Trakya Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni, dün Balkan Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Şef Prof. Aminbay Sapayev yönetimindeki Balkan Senfoni Orkestrası açılış konseri verdi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, açılış konuşmasına 35 bini aşkın öğrenci, 1500 akademisyen ve 2500 idari çalışanıyla 2013-2014 eğitim öğretim yılına başlamanın mutluluğu içerisinde olduğunu ifade ederek başladı.

Trakya Üniversitesi’ndeki yatırımlardan, eğitime ayrılan kaynaklardan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Yener Yörük,  akademisyenlerin özlük haklarında beklenen hatta çok geciken iyileşmelerin de bir an önce gerçekleşmesini dilediğini vurguladı.

Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivan Ilchev, açılışta yaptığı konuşmada “Bulgaristan ve Türkiye: Yanlış Algılar” konulu ilk dersinde, yedi yüz yıldan beri Türkler ve Bulgarların yan yana ve bir arada yaşadıklarını anlattığını dile getirirken, aslında birbirimizi tanımadığımızı ve Bulgarların ulusal psikolojisinde yer alan bazı klişelerin Türklerle bağlantılı olduğunu söyledi.

“Bulgaristan’daki Türklere ilişkin yanlış anlamalardan bahsederken, şu temel kaideyi unutmamak gerekir. Modern Bulgaristan, Benedict Anderson’un bir ifadesiyle Türkler ve Türk idaresine dair bir tür antitez olarak ‘tasavvur’ edilmiştir. Türk idaresine karşı çıkış modern Bulgarların karakterinin şekillenmesinde olmazsa olmaz bir husustur. Bu algıya göre gerçek bir Bulgar, her halükarda Türklere karşı çıkan kişidir.” diyen Ivan Ilchev konuşmasına şöyle devam etti: “Komünizmin çöküşünden bu yana Bulgaristan’ın demokratikleşmesinin önemli bir özelliği de Bulgar-Türk ilişkileri olmuştur. Demokratikleşme anlayışları, demokrasi güneşiyle gözü kamaşıp Balkanların gerçeklerine dikkat edemeyen demokratlarla bazen milliyetçiliğe doğru kayan Bulgar vatanseverler arasındaki savaş bir yana, bu karşıtlıklar bağlamında bir test zeminine dönüşmüştür.“

Dr. Fokke Dıjkema ise verdiği ilk derste; Osmanlı kitabeleri, onları niçin incelememiz gerektiği, özellikleri, değerleri ve niçin yayın haline getirilmeleri gerektiği konularını ele aldı.

Osmanlı kitabelerinin, içeriklerinden elde edilecek bilgi ve otantiklikleri nedeniyle incelenmesi gerektiğini vurgulayan Dıjkema, Edirne ile ilgili yapmış olduğu çalışmasında hakkında bilgi verdi.

Rektör Yener Yörük, konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Ivan Ilchev ve Dr. Fokke Dıjkema’ya birer teşekkür belgesi verdi.

Tören, Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde verilen açılış kokteyli ile son buldu.