BÜLENT SAYLAM

Ömer Eymen Kara, Buğra Sağlık, Açelya Nisa Dedeağılı, Elanur Köse’den oluşan takımın Afet Oda Güven Bölgesi projesinde deprem sonrası enkazda, zedenin yerinin tespit edilmesi, AFAD (Afet ve Acil Durum) Merkezleri tarafından hızlı bir şekilde kurtarılması hedefleniyor. Kurt, projede anksiyete bozukluğu olan insanları öncelik verdiklerini, projeyle AFAD’ın daha hızlı müdahale edeceğini ve gerçekleştirecekleri proje sayesinde okullara gelir sağlayacağını söyledi.

ÖNCELİK, ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN İNSANLAR

Öncelikli olarak deprem nedeniyle anksiyete bozukluğu olan insanları amaçlayan proje hakkında bilgi veren Keşanlı Sınıf Öğretmeni Mesut Kurt, şunları söyledi: “Projenin adı Afet Oda Güven Bölgesi, projemizle oluşturduğumuz cihazların temel hedefi deprem sonrası oluşacak enkazda, zedenin yerini gösterip AFAD tarafından hızlı bir şekilde kurtarılması amacıyla tasarlanmıştır. Cihazın yan hedefleri ise deprem öncesi başta deprem nedeniyle anksiyete bozukluğu olan insanlara yardım sağlayıp, deprem anında ise insanların yanlış hareketler yapmasını önleyip zedenin bulunduğu odadaki cihazın yanına gidip çök kapan tutun hareketlerini yapmasını hatırlatmaktadır.”
PROJE, AFAD’IN HIZLI MÜDAHALESİNE YARDIM EDECEK
Cihazların dairenin her odasında olmak zorunda olduğunu hatırlatan Kurt, proje hakkında verdiği bilgiye şöyle devam etti: “Zede hangi odadaysa o güvenli bölgeye geçecek. Her cihaz için Wİ-Fİ bağlantı noktası oluşturuyoruz. İsimlerine bina daire numaraları ve oda isimleri giriliyor. Deprem anında cihazın yanına gidiliyor cihaz sıcaklık sensörü ile de çalışıyor. Bunu seçme nedenimiz 35 derece ve sonra zedenin canlı olduğunun kanıtıdır. Bayılma anında bile cihaz, sensör sayesinde çalışmaya devam edecek. Işık ve buzzer ses ikazları kurtarılmayı hızlandırmak açısından önemli. Sensörle Wİ-Fİ bağlantı noktamız aktif oluyor. Bu sayede AFAD hızlı bir şekilde bu noktalara yöneliyor ve zede kurtarılıyor.”

PROJE SAYESİNDE OKULLARA GELİR SAĞLAYACAK

Kurt, projenin başarılı olabilmesi için Milli Eğitim, imar bakanlıkları ve Teknofest in ortak protokol imzalaması gerekli olduğunu dile getirerek, “Cihazlar Devletimize bağlı ilkokul öğrencileri tarafından kodlama eğitimlerine destekleyici bir şekilde yapılacak. Aynı zamanda okullarımıza gelir sağlayacaktır.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.