Gazetemiz  Sorumlu Yazı işleri Müdürü Birol Çalen,, ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Kuzey Kıbrıs Kampusu davetlisi olarak Trakya’dan davet edilen diğer yerel gazetecilerle birlikte Kıbrıs’taydı. 4-6 Mart tarihlerinde gerçekleşen 3 günlük gezide, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü’nü yakından görme fırsatı yakalayan gazetecilere yetkililer tarafından öğrencilerin kaldığı yurtlar, eğitim görülen sınıflar, laboratuarlar ve sosyal-sportif aktivite merkezleri gezdirilerek bilgiler verildi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer de ekibe; okulun tarihçesi, hedefleri, eğitim kalitesi ve gelecek planları hakkında bir sunum yaptı. Gezi, sunumun ardından çekilen toplu hatıra fotoğrafıyla sona erdi.



ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu ile ODTÜ’lü olma Fırsatı

Geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen ve bu konudaki başarısını Türkiye’de ve dünyada kanıtlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından bir toplumsal sorumluluk projesi olarak benimsenen Kuzey Kıbrıs Kampusu, 15 lisans ve 3 lisansüstü programa kayıtlı 2.188 öğrencisi ile 9. Akademik Yılında…  ODTÜ Ankara’ya göre daha düşük puanla öğrenci kabul eden, ancak öğrencilerini 58 yıldır eğitim kalitesi tüm dünyada kabul edilen ODTÜ standartlarında mezun eden ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, üniversite adaylarına ODTÜlü olabilmek için ikinci bir fırsat veriyor. Geçtiğimiz üç akademik yılda olduğu gibi 2014-2015 akademik yılında da TC kontenjanlarının tümü burslu olacak ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, geride bıraktığı 8 akademik yıl boyunca 721 mezun verdi.

ÜLKE SINIRLARINI AŞAN YÜKSEK PRESTİJ

ODTÜ’nün Türkiye’nin dışında uluslararası arenada da yüksek prestije sahip olduğunu belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, bu başarının özellikle dünyada üniversite sıralamalarında kendini gösterdiğini söyledi.  Prof. Tümer, şunları söyledi:

“Bu sıralamalardan biri, İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşunun bilim alanlarına göre dünya üniversiteleri sıralaması. ODTÜ 12 farklı bilim alanının hepsinde birden, ön sıralarda yer alan tek Türk üniversitesi. İkinci önemli sıralama, İngiliz Times Education’ın tarafından 150’den fazla ülkede 17 bin üst düzey akademisyene yapılan anketle belirlenen sıralama ki, bu sıralamaya göre son üç yıldır ODTÜ, ilk 100 içinde yer alıyor. 2012’de 91-100 bandında yer aldı, 2013 yılında 40 basamak yükselerek 51-60 bandında yer aldı. Türkiye’de ilk 100’e yaklaşan başka üniversite yok. Bu sıralamada yer alan ilk 50 üniversitenin en düşük bütçeli olanı, ODTÜ’nün bütçesinin 8 katına sahip. Türkiye’de maaşlar da dahil, giderlerinin üçte birini araştırmaya dayalı projelerin gelirleriyle karşılayan tek üniversite ODTÜ.”




ÜNİVERSİTELERE ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRİYOR

Araştırma faaliyetlerinde de son derece aktif olan ODTÜ’nün Avrupa Birliği’nin 7. çerçeve programıyla verilen araştırma destek fonundan yüzde 11 pay aldığını belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, bu çok sayıda üniversite, STK, belediye ve kamu kuruluşlarının başvurduğu havuz içinde ODTÜ’nün aldığı payın kendisinden sonra gelen üç kurumun toplam payından daha yüksek olduğunu söyledi.

