HABER MERKEZİ

Okul bahçesinde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programın sunuculuğunu Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenleri Dilek Saylam ve Baskın Özüdoğru yaptı. 

Programda ilk konuşan Okul Müdürü Osman Başak, “Temelini sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, beraberlik, barış, kardeşlik ve özveri ile atmış bulunduğumuz, eğitim yuvamızın 24 erkek 43 kız toplam 67 öğrencimiz ile bu gün hayatımızın güzel bir dönemini kapatıp yeni bir döneme yelken açacaksınız. Bu gün sizin için hem hüzünlü hem umut verici bir gün. Sizlerle muhteşem tam 4 yıl, bir annenin engin sevgisi, şefkati ve özverisi; bir babanın sorumluluk bilinci ve güvenilirliği içerisinde büyük bir özen, sevgi ve saygı içerisinde Atatürk Düşüncesi aydınlığıyla yetiştirdiğimiz evlatlarımızın daha mutlu, daha başarılı, daha yüksek eğitim kademelerine, Türkiye’mizin geleceğine doğru uğurlamak için düzenlediğimiz altıncı mezuniyet ve diploma törenine hoş geldiniz.” ifadelerini kullandı.

“BEN OLARAK GELDİNİZ ‘BİZ’ OLARAK AYRILIYORSUNUZ”

“Türk milletinin geleceği, ümidi, Bağımsızlığımızın, Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri, Vatan sevgisini ve sevdasını bir Ay yıldızlı Bayrak gibi yüreğinde taşıyan Sevgili Gençler!” diye seslenen Osman Başak, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu gün semeresini aldığınız, meyvelerini topladığınız, taçlandırdığınız başarınızda en büyük payın öğretmenlerinize ve ailenize ait olduğunu hiçbir zaman unutmayınız. Başarınızın arkasındaki en büyük güç, şüphesiz ki, anne ve babalarınızın dualarıdır. Bu eğitim yuvasına bir mevsim gibi geldiniz, geçiyorsunuz, gidiyorsunuz. Her mevsim bitecek ancak sizler başka iklimlerde çiçek açmaya devam edeceksiniz. Bizler bu güzel bahçemizi hiç kurutmayacağız. Sulamaya, güzelleştirmeye, zenginleştirmeye devam edeceğiz. Sizler, güneşi görünce buzlu, karlı dağlarda açan kardelenler kadar güzelsiniz. Sizler, dünyayı aydınlatan güneş kadar aydınlıksınız. Sizler, güneşin ışığına güç veren meşalesiniz. Sizler, karanlıkları aydınlatan, güneşin meşalesi olarak her zaman kalbimizde yaşayacaksınız. Tam dört yıl önce çekingen, meraklı bakışlarla yüreğinizde öğrenme azmi ve bilgi ateşiyle girdiğiniz bu kapıdan, şimdi donanımlı, bilgili, atılgan, cesaretli, paylaşımcı, kendine güveni tam, Atatürk İlke ve İnkılaplarına Bağlı gençler olarak yaşamın önemli noktalarından birine atılmak üzere çıkıyorsunuz. Hayatın önemli bir dilimini burada birlikte geçirdik. Acı-tatlı anılarımız oldu. Güzellikleri, mutlulukları, hüzünleri paylaştık birlikte. Ben olarak geldiniz ‘Biz’ olarak ayrılıyorsunuz.”

“SEVGİLİ MEZUNLARIMIZ, YAŞAMDAN VE GELECEKTEN KORKMAYINIZ”

