Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, 2013-2014 eğitim öğretim yılının, 24 Ocak Cuma günü sona eren ilk yarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Keşan’da toplam 13 bin 149 öğrencinin tatile çıktığını belirten Yüksel, liselerde 4 bin 272, ortaokullarda 3 bin 888, ilkokullarda 4 bin 105 ve okul öncesi eğitimde de 884 öğrenci bulunduğunu söyledi. Buna karşılık Keşan’da 72 eğitim-öğretim kuruluşu olduğunu ve bunlarda 764 kadrolu, 62 ücreti öğretmen, 73 tane de yardımcı ve diğer personel bulunduğunu söyleyen Yüksel,  İlçe Milli Eğitim camiası olarak toplam 899 kişi ile çalışıyor olduklarını kaydetti.

BU YIL CİDDİ BİR ATAMA SÜRECİ YAŞADIK

Okullardaki başarı belgelerinin 21 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre verildiğini belirten Feryaz Yüksel, “Üst üste 3 yıl her dönem takdirname alan öğrencilerimize üstün başarı belgesi veriliyor. 5. sınıfa kadar öğrenciye belge verilmiyor. 3 bin 888 ortaokul öğrencimiz var. Bunlardan, bin 94 öğrenci teşekkür belgesi, bin 150 öğrenci takdir belgesi aldı. Yani %28’i teşekkür, %30’u takdir, %11’i onur belgesi, %18’i de başarı ve üstün başarı belgesi almış. Liselere baktığımız zaman 4 bin 272 öğrenci üzerinden %33’ü teşekkür, %20’si takdir, %16’sı onur belgesi ve %4’lük dilim başarı ve üstün başarı belgesi almış durumda. Öte yandan bu yıl ciddi bir atama süreci yaşadık. İller arası alan değişikliği, il ilçe bünyesinde alan değişikliği, norm fazlası sınıf öğretmenlerinin ataması, branş öğretmenlerinin ataması, Anadolu Liselerine öğretmen atama, norm fazlası okul öncesi atama, yönetici atama, özür durumuna göre atama gibi 11 başlıkta atamalar gerçekleşti. Bu sirkülasyon, eğitim öğretim yapılan bir yerde öğretmenlerin kendilerine tanınan hakları kullanması, öğrencinin derse adaptasyonunu olumsuz manada etkilemiştir. Öğrencilerimizin okullardaki başarısına baktığımız zaman abartı olduğunu düşünmüyorum. Örneğin 2011-2012 öğretim yılında üniversiteye öğrenci yerleştirmemizdeki yüzdemiz %52,64 iken 2012-2013 öğretim yılında %64,58 olarak gerçekleşmiş.” dedi.

ÜCRETLİ 62 ÖĞRETMEN ALDIK

Öğretmen bulunmasında sıkıntı yaşanan birkaç branşın bulunduğunu ifade eden Yüksel, şunları söyledi: “Bunlar; din kültürü, sınıf öğretmeni, Almanca, okul öncesi, zihin engelliler ve okul öncesi branşları. Bu branşlarda ücretli öğretmen görevlendirmesi yaparak sorunu aşmış olduk. 62 öğretmenimiz bu branşlarda görevlendirildi. Şubat ayında yapılacak olan atamada da bu açık alanlar kapanacaktır diye düşünüyorum.”

RAM, KEŞAN’IN YANISIRA İPSALA VE ENEZ’E DE HİZMET VERİYOR

Keşan’da RAM’ın (Rehberlik Araştırma Merkezi) yanında özel rehabilitasyon merkezlerinin de faaliyet gösterdiğinin altını çizen Feryaz Yüksel, “Yapılan çalışmalarda ciddi aşama kaydedildi. Verilen eğitimlerde 211 öğrencinin velisine bilgilendirme yapılmış. RAM yalnızca Keşan değil, İpsala ve Enez’i de kapsayan çalışmalar yapıyor. Okula Uyum, Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş, Verimli Ders Çalışma Yöntemleri konusunda 112 veliye eğitim verildi. Bireysel eğitimlerde 18 öğrenci ve 15 veli ile görüşüldü.” diye söyledi.

