AYŞİN SEÇİL GEZER

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından velilerden gelen şikâyetlerin de arttığına değinen Gaytancıoğlu“Eğitim sistemiyle bu kadar oynanırsa veliler tabii haksızlığa uğradığını düşünür. Her ne kadar sistemin adil olduğunu anlatsalar da tercihleri yaparken mecburen bir İmam Hatip Lisesi tercihi yapabilmek, hiçbir yere yerleşemezse açık lise olması, Anadolu Lisesi sayılarının yetersizliği gibi düşüncelere velilerin kafalarında hep bir soru işareti bıraktı. Daha önce bu sınav gayet güzel bir şekilde yapılıyordu. Sistemle sürekli oynanırsa, yurttaşlar da sisteme güvenmezler. Milli Eğitim Sisteminde 6-7 defa sınav sistemi değişmiş, 7 defa bakan değişmiş, 16 yıl içerisinde 14 defa müfredat değişmiş. Liselere geçiş sınavları olsun, üniversite sınavları olsun, liselerdeki eğitim olsun. Adı üstünde milli eğitim olması lazım. ‘Milli’ olması lazım.”

AKP’NİN YANLIŞI SÜREKLİ EĞİTİM SİSTEMİYLE OYNAMAK

Eğitim sisteminin hükümete göre değil, bakana göre değiştiğini vurgulayan Okan Gaytancıoğlu Şimdi yeni bir sistem geldi. Ne uygulanacağını kimse bilmiyor.  Gerek öğretmen alımlarında gerek yerleştirmelerde, gerekse okutulan müfredatta veliler çok büyük sıkıntı içerisine giriyorlar. Maalesef özel okullara yönelim var. Hâlbuki devlet okullarının Anadolu Liseleri’nin daha da güçlendirilmesi gerekir. Çünkü çağımız artık teknoloji çağı. Düşünen, sorgulayan bireyler yetiştirmek zorundayız. Ezberci bir toplum yaratmak durumunda değiliz. Biz soran, sorgulayan bir nesil yaratmak zorundayız. Bunun da temelinde matematik ve fen bilimleri yatar. Baktığımız zaman çocukların matematik sorularını çözemediklerini görüyoruz.  Demek ki eğitim sistemi iyi bir şekilde dizayn edilmemiş. AKP’nin yanlışı sürekli eğitim sistemiyle oynamak.” şeklinde konuştu. 

GENÇLER ANADOLU LİSELERİNE GİTMEK İSTİYOR

Keşan’a yeni kazandırılan modern İmam Hatip Lisesi binasıyla ilgili de konuşan Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP, hiçbir şeyi planlayamıyor. Bir ülkeye ne kadar doktor lazım, ne kadar mühendis lazım, ne kadar imam lazım? Bu kadar çok büyük binalar yaparak az sayıda öğrenciye orada eğitim verirseniz tercih edilmeyen yerlere, devletin kaynaklarına yazık olur. Planlama AK Parti Türkiye’yi öngöremediği bir sisteme götürüyor. Sadece Keşan’da değil, her yerde bu sorunlar var. Biz İmam Hatip Lisesi’ne karşı değiliz ama Türkiye’deki imam ihtiyacı belli, doktor ihtiyacı belli, öğretmen ihtiyacı belli. 400 bin öğretmen işsiz fakat 17 bin tane köy okulu kapalı. Okullarda öğretmen açığı var, siz öğretmenleri tayin edemiyorsunuz. Niye? Çünkü ekonomi kötü. Bu öngörememe eksikliğidir. Gençler Anadolu liselerine gitmek istiyor. Siz de kocaman bir okulu İmam Hatip Lisesi yapıyorsunuz. Demek ki orayı Anadolu Lisesi yapmanız lazım. Oraya da öğretmen yetiştirmeniz lazım, kaynaklarınızı buraya ayırmanız lazım. Kaynak yok mu var. Ama AKP kaynakları yanlış yönde kullanıyor. Kendi sistemin dikte etmeye çalışıyor. Kabullenmeyen bir kesim var. AKP artık Türkiye’yi yönetemiyor. Her şeyi zamlarla götürmeye çalışıyor.