bildirildi. Okul, bizde olan ticaret lisesi olarak geldi. Bu bir yanlışlıktan kaynaklanıyor. Bununla alakalı gerekli girişim yapıldı. Büyük ihtimal tercih zamanına kadar Ankara bu yanlıştan dönmek suretiyle bu yıl turizm otelciliğe öğrenci alınabilecek. Ama şu anki durumda öğrenci almayacağız” diye konuştu.