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ailesi olarak hüzün, sevinç ve mutluluğun bir arada yaşandığı, güzel bir mezuniyet günü yaşadıklarını belirten Başak, “Bir düşünürün güzel bir özdeyişini hatırladım. Bir bahçıvan hiçbir zaman mutsuzluk duymaz. Çünkü mutsuz olmak için zamanı yoktur. Biz eğitimciler de hiçbir zaman mutsuz olmadık. Çünkü mutluluk ne aradığını, ne yaptığını bilmektir. Mutluluk güçlüklerin üstesinden gelmektir. Ulu Önder Atatürk’ümüz ‘Mutluyum çünkü başardım!’ sözlerini her zaman yaşama geçirmenin gerekliliğine inanmıştık. İşte bugün, bu olağanüstü gün, öğretmeniyle öğrencisiyle, dostlarıyla hep bir ağızdan ‘mutluyuz, çünkü başardık’ diye haykıracağımız bir gündür. Bu anlamlı güzel günümüzde yanımızda olduğunuzdan dolayı sonsuz mutluluk duyuyoruz ve şükran, minnet duygularımızı sunuyoruz. Sevgili mezunlarımız, yaşamdan ve gelecekten korkmayınız. Bundan sonraki hayatınız zorluklarla, şimdiye kadar karşılaşmadığınız sıkıntılarla dolu olabilir. Ama bunlar sizi yıldırmasın. Çünkü sizler her türlü sıkıntıyı, problemi çözmeye, zorlukları aşmaya hazır, bilgi ve becerilerle donanmış gençler olarak ayrılıyorsunuz bu yuvadan. Ve şunu unutmayın ki zorluklar, insanın başarıya yaklaştığının en önemli göstergesidir. Hayat bir mücadeledir. Hayat fırsatları kaçırmamaktır. Hayatta en acı şey, yaşam boyunca kaçırdığımız fırsatlardır. Tüm fırsatları lehinize çeviriniz ve mücadeleyi bırakmayınız. Sevgili gençler, sizler, şimdi yaşamanızın en güzel, en renkli ve en heyecanlı dönemini yaşıyorsunuz. Bu yaşamın mutlaka aynen devamını arzuladığınızı biliyorum. Tüm güzelliklerin kesintisiz devamı, pozitif enerji ve pozitif düşünceye bağlıdır. Eğer sizler iyi çalışır, iyi şeyler düşünür, iyi hedefler belirlerseniz, kaybetmek istemediğiniz o güzellikleri sürekli olarak muhafaza edebilirsiniz. Aziz Atatürk’ün gençliğe yani sizlere emanet ettiği bu kutsal vatanımızın sonsuza dek yaşayabilmesi, onu gözünüz gibi korumanıza, bakmanıza bağlıdır. Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda bilgili, kendine güvenen, atılgan, cesaretli, akılcı, kişilikli, bilinçli, bilimsel, araştıran öğrenmeyi bilen, bilgiye ulaşabilen, paylaşan, katılımcı, demokrasiyi özümsemiş, iletişim becerisine sahip, teknolojiyi kullanabilen, Ulu Önder Atatürk’ün çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak ve onu aşmak için gayret gösteren sevgi, saygı dolu öğrenciler olarak sizleri mezun etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm alanlarda sevincimiz oldunuz, hem de sizden sonra gelenlere örnek oldunuz. Eminiz ki; Ay yıldızlı bayrağımızın sonsuza kadar dalgalanması, Milletimizin yükselmesi ve yüceltmesi için elinizden gelen tüm gayreti göstereceğinizden eminim. Geçen yıl mezun ettiğimiz öğrencilerimiz LYS sınavlarında % 60 başarı gösterdiler. Sizler de yaşamınızda göstereceğiniz üstün başarılarda bizim şeref ve mutluluk kaynağımız olacaksınız.” şeklinde konuştu.

“SEVGİDE SERBESTLİK, SAYGIDA MECBURİYET VARDIR”

 Öğrencileri mezun etmekten büyük bir sevinç duymakla birlikte, okuldan ayrılacakları için üzüntü yaşadıklarını dile getiren Başak, şöyle devam etti: “Kıymetli konuklarımız; tüm öğrencilerimiz aynı zamanda gönlümüz ve kalbimizin birincileridir. Onları mezun ettiğimiz için büyük bir sevinç duymakla birlikte sevgili yavrularımızdan ayrılacak olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Okul 1., okul 2., okul 3.sü olan öğrencilerimizi tebrik ederken, tüm öğrencilerimin başarılarını kutluyorum. Bilgi ve sevgilerinizle geleceğe ışık tutan değerli öğretmen arkadaşlarım, ‘Sevgi her kapıyı açan anahtar, yaşamın lokomotifi, mutluluğun şifresidir’ dediniz. Yüreğinizde sevgi, elinizde Atatürk’ün yaktığı bilim meşalesi, sonsuz özveriniz ve çabalarınızla, öğrencilerimizi okulumuzu başarıdan başarıya koşturdunuz. Atatürkçü, laik, bilimin ışığında yürüyen gençler yetiştirdiğimize dair inancım tamdır. Tek bir bilek, tek bir yürek olduğunuz için hepinizi gönülden kutluyorum. Sevgili mezunlarımız, sizden insanları sevmenizi isteyeceğim. Sevginin parayla, pulla alınamayacağını, pek çok şeyi sevgiyle alabileceğinizi unutmamanızı isteyeceğim. Sevgide serbestlik, saygıda mecburiyet vardır. Sizler, anlayışlı, iyilikçi, analitik düşünebilen, sistematik ve planlı çalışabilen, bağışlayıcı, saygılı, sabırlı, sevecen, onurlu, çalışkan, güvenli ve mutlaka doğru açık, gerçekçi olunuz. Arkadaşlarınızı iyi seçiniz. Düşlediğiniz güzel yarınlar sizlerin olacaktır. İnanmak başarmanın yarısıdır. Kendinize inanın, güvenin, mücadele edin. Size sunulan hayatı en iyi şekilde değerlendirerek çalışınız.”