ODTÜ’nün ÖYP programı çerçevesinde Türkiye’deki üniversitelere de öğretim üyesi yetiştirdiğini hatırlatan Prof. Tümer, bugüne kadar 402 hocayı üniversitelere öğretim üyesi olarak yetiştirdiklerini söyledi. Tümer, 500 öğretim üyesi adayının da doktorasını yaptığını belirterek, Türkiye’deki üniversite öğretim üyesi açığını gidermek adına çok önemli bir katkı sağladıklarını söyledi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu projesinin TC ile KKTC Hükümetlerinin ortak geliştirdikleri bir proje olduğunu ve iki hükümetin ODTÜ’ye daveti ile gerçekleştirilip projenin finansman boyutunun T.C tarafından karşılandığını anlatan Rektör Prof. Dr. Turgut Tümer, bir devlet üniversitesi olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun TC açısından yurt dışında gerçekleştirilen ilk proje olduğunu belirtti. Prof. Tümer, yurt dışında benzer birçok örnek olduğuna da değinerek, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun akademik ve idari bakımdan tümüyle ODTÜ Ankara’ya bağlı olduğunu, öğrencilerin ODTÜ diplomalarını ODTÜ Ankara mezunlarının da içinde bulunduğu törenle aldıklarını söyledi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Projesinin ilk başladığı 2002 yılından 2013 yılı sonuna kadar kampusa 250 milyon TL kaynak aktarıldığına işaret eden Prof. Dr. Turgut Tümer, bu rakamın 185 milyon TL’sinin yatırım, 65 milyon TL’nin ise cari giderlere katkı olduğunu belirtti.


MİMARİ ÖDÜLLÜ KAMPUS

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ilk etapta 3.500 öğrenciye göre tasarlandığını belirten Prof. Tümer, ilk kampus tasarımı ve misafirhane ile kafeterya binalarının tasarımının Ankara Mimarlık Bölümünün bitirme projesi olduğunu, içinde 5 öğretim üyesinin de bulunduğu 18 kişinin yer aldığı tasarım ekibi tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Diğer bina ve peyzaj projelerinin yarışmalar sonucunda gerçekleştirildiğini, jürinin ODTÜ Ankara Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinin olduğunu söyledi. Yarışma birincilerinin projelerinin uygulandığını belirten Prof. Dr. Turgut Tümer, bu durumun kampusa mimari çekicilik kazandırdığını söyledi. Rektörlük binasının Türkiye Mimarlar Odası ödülünü kazandığını, lojman binalarının Ağahan ödülüne aday gösterildiğine değinen Prof. Tümer, Türkiye’de yeni kurulan üniversitelerin ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nu görmeye geldiklerini söyledi.

MEZUNLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda tam zamanlı 137, yarı zamanlı 16 olmak üzere toplam 153 öğretim elemanının görev yaptığını belirten Prof. Dr. Turgut Tümer, 13 öğrenciye bir öğretim elemanı düştüğünü söyledi. 2013-2014 ders yılında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda öğrenim gören 2.178 öğrencinin yüzde 84’ünün T.C, yüzde 7’sinin KKTC uyruklu olduğunu belirten Prof. Tümer, diğer yüzde 9’unun ise üçüncü ülkelerden olduğunu söyledi. Prof. Tümer, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ODTÜ’de okumak isteyen ve eğitim almak istediği bölümden vazgeçmek istemeyen öğrenciler için ikinci bir fırsat sunduğunu söyledi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun 58 yıldır eğitim veren ODTÜ kalitesinde öğrenci yetiştirmek üzere yola çıktığını belirten Prof. Dr. Turgut Tümer, tüm mezunlarını takip ettiklerini, mezunlarının herbirinin gerek profesyonel iş yaşamında gerekse akademik alanda son derece başarılı olduklarını belirlediklerini vurguladı. Eylül 2013 itibari ile 721 olan mezunlarından, mezuniyetinin üzerinden 6 ay geçen ve bilgi aldıkları 486’sının verilerini de paylaşan Prof. Dr. Turgut Tümer, yüzde 77’sinin bir işte çalıştığını, yüzde 16’sının master ya da doktorasını yaptığını, yüzde 7’sinin ise askerlik yaptığını, iş aradığını ya da yüksek lisans başvurusunda bulunduğunu belirterek, “Mezunlarımızın ortaya koyduğu tabloyla gurur duyuyoruz” dedi.


