Eğitim İş Keşan Temsilcilik Başkanı Erol Yazla, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndan geçen ‘Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, TBMM Genel Kurulu’nda, bugün görüşülerek yasalaşması beklenmektedir.” diyerek, buna tepki olarak bugün 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı.

Yazla, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hükümet’in, tasarı aynen geçerse kamusal eğitim alanını daha da daraltmakta, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için devlet okullarının güçlendirilmesi yerine özel öğretimin doğrudan desteklenmesiyle eğitimin özelleştirilmesine yönelik ciddi adımlar atmakta olduğunu belirtti.

Yazla’nın açıklaması şöyle: “Ataması yapılmayan 350 bin öğretmen dururken dershane öğretmenlerinin mülakatla Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna alınması öngörülmektedir. MEB’de zaten var olan torpil ve yandaş kayırmacılığı bu atamalarda bir kez daha boy gösterecektir.

Bakan oluru ile sınavsız ve şartsız öğretmen ataması yapılabilecek.

Milli Eğitimin politikalarını oluşturan Talim ve Terbiye Kurulu, etkisizleştirilerek hükümetin ideolojik öğretileri eğitimimizde daha güçlü yer alacak, yani milli eğitimimiz yerini ideolojik eğitime bırakacak.

Tasarı yasalaştığında MEB’deki tüm yöneticilerin yasa gereği görevi sona erecek ve yeniden atanan okul yöneticilerinin de 4 yılını doldurduklarında görevleri sona erecek. 100 binin üzerinde okul yöneticisi kıyıma uğrayacak. Bu durum MEB’de kadrolaşma hamlelerini doruk noktasına ulaştıracaktır. Biat etmeyen müdür görevden alınacak, biat edenler devam edecek ve alt kadroların da biat etmesi için baskıları arttıracak.

Bu düzenleme ile aday öğretmenlerin asil kadrolara geçişi zorlaştırılacaktır.

Bu amaçla, eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacak, özelleştirmeci ve yerelleştirmeci yasa tasarısına karşı üretimden gelen gücümüzü kullanarak genel merkezimizce alınan karar gereği bugün 1 günlük iş bırakacağız.

Tüm eğitim emekçilerini birlikte mücadeleye ve direnişimize omuz vermeye davet ediyoruz.”