Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Uğur Taşkan, dün yaptığı açıklamada, 2013-2014 Akademik Yılı Güz Dönemi’ni değerlendirdi.

VERİMLİ BİR DÖNEM OLDU

Güz Dönemi’ne 23 Eylül 2013 tarihinde bin 400 öğrenciyle birlikte başlandığını ifade eden Taşkan, “Derslerimiz 3 Ocak 2014 tarihinde tamamlandı. 6-17 Ocak 2014 tarihleri arasında final sınavları yapıldı, şu an içinde bulunduğumuz haftada da bütünleme sınavları devam ediyor ve 31 Ocak Cuma günü sonuçlanacak. Fakat üniversitelerde dur durak yok. 3-7 Şubat 2014 tarihleri arasında Bahar Dönemi kayıtları olacak. 10 Şubat’ta da Bahar Dönemi derslerine başlayacağız. İlk dönemi verimli geçirdik. Eğitim-öğretim anlamında bir sıkıntımız olmadı. Atlatamayacağımız veya çözemeyeceğimiz bir sorunla karşılaşmadık.” dedi.

İLK MEZUNLARIMIZI BU YIL VERECEĞİZ

Uğur Taşkan, Bahar Yarıyılı’nın özellikle mezuniyet açısından çok önemli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Biliyorsunuz Haziran ayı başında mezuniyet törenimiz olacak. Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, ilk mezunlarını verecek. Tabii işin bir organizasyon, bir de finans boyutu var. Bu konuda da rektörlüğümüz ile görüşeceğiz. Onlardan maddi ve manevi destek isteyeceğiz.

MEZUNİYET TÖRENİNİ

ÖNEMSİYORUZ

Haziran başında okulumuza, Keşan’ımıza yakışır bir törenle, inşallah ilk mezunlarımızı vereceğiz. Şubat, Mart aylarında ağırlık bu konulara verilecek. Ben bu konuyu şerefimiz, namusumuz olarak görüyorum. İyi bir tören yapmak, öğrencilerimiz ve ailelerinin memnun kalması çok önemli. İyi bir mezuniyet töreni ile buraya geleceklere hem Keşan’ı hem de okulu tanıtma fırsatı bulacağız. Bir mezuniyet komitesi kurduk. İçinde hocalarımız ve öğrenci temsilcilerimiz var. Onların da taleplerini alıyoruz. Herkes farklı bir pencereden bakabiliyor.”

KEŞAN’IN YURT SORUNU OLDUĞU BİR GERÇEK

Öğrencilerin ilettiği sıkıntılar konusundaki soruyu yanıtlayan Taşkan,Yurt sorunu, biliyorsunuz bizimle ilgili bir sorun değil ama Keşan’da yurt sorunu olduğu bir gerçek. Hatta Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nun temel atma töreni için Keşan’a gelen Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’na konuyu aktardık. O da gerekli yerlere talimat vereceğini söyledi. Dolayısıyla bu bizim direkt olarak çözebileceğimiz bir sorun değil. Ama şu ana kadar bize gelip de, ‘Hocam yurt sorunu ne zaman çözülecek?’ diyen hiç olmadı. Yani bir öğrenci bile bu konuyla ilgili buraya gelmedi.

AÇIK POLİTİKA UYGULUYORUZ

Gelen öğrenciler genellikle kredi konusunda, yani mezuniyet aşamasında bir ders daha alırsa okulu uzamayacak, bunun için geliyorlar. Yani, ‘Yaz okulu olur mu, kısa vadede çözebilir miyiz?’ diye soruyorlar. Biz bu sene şöyle bir uygulama yaptık: Dönemin ilk haftasında, özellikle birinci sınıflara, ilgili bölüm başkanları, okulu ve Keşan’ı tanıtım toplantısı düzenlediler. Dolayısıyla bölüm hocaları, öğrencilerle toplandı ve bu konular hakkında bilgilendirdi. Biz burada açık politika uyguluyoruz. Bir toplantımız olmadığı sürece buraya gelerek, sorunlarını, sıkıntılarını bize aktarabilirler.” diye konuştu.

YURT İÇİN ÖNCELİK SIRASI İPSALA YERİNE KEŞAN’IN OLMALIYDI

Taşkan, bir soru üzerine İpsala’daki öğrenci sayısının Keşan’dakinden az olmasına rağmen İpsala’ya yurt yapılmasıyla ilgili görüşlerini de açıklayarak, şu şekilde konuştu: “İpsala’nın çok az öğrencisi var. Bu konuda Keşan’a kesinlikle bir öncelik sağlanmalıydı. Keşan’da kurumlar arası bir organizasyon ve işbirliği sıkıntısı var. Nasıl bu okulu Yusuf Çapraz yaptırdıysa, Ahmet Yörük, sağlık bilimleri yüksekokulunu yaptırıyorsa, niçin hayırsever bir işadamımız da Keşan’da bir yurt yaptırmıyor? Bu da aslında hayata geçirilebilecek bir konu. Burada, devlet büyüklerinin işadamları ile temas kurup, ikna etmeleri gerekiyor. Bir kurum yaptırdığınızda ailenizin soyadı ömür boyunca yaşıyor. Kamu kurumlarındaki devlet büyüklerimizin, o kişileri, bu işlerin yapılması için yönlendirmesi gerekiyor. Ama Ahmet Bey mesela burada 7,5 milyon TL’lik yatırım yapmış. Ondan yine böyle bir şey talep etmemiz uygun olmayabilir. Bildiğim kadarıyla Keşan’da durumu iyi olan epey bir insan var. Tabii son dönemdeki ekonomik çalkantılı dönemde de belki insanlar önünü göremiyor olabilir.

OKULUMUZUN DENKLİK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Taşkan, son olarak yüksekokuldan mezun olacak öğrencilerin diploma denklikleriyle ilgili bilgi vererek, “YÖK’e bağlı olan bütün üniversitelerin denkliği var. Burası 4 yıllık bir yüksekokul olduğu için ‘Fakülte’ denkliğine ihtiyaçları vardı. Onunla ilgili biz bütün bölüm başkanlarına talimat verdik. Bunların yazıları yazıldı ve YÖK’e gönderildi. Gümrük İşletme programınınki geldi. Biz bu yazılar geldikçe internetten duyuruyoruz. Mezunlarımız en zor ve üst sınav olan KPSS-A’ya da girebilecekler. Biz tabii onlardan başarı da bekliyoruz. Böylece okulumuzun itibarı ve tercih edilme oranı daha da artacaktır.

İKİNCİ ÖĞRETİM AÇMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Ayrıca ikinci öğretimle ilgili çalışmalarımız var. YÖK onay verirse İşletme Bilgi Yönetimi ile Uluslararası Ticaret’te önümüzdeki yıl ikinci öğretimi açacağız. Talep göreceğine inanıyorum. Talep görmezse kapatma şansınız da var. Okulumuz büyüyor ve mesafe katetmek için yeni bir şeyler yapmak lazım.” diye konuştu.