YENİ AKADEMİK YILDA DA TÜM KONTENJANLAR BURSLU OLACAK

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun, SUNY New Paltz ile birlikte yürütülen İşletme Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) kontenjanları dışında, TC uyruklu öğrencilere yönelik ÖSYS kontenjanlarının tamamı, bundan önceki üç akademik yılda olduğu gibi 2014-2015 akademik yılında da burslu kontenjanlardan oluşacak.

Burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler, 1 yıl İngilizce Hazırlık Sınıfı ve 5 yıl lisans eğitimi süresince başarı durumuna bakılmaksızın, öğrenim ücretinin %100, %50 veya %25’inden muaf olacak. Ayrıca LYS ile yerleştirildiği programla ilgili MF puan türündeki sınav başarı sıralamasında ilk 35.000, TM puan türündeki sınav başarı sıralamasında ilk 25.000, YGS sınav başarı sıralamasında ilk 60.000, DİL sınav başarı sıralamasında ilk 4.000 içindeki öğrenciler Yurt Bursu, lisans programlarında belli başarı düzeyini yakalayan öğrenciler Akademik Başarı bursu alıyorlar.

PROFESYONEL YAŞAMA YOLCULUKTA DA ÖĞRENCİSİNİN YANINDA

Mezuniyetle profesyonel yaşam arasındaki yolculukta da öğrencilerini yalnız bırakmayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, son sınıf öğrencilerine verdiği Kariyer Koçluğu Programı ile bu süreçte desteğini sürdürüyor. Öğrencilerinin iş yaşamına atılmadan önce amaçları ve onunla bağlantılı olarak kariyer hedefleri konusunda netleşmeleri, kariyerlerindeki gelişim için etkili olacak aksiyonları belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla Kariyer Koçluğu Programı uyguluyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda profesyonel bir firma aracılığıyla gerçekleştirilen bu program ile öğrencilere, ideal iş vizyonu, iş arama stratejisi, özgeçmiş oluşturma, iş görüşmesi ve iş tekliflerinin değerlendirilerek müzakere edilmesi konularında koçluğun yanı sıra danışmanlık veriliyor. 





KİŞİSEL GELİŞİMLERİNE KATKI

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu için kaliteli bir eğitimin yanı sıra öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak da büyük önem taşıyor. Gerçekleştirilen “5 Yıldızlı Buluşmalar” ile Türkiye’nin farklı sektörlerinde önemli başarılara imza atan profesyoneller, öğrencilerle buluşturuluyor.
Yoğun çalışma tempoları içinde “Teneffüs” programı ile nefes alan öğrenciler, eğitim aldıkları lisans ve yüksek lisans programları dışında edebiyat, güzel sanatlar, spor, mizah gibi alanlarda Türkiye’nin başarılı isimleri ile bir araya gelerek sohbet ediyorlar, atölye çalışmaları gerçekleştiriyorlar.

YEŞİL KAMPUS ÇALIŞMALARI

2011 Yılından bu yana Yeşil Kampus çalışmalarını sürdüren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, bu çalışmalar kapsamında, projeye gönül veren akademik ve idari personel ile öğrencilerini bir araya getirerek Yeşil Kampus Koordinasyon Kurulu’nu oluşturdu. Kurul tarafından hazırlanan sürdürülebilir ve iklim dostu vurgularıyla oluşturulmuş bir toplumsal sorumluluk açılımı olan strateji belgesi Kampus Yönetim Kurulu’nca onaylanarak web sayfasında yayımlandı. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yeşil Kampus Strateji Belgesi, aşağıdaki temel performans gösterge alanlarını belirleyerek ilk yıl amacı olarak bu göstergelerin somutlaştırılıp sayısallaştırılması çalışmalarını gerçekleştirdi:

