BÜLENT SAYLAM-NAZAN KAPLAN-SİMAY KAZAN

Aşağı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Fahrettin Özcan, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Muammer Gizlen, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, Paşayiğit Mahallesi Muhtarı Ahmet Kaya, Yeni Mahalle Muhtarı Şenay Bayır, Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar, Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek, Keşan Öğretmenevinde yaptıkları açıklamada muhtarlar olarak eğitimde kendilerinin de görüşlerinin alınmasını istediler. Eğitim-öğretim yılı öncesi yapılan toplantılara uzun yıllardır alınmadıklarını hatırlatan muhtarlar kurumlar arası iletişimde yaşadıkları sorunların artık son bulmasını yetkililerden beklediklerini kaydettiler.

YUKARI ZAFERİYE MAHALLESİNDE BİR İLKÖĞRETİM OKULUMUZ YOK 

Yukarı Zaferiye Mahallesi olarak milli eğitime ve yerel basında da defalarca dile getirdiğini, Keşan’ın en merkez mahallesi sıfatında olan bir mahallenin muhtarı olduğunu söyleyen Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek,  mahallesindeki okul sorununu şöyle anlattı: “Şu an Yukarı Zaferiye Mahallesinde bir ilköğretim okulumuz yok. Daha önce Zafer İlköğretim olarak devam eden okul sonra bir hayırseverin yenileme çalışması neticesinde Ahmet Yenice İlköğretim olarak devam etti. Bu devamın neticesinde yine bir başarı elde edildi. Nasıl olduysa siyasi idarenin bir gereksinimi yoksa müdahalesi mi bilmiyorum ilkokulumuz ortaokula çevrildi. Ortaokul seviyesinde olan çocuklar biraz yetişkin oluyor ama ilkokul seviyesinde olan çocuklar küçük olduğu için şu an taşımalı eğitim ile çocuklarını okula göndermeye çalışıyorlar buda aileye büyük külfet getiriyor. Mahallemizde ilkokul olmadığı için diğer mahallelerdeki okullara yerleşik düzene kayıtlarını aldırıyorlar veya bir yakınının yanında ikamet gösteriyorlar, bu şekilde bir eğitim sorunuyla karşı karşıya kaldık. Bu bizim mahallemizde yaşayan vatandaşlarımıza büyük bir külfet.”

YETKİLİLERDEN İVEDİLİKLE YARDIM İSTİYORUZ

Daha önce okulların bölge belirlenmesinde muhtarlar olarak toplantılara çağrıldıklarını ama uzun zamandır bu toplantılara çağrılmadıklarını hatırlatan İşlek, “Yerleşik düzen içerisinde hangi çocuğun hangi okula gideceğini bölge olarak milli eğitim belirliyordu ve burada muhtarlardan bir tanesi bulunuyordu. Bu son 4-5 sene içerisinde muhtarlardan hiçbiri milli eğitimin yapmış olduğu adres belirleme çalışmalarının hiçbirine davet edilmedi. Kurula davet edilmedik. Biz muhtarlardan yana bir sıkıntılarımı var yoksa vatandaşlardan yana bir sıkıntılarımı var bunun ivedilikle açıklanmasını istiyoruz. Bizim sorunumuz kendi menfaatimiz için değil biz vatandaşa hizmet etmek için seçilmiş vatandaşız. Bu netice ile devam ettiği sürece vatandaşlar imza topladılar o imzaları ama basın yoluyla ama gerekli en üst mercilere ulaştırmak gayretinde olacağız. Aciliyetle bizim mahallemizde ilkokulun açılması gerekiyor. Müsait olan yerlerimizde var. Örnek göstermemiz gerekirse eski devlet hastanemizin olduğu yerde daha önce sağlık meslek lisesi olarak eğitim verip daha sonra imam hatibe çevrilip yani lise açılmasından sonra boş kalan bir yerimiz var.  Keşan Safiye Erol meslek ve Anadolu lisesinde yeteri kadar öğrenci kapasitesi yok. Bu erkek meslek lisesi ile aynı okul çatısı altında birleştirip öğretimlerine devam etmeleri hem yetişkin çocuk olarak onlara zarar vermeyecek ve derli toplu eğitim alacaklar. Ama bizim sorunumuz ilkokul çağındaki çocuklara gösterecek bir okulumuz yok. Yetkililerden ivedilikle yardım istiyoruz.” dedi.

