Sarıoğlu: “Öğretim elemanı ihtiyacımız var”

 

 

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, dün Keşan’a gelerek, Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda akademisyenlerle biraraya geldi.

Saat 11.00 sıralarında okula gelen Sarıoğlu’nu, okulun Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Uğur Taştan ve Öğretim Görevlisi Hüseyin Çakırlar ile akademik personel karşıladı.

Toplantı öncesi basın mensuplarına geliş sebebiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Sarıoğlu, “Daha önce Aralık ayında hizmet içi seminer vermeye gelmiştim. Kısa süreli bir ziyaret olduğu için daha ziyade idari personelle tanışabildik. Ama bu defa eğitim-öğretim döneminin sonunda akademik personelimizle de tanışalım, ihtiyaçları, sıkıntıları, beklentileri var mı öğrenelim ve elimizden geldiği kadar çözüm üretelim diye ziyaret ettik. Keşan, Edirne’nin en büyük ilçesi. Burada 2 yüksekokulumuz vardı. Biri Yusuf Çapraz diğeri Keşan Meslek Yüksekokulu. Üçüncüsü ise Sağlık Bilimleri Yüksekokulu oldu. O henüz aktif durumda değil. Buradaki potansiyelimiz ne, neler yapabiliriz arkadaşlarımızla konuşmaya geldik. Çok iyi bir diyalog ortamı oluştu.” dedi.

YÜKSEKOKULUN MEZUN VERMESİ İÇİN HAZIRLANIYORUZ

Trakya Üniversitesi’nin, bölgenin en köklü ve büyük üniversitesi olduğuna dikkat çeken Sarıoğlu, şunları söyledi: “Bu sadece Trakya Bölgesi için değil Balkanlar için de geçerli. Üniversitemiz yönetimi sürekli olarak Balkan ülkeleriyle iletişim içerisinde. Daha geçen hafta rektörümüz Bulgaristan’daydı, bir rektör yardımcımız da Arnavutluk’taydı. Sürekli üniversiteler arası ilişkiler, kurumlar arası ilişkileri güçlendirmeye çalışıyoruz. Tabii Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu henüz mezun vermemiş. Mezuniyete hazırlanıyor. Bu kapsamda öğrencilerimizin mezun olduklarında karşılaşabilecekleri muhtemel sıkıntıları öngörerek bunların çözümlerini arkadaşlarımızla konuştuk. Bu noktada hazırlıklar yapılıyor. Ankara;’da bunların takiplerini yapacağız. Bizim yüksekokullarımız ne kadar gelişir, yerli yerine oturur, fonksiyonunu ifa edebilirse bundan Keşan kazanacak. Bu bilinçle ve sorumlulukla gayret ediyoruz.

ÖĞRETİM ELEMANI İHTİYACI ÇOK YÜKSEK

Hüseyin Sarıoğlu, son yıllarda Trakya Üniversitesi bünyesinde birden fazla okulun kurulduğunu dile getirerek, “Bazı okullarımız başvuru tarihi dahi unutulmuşken kuruldu. Bunların hepsini biz aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Ama takdir edeceğiniz gibi Türkiye’de üniversiteleşme oranı çok yüksek. Son birkaç yılda bu oran birkaç katına çıktı. Üniversite sayısı 170’i geçti ama akademisyen sayısı belirli bir oranda kaldı. Dolayısıyla öğretim elemanı ihtiyacı çok yüksek. YÖK bu kapsamda akademisyen yetiştirme programı geliştirdi ama o da zaman alıcı bir şey. Bir akademisyenin yetişmesi asgari 7-8 sene sürüyor. O yüzden istediğimiz ölçüde yeni açılan bölümleri hızlı bir şekilde aktif hale getirme çok mümkün olmuyor.” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTEMİZİN ÖĞRETİM ELEMAN İHTİYACI VAR

Açılması onaylanan Keşan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nun programa alındığını kaydeden Sarıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Tabii önce okul için alan bulunması lazım. Öğretim elemanlarının temin edilmesi lazım. Henüz yeni olduğu için gündemimizde. En kısa zamanda imkanların elverdiği ölçüde bu yüksekokulu da Keşan’lıların hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Kısa sürede de açılabilir. Belli olmaz. Neden belli olmaz? Ben, Edirne’de İlahiyat Fakültesi’nin kuruluşundan da sorumluyum. Orada 3-3,5 ay zarfında gerekli asgari akademisyen sayısına ulaştık. Bu dönem öğrenci alıyoruz. Ama Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na akademisyen bulamıyoruz. Biz tam ümidi kesmişken iki personel bulduk ve yakında kadrolarını ilan edeceğiz. Bu personel alımı için de bir takım standartlarımız var. En az 3 personel olmadan yeni bir bölüm açılmasına YÖK izin vermiyor. Bu kararda sağlam bir altyapı ile yola çıkmak için bana göre doğrudur. Bu nedenle belki Keşan Sağlık Yüksekokulu Uzunköprü’den önce de açılabilir. Bunu süreç gösterecektir.

AKADEMİK PERSONEL, TERCİHİNİ YAPARKEN MADDİ İMKANLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYOR

Rektör Yardımcısı Prof. Dr Hüseyin Sarıoğlu, gazetecilerin, “Akademik personeller neden çok seçici oluyor. Bir okulda görev alabilmeleri için hangi kriterleri olmazsa olmazları olarak görüyorlar. Geçmiş yıllarda Keşan’a akademik personelin gelmeme sebebi lojman ve sosyal uygulama alanlarının Keşan’da olmaması olarak gösterildi. Sizce KYÇUBYO’na yeni bölüm açılabilmesi için gerekli olan akademik personelin gelmeme sebebi bu mudur?” şeklindeki sorusuna cevap vererek, “Bir akademik personele aynı anda birden çok yerden teklif gelebiliyor. Talep çok ve arz bunu karşılayamıyor. Dolayısı ile benim anlaştığım ve kadrosunu ilan ettiğim bir personele, ilan etmeme rağmen bir bakıyorum ki kendisine daha yakın gördüğü bir bölgeye atamasını yaptırmış. Keşan’da da lojman ve uygulama alanı olmadığı için personel doğal olarak başka bir bölgeyi ilk tercihleri arasına koyabiliyor. Akademik personel tercihini yaparken maddi imkanlarını da göz önünde bulunduruyor. Örnek verirsek Anadolu’da bir doçentin maaşı buradaki bir profesörün maaşı ile aynı olabiliyor. Bunu da çok yadırgamamak gerekiyor. Bunun yanında Keşan’a yakın olan ve kendini yakın hisseden personel de maddiyat gözetmeden Keşan’ı tercih edebilir. Sonuç olarak bu okullar kurulduysa her şekilde bu personel bulunacak ve bu okul Keşan’a kazandırılacaktır. Ben Keşan halkının da akademik personel olan yakınlarını Keşan’a yönlendirmelerini diliyorum. İş adamları ise Keşan’a sosyal alanlar inşa ederek Keşan’ı cazip hale getirsinler.” dedi.