Keşan Final Dergisi Dershaneleri Kurucusu Mustafa Bezbaş, Eğitim Koordinatörü Timur Eruzun, Rehberlik Koordinatörü Duygu Oğuz ve Muhasebe Müdürü Bircan Bezbaş, önceki gün açıklanan YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) sonuçlarıyla ilgili olarak Medya Keşan’a açıklamalarda bulundu.

Mustafa Bezbaş ve Duygu Oğuz, sınav sonuçlarının beklemedikleri kadar kısa sürede açıklanmasına şaşırdıklarını belirtirken, Timur Eruzun, YGS hazırlığının 5-6 aya sığmayacağını söyledi. Bircan Bezbaş ise bazı öğrencilerin şifrelerini vermedikleri için Keşan’la ilgili tüm sonuçlara ulaşamadıklarının altını çizdi. Keşan Final Dergisi Dershaneleri yönetim kadrosu şu görüşleri dile getirdi:

MUSTAFA BEZBAŞ: TÜRKÇE SORULARINA VERİLEN CEVAPLARDA DÜŞÜŞ OLMASI ÜZÜCÜ    

“YGS sonuçları ilk defa biz dershanecilerin bile tahmin etmediği kadar kısa süre içerisinde açıklandı. Bu güzel bir şey. ÖSYM (Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi)’yi tebrik ediyoruz. Bu arada, 8 bin 500 öğrencinin sıfır çekmesi Türkiye’de eğitim kalitesinin tartışılmasını gündeme getirdi. Sınava katılan 1 milyon 800 bin öğrencinin içinden 8 bin 500’ünün sıfır çekmesi, gayet doğal. Geçen yıla göre de bir azalma söz konusu. Bu, sınava amaçsız girenlerden kaynaklanıyor. İnsanlar birkaç soru yapabilir ama bazı öğrenciler, soruların tümünü boş bırakıyor. Bu sonucu ya da eğitimin kalitesini sıfır çekenlerle değerlendirmemek lazım. Bir eğitimci ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak beni en çok üzen olay Türkçe sorularına verilen cevaplardaki azalmadır. Geçen yıl Türkçe sorularına verilen net cevap sayısı 18 net iken bu sayı bu yıl 16,5’a indi. Fen bilimleri aynı kalırken matematik ve sosyal bilimlerde artış var, Türkçe’de düşüş var. Türkçe’ye verilen doğru cevapların düşmesi çok kötü bir şey! Kendi dilimizle ilgili soruları yapamadığımız anlamına geliyor. Bu da Türkçe’yi bilmediğimiz anlamına geliyor.

Velilerden ricamız, çocuklarına kitap okutsunlar. Gençlerimiz kendilerini teknolojiye kaptırıp, okuma kalpazanı oldular. Biz de artık öğrencilere ödev vermeye başladık. Onların kitap okumalarını takip ediyoruz. Bu konuda okullar da duyarlı olmalı. Çünkü onların elinde yaptırım gücü var. Ancak sonuçta yine çalışan kazandı. Biz Keşan Final Dergisi Dershaneleri olarak bu sınavdan da başarıyla çıktık.”

TİMUR ERUZUN: SIFIR ÇEKEN ÖĞRENCİ SAYISI AZALDI

“2013 YGS’yi, geçen yılla karşılaştırdığımızda, sıfır çeken öğrenci sayısının azaldığını görüyoruz. Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da 1. olan öğrenciler, testlerdeki soruların tümünü çözememiş. Sayısal verilerle açıklamalarımı anlaşılmaz kılmayayım. Görünen o ki YGS hazırlığı 5-6 aya sığacak bir çalışma ile olmuyor. Önümüzdeki yıllarda sınava girecek adaylar, bu değerlendirmemi dikkate almalıdır.”

DUYGU OĞUZ: SONUÇLARIN BU KADAR KISA SÜREDE AÇIKLANMASINI BEKLEMİYORDUK

“Açıkçası, sonuçların bu kadar kısa sürede açıklanmasını beklemiyorduk. Bir hafta içerisinde hızlı bir açıklama oldu. Fakat birçok öğrencimizin sonucuna şifre nedeniyle ulaşamadık. Elde edebildiğimiz kadarıyla çok başarılı sonuçlar olduğunu gördük. Ülke geneline baktığımızda ise sıfır çeken adayların çokluğu karşısında düşündük. Bundan sonra barajı aşan adayların puanları düşük bile olsa LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)’ye hazırlanmaları gerekir. LYS soruları karşımıza daha çok bilgiye dayalı sorular olarak çıkacak. Bu nedenle adayların çok sıkı bir şekilde çalışmaları ve yaklaşık 2 aylık süreyi çok iyi değerlendirmeleri gerekir.”

BİRCAN BEZBAŞ: SONUÇLARA ULAŞAMADIK

“Sonuçlar kısa süre içerisinde açıklandı ancak sistemin, gerek TC vatandaşlık numarası ve gerekse şifre istemesi nedeniyle birçok öğrencimizin sonuçlarına ulaşamadık. Bazı öğrencilerimiz bize dönüş yapmıyor. Bazı aileler de sonuçların öğrenilmesini, gazete ve radyolarda yayımlanmasını istemiyor. Bu nedenle öğrencilerimizin tamamının sonuçlarına ulaşamıyoruz. Bu da bizi üzüyor.”