“BURADA İDARECİ, ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ OLMAK BİR AYRICALIKTIR”

Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nin bir eğitim öğretim kurumu olmasının ötesinde bir aile ocağı özelliğini taşıdığını ifade eden Başak, “Burada idareci, öğretmen ve öğrenci olmak bir ayrıcalıktır. Bu seçkinlik şimdiye kadar her alanda alınan başarılarla kendini ispatlamıştır. Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi bir eğitim öğretim kurumu olmasının ötesinde bir aile ocağı özelliğini taşımaktadır. Buradan hayata atılan öğrenciler, gelenek ve göreneklerine bağlı, çağdaş yaşamı benimsemiş, gelecek ile uyumlu, geçmişi ile onurlu, Atanın meşalesini gelecek nesillere taşımada bilgiyi, sevgiyi, hoşgörüyü ve teknolojiyi kullanmayı ve en önemlisi Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlılığını öğretmeyi, laik, demokratik, Cumhuriyete bağlı gençler yetiştirmek temel hedefimizdir. Her zaman söylediğim gibi mensubu olmaktan mutluluk duyduğumuz Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisemiz bir okuldan ziyade bir aile niteliğindedir. Herhangi bir sebepten dolayı ailenizden uzak düşmeniz sizi bu ailenin mensubu olmaktan alıkoymadığı gibi ideallerinizi gerçekleştirmek için daha yüksek okullara gitmeniz sizleri Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ailesinin bir ferdi olmaktan ayıramaz. Sizler bu ailenin evlatlarısınız ve hep böyle kalacaksınız. Sizleri çok seviyoruz, sizlerle mutluluk duyuyoruz ve mutluluk duymaya devam edeceğiz. Yükselmek istediğiniz son noktaya kadar arkanızda olup, sizleri teşvik edeceğiz. Her zaman gözümüz, kulağımız ve kalbimiz sizlerle olacak. Sevinçleriniz sevincimiz, sıkıntılarınız sıkıntımız, üzüntüleriniz üzüntümüz olacaktır. Siz uzaklarda üniversitelerde olsanız bile biz sizi yüreklerimizde hissedeceğiz. Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi olma gururunu (şerefini) ve heyecanını daima yaşayın ve sizi sevenlere de yaşatınız.” dedi.

KARAMSAR DEĞİL İYİMSER OLUNUZ”

Konuşmasına “Size yol göstermeye çalışan büyüklerinizin sözlerini her zaman dikkate alınız” diyerek devam eden Başak, şöyle devam etti: “Küçüklerinize sevgi, büyüklerinize saygı gösterin. Karanlıklara sitem etmeyiniz. Bir mum yakarak güneşe ulaşmak için ilk adımı atınız. Sizler bilmelisiniz ki en büyük zafer; ‘hiç düşmemek değil, her düşüşte kalkabilmektir. Geçmişe bakmadan rotayı geleceğe çevirebilmektir.’ Güzel bir sözü sizlerle paylaşmak istiyorum. ‘Gençler bilseydi, yaşlılar yapabilseydi, dünyada yapılmamış bir şey kalmazdı.’ İşte siz, bilen ve yapabilen gençler olunuz. Biz yüzlerce fidan ektik. Fidanlar büyüdü. Yüzlerini ışığa döndüler. Gülümsediler ve biz de güldük. Sizleri en güzel okullarda görmek en büyük dileğimiz. Bu çok özel, çok güzel günde bizimle olan kıymetli anne-babalar; sizlerin bu akşamki duygularınız herkesinkinden çok farklı. Üzerine titrediğiniz, emek verdiğiniz, özen gösterdiğiniz gözbebeği olan evlatlarınızı yaşam mücadelesinin içinde başarılı olacaklarını yürekten umut ediyorum. Onların istikballeriyle ilgili bir korku, bir endişe duymayınız. Bugüne kadar başarılı çalışmalarıyla bizim hep takdirimizi kazandılar. Karamsar değil iyimser olunuz. Gülfidanı yetiştirilen, her türlü hizmete, sevgiye-saygıya layık bahçıvanlarsınız. En büyük pay sahibi sizlersiniz. Verdiğiniz emek için sizlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sizleri gönülden kutluyorum. Fedakârlığınız önünde saygı ile eğiliyorum. Bizim Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi sevdamız bülbülün güle, gülün bülbüle duyduğu aşk gibidir. Biz gülü dikeni ile birlikte sevmeye devam edeceğiz.  TYT ve YKS sınavlarını umutla bekleyen tüm ana-babaların yüzlerinin gülmesini temenni ediyorum.”