 

-          İç mekânlardaki CO2 emisyonu düzeyi,

-          Bina kapalı birim alanına ve kişi başına göre üretilen CO2 emisyonu,

-          Kişi başına ve metrekare başına düşen enerji tüketimi,

-          Kişi başına düşen su tüketimi miktarı,

-          Kişi başına ve bina kapalı alanına düşen katı atık (çöp) geri kazanım miktarı,

-          Geri dönüşüm yolu ile kullanıma verilen kullanım suyu oranı,

-          Kampus içindeki dış ortamda gündüz, akşam ve gece saatlerindeki çevresel gürültü değeri,

-          Kampus içerisindeki binalarda iç ortam gürültü değeri,

-          Mutfak ve bahçe atıklarının komposta dönüştürme oranı

Kampus dahilindeki enerji üretimi (jeneratörler), iletimi ve tüketimindeki verimliğin artırılması, bilinçsiz kullanım ve israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin sürdürülebilir kılınması; iklim değişikliği ile mücadele edilmesi amacıyla Kampusun sera gazı emisyonlarının azaltılması; arazi kullanımı ve yağmur suyu yönetim planı ile doğal kaynakların korunmasının sağlanması; atık yönetim planı ile çevre kirliğinin önlenmesi ve toplumun enerji ve çevre konularında bilinçlendirilmesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun çevre ve enerji politikasının öncelikli ve önemli bileşenlerini oluşturuyor.


YURT OLANAKLARI

Yeni kayıt yaptıran her öğrenciye ilk 2 yıl yurtlarında barınma garantisi veren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda, I. II. ve III. Yurt binalarında tek kişilikten dört kişiliğe kadar seçenekleri olan, öğrencilere en son teknoloji kullanılarak donatılmış, güvenli, rahat ve bakımlı bir yaşam ortamı sunuluyor.

20 BİN METREKARELİK SPOR MERKEZİ VE TESİSLERİ

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun yaklaşık 20 bin metrekarelik alana yayılmış olan spor merkezi ve tesislerinde basketboldan voleybola, Uzakdoğu sporlarından plaj voleyboluna, squash’tan atletizme, hentboldan golfe hemen her alanda spor aktivitesi gerçekleştirmek mümkün. Öğrenciler, spor toplulukları ve spor kulüpleri bünyesinde basketbol, futbol, yüzme, voleybol, masa tenisi, satranç, tenis, orienteering ve shotakan karate gibi spor branşlarına ve spor yarışmalarına katılabiliyorlar. Öte yandan, Spor ve Rekreasyon Müdürlüğü, öğrenci, personel ve misafirlerin katılımına açık olarak aerobik, step, Latin dansları dersleri, tenis, fitness ve vücut geliştirme programları, tüplü dalış sertifika programları, mini golf sporu yarışmaları gibi bireysel veya grup spor programları düzenliyor.


ZENGİN KÜTÜPHANE

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun 3.500 metrekare kapalı alana sahip kütüphanesinde 60 bin ciltlik raf ve 450 kişilik oturma kapasitesi, grup çalışma odaları, 30 kişilik çoklu-ortam odası ve 76 kişilik bir seminer odası bulunuyor. Bütün alanların internet bağlantısı ile desteklendiği Kütüphane, haftanın 7 günü öğrenci ve çalışanların yanı sıra dış kullanıcılara da hizmet veriyor. ODTÜ Ankara Merkez Kütüphanesi ile doğrudan internet erişimi olanağı sağlayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kütüphanesi’nin koleksiyonu, 30 binin üzerinde basılı kitap, 250'den fazla popüler dergi ve günlük gazete, 163 elektronik veritabanı aboneliği ile 55.000 elektronik dergi ve 179 bin elektronik kitap ile multimedyadan oluşuyor.