12 GEZİYE 414 ÖĞRENCİ KATILDI

Eğitim ve öğretimde sosyal faaliyetlerin vazgeçilmezlerden biri olduğunu dile getiren Yüksel, “Çeşitli spor dallarında 652 öğrenciden oluşan 272 takım 117 adet maç yaptı. Aynı zamanda bu alanda Keşan Fen Lisesi, Bademlik Ortaokulu’nun il birincilikleri var. Ferdi anlamda da Edirne’de derecelerimiz var. Bu noktada da başarılı bir dönem geçirdiğimiz görülüyor. Ayrıca, okullarımızda 1. dönemde 10 tiyatro oyunu sergilenmiş, 3 kermes ve pilav günü yapılmıştır. Düzenlediğimiz 12 geziye ise 414 civarında öğrencimiz katıldı. Gezilerimizin de verimli olduğunu kanaatindeyiz.”

108 ŞİKAYET BAŞVURUSU OLDU

Her kurumda “mükafat var ise ceza da var” diyen Feryaz Yüksel, açıklamasına şöyle devam etti: “Eğitim ve öğretim ile alakalı BİMER’e 50 adet, Bilgi Edindirme 21, ALO 147 de 37 olmak üzere 108 başvuru gerçekleşmiş durumda. Bu başvuruların, taşımalı eğitim, veli-öğretmen, veli-idare arasında ilişkiler ve Keşan HEM(Halk Eğitim Merkezi) ile alakalı olduğunu görüyoruz. Bunların tamamına geri döndük. Ancak yapılan başvuruların çoğu isimsiz.

TÜBİTAK İÇİN 10 PROJEMİZ VAR

Okullarımızın şu anda bireysel ve fedakarlığa dayalı yaptığı işlerden birisi de projeler.

Birinci dönemde liselerimizden 5 okulumuzdan 10 TÜBİTAK başvurusu var. Bu Benim Eserim Projesi’nde 9 ortaokuldan 18 projemiz geldi. Okullarımızın kendi bünyesinde yapmış oldukları etkinlikler var. Okullarımızda; aile eğitimi, anne destek eğitimi, bilgisayar kullanımı, gitar eğitimi, refakatçi, trafik kuralları gibi projeler var. Bu projelere bin 1 öğrencimiz katılıyor. Aynı zamanda kendi bünyemizde de uyguladığımız projeler var. Kitap Okumayı Sevdirme, Okulumda Besleniyorum, Okulumda Güvendeyim, Öğrenci Kariyer Günleri bunlardan bazıları. 2012-2013 eğitim öğretim yılında Trakya Kalkına Ajansı’na sunduğumuz Buradayım ve Özelim Projesi kabul edilmiş olup, şu anda ihale aşamasına gelmiş durumdayız. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de gönderdiği projeler var. Bu projeler de uygulanmaya devam ediyor.”

ÖĞRETMENLERİMİZİ EĞİTECEĞİZ

2013-2014 eğitim öğretim yılında 338 burslu öğrencinin bulunduğunu söyleyen Yüksel, “Parasız yatılıdan bursluluğa geçen 6 öğrencimiz bulunuyor. Mahalli sınav ile parasız alınan öğrenci sayımız ise 57. Devletimizin öğrencilerimize çok iyi imkanlar sunduğunu ve bunlardan velilerimizin yararlandığını görmek mümkün. Öte yandan okullarımız bünyesinde 61 tane yarışmanın duyurusu yaptık. Aynı zamanda bu yıl Fatih Projesi ismi altında akıllı tahta kullanımı gerçekleşti. Bu konuda tüm öğretmenlerimizi eğiteceğiz. Sendikal bilgilere baktığımızda 836 personelimizin 606 tanesi sendikalı.” dedi.

SINAVLAR

Açık Lise, Açık Orta Öğretim, Motorlu Taşıt Sürücüleri sınavlarının Keşan’da yapıldığını ifade eden Feryaz Yüksel, “Keşan’da yapılan sınavlara bugüne kadar 3 bin 900 kişi girerken, 864 öğretmen de görev yaptı. Özel öğretim kurumlarımızda 316 kişi görev yapıyor. Bu kurumlarda 3 bin 311 kişi eğitimlerini devam ettiriyor. Ücretli olarak görev yapan öğretmen sayısı ilköğretim okullarında 39, Halk Eğitim de ise 93 olmak üzere 132 kişi istihdam oluyor.

Okullarımızın onarımlarıyla ilgili ihaleler yapılarak onarım gerçekleştirildi” dedi.

Yüksel, sözlerinin sonunda, çalışmalarında başarılı olmaları için her türlü desteği veren başta Kaymakam Bekir Dınkırcı olmak üzere, öğretmenlere ve velilere çok teşekkür ettiğini ifade etti.