“SAĞLIK, BAŞARI VE MUTLULUK DAİMA SİZLERLE OLSUN”

Osman Başak, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Bu duygu ve düşünceler içerisinde bizimle aynı heyecanı paylaşan, bizleri onurlandıran konuklarımıza, velilerimize, bilgisini-emeğini esirgemeyen değerli öğretmenlerimize, tüm imkânları bize sunan Okul-Aile Birliğimize şükran duygularımı sunuyorum. Hepinize iyi eğlenceler diliyorum. Sevgili yavrularımız, çok çalışın, iyi okuyun, dürüst ve saygılı davranın, ciddi olun. Sevdiğiniz mesleği seçiniz, azimli sabırlı olunuz. Sağlığınıza dikkat edin. Tatlı dilli güler yüzlü olun. Sinirlerinizi bozan bir şey olmasın sınava geç kalıp koşturmayın, zamanında gidiniz. Sorular hep çalıştığınız yerden gelsin, netiniz bol, yanlışınız az olsun. Sağlık, başarı ve mutluluk daima sizlerle olsun. Geleceğiniz, zekânız, yüreğiniz, gözleriniz gibi pırıl pırıl, ışıl ışıl olsun. Her şey gönlünüzce olsun. Başarıların en yücesi, mutlulukların en güzeli sizlerle olsun. Allah zihin açıklığı versin. Gözünüz aydın, yolunuz ve bahtınız açık olsun! İyi insanlarla karşılaştırsın. Başarıya giden yolda, el ele, gönül gönüle, umutla, coşkuyla, başarıyla hep birlikte yürüyelim, hep birlikte koşalım. Yolunuz istediğiniz yere çıksın. Güneş yüzünüzü ısıtsın. Yağmur toprağınızı kabartsın. Çalışma azminiz sürekli olsun. Başarılarınız daim olsun. Allah yolunuzu, bahtınızı açık etsin, mutlu kılsın.”      

Başak’ın konuşmasından sonra program Edirne Milletvekili MKYK üyesi Dr. Fatma Aksal’ın konuşması ile devam etti. Program daha sonrasında TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un kutlama mesajının okunmasının ardından dereceye giren öğrencilere ödüllerle devam etti. Okul 3. Sü 12/A sınıf öğrencisi Yiğit Balaban’a plaketini Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Okul 2.’si 12/C sınıf öğrencisi Ayşenur Kuru’ya plaketini Keşan Kaymakamı Nuri Özder, okul 1.’si 12/C sınıfı öğrencisi Ümit Can Ekmen’e plaketini Edirne Milletvekili ve MKYK üyesi Dr. Fatma Aksal verdi.

Program daha sonra okul 1.si Ümit Can Ekmen in yaş kütüğüne plaketini takması ve konuşma yapmasını yaptıktan sonra okulun halk oyunları ekibinin folklor gösterisi ile devam etti. Tüm mezun olan öğrencilere sınıf öğretmenleri tarafından mezuniyet belgeleri takdim edildi. Mezuniyet komitesine ve halk oyunları öğretmenine plaket verilmesi ile devam eden program okul öğretmenlerinin tamamına okul müdürü Osman Başak tarafından plaket verildi. Daha sonrasında ise Okul Aile birliği üyelerine plaket verilmesinin ardından öğrencilerin kep atmasıyla birlikte müzik eşliğinde coşkulu bir şekilde eğlendi. Tören esnasında tüm misafirlere pilav, ayran ve tulumba tatlısı ikramı yapıldı.