ÖĞRENCİLER MAHALLE SINIRLARI İÇERİSİNDE KALSIN 

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yapmış olduğu toplantılarda kendilerine sınırları bildirmediklerini ve sonradan bu sınırları öğrendiklerini söyleyen, Aşağı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Fahrettin Özcan da yaşadıkları sorunları şöyle aktardı: “İlköğretim okulundan mezun olan 90 öğrenciden 45 tanesi Cumhuriyet Ortaokuluna değil de Yekta Baydar’a, Ahmet Yenice’ye kaçıyor. Cumhuriyet Ortaokulunda ne var ki bu insanlar diğer okullara kaçıyor. Ben bunu Kaymakam Bey’e de, İlçe Milli Eğitim müdürüne de söyledim hiçbir cevap alamadım bunlar düzelsin istiyorum. Diğer okullara gidenler hepsi taşımalı sistemle gidiyorlar o çocuklara günah velilere de külfet getiriyor. Cumhuriyet Ortaokulu’nun bana göre biraz daha denetimden geçmesi yetkililerin biraz daha buraya eğilmesi lazım. Öğrenciler mahalle sınırları içerisinde kalsın benim mahallemde en az 700-800 kişi diğer okullarda ben çocukların ailelerine evlerine yakın yerde eğitim görme taraftarıyım.” 

İLKOKULUMUZ DA YOK ORTAOKULUMUZ DA YOK

Yeni Mescit Mahalle sınırları içerisinde mahallelerine bağlı hiçbir okul olmadığının altını çizen Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar, “İlkokulumuz da yok ortaokulumuz da yok. Tüm okullar değişik mahalle sınırları içerisinde yıllardan beri bu okullara devam ediyoruz. Ama bu okul sınırlarını neye göre yapıyorlar bunun hakkında bilgilendirilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Gelen veliler soruyor ama bizde bilmediğimiz için cevap veremiyor okula yönlendiriyoruz. Mahallemizde okul yapılmasını bende istiyorum ama mahallemizin bir bölgesinde 55 dönümlük ada üzerinde bir kentsel dönüşüm var. Bu kentsel dönüşümün ivedilikle yapılması lazım. Durmadan erteleniyor. Yapıldıktan sonra daha rahat olacağını düşünüyorum okul da olacağını düşünüyorum ama okullardan yana sıkıntılıyız. Bulunduğu okulların bulunduğu bölgelerdeki mahallelerdeki çocukları mesela İnönü Mustafa Kemal Paşa Mahallesinde, ama Mustafa Kemal Paşa mahallesinden bir tane çocuk bu okula gelmiyor. Yenimescit’in okulu değil. Atatürk Ortaokulu, Büyük Cami Mahallesi’nin okulu, bu mahalleden 1 tane çocuk bu okula gelmiyor. Bademlik yine Mustafa Kemal Paşa Mahallesinin sınırları içerisinde bu mahalleden yine 1 tane çocuk yok. Bizim çocuklarımızı bölmüşler parçalamışlar bu okullara paylaştırmışlar. Karma eğitimde bu işin altından çıkıyor. Mustafa Kemal Paşa mahallesinde bulunan İnönü Okulunu mahalle sınırları içerisine alınmış olsa bu çocuklarda devam etse karma eğitim kendiliğinden oluşmuş olacak.”

MİLLİ EĞİTİM BİZİMLE HİÇ İŞBİRLİĞİNE GİRMİYOR

Mahallesine bu yıl ayrı bir ortaokul kazandırıldı bunun için ben çok uğraş verdiğini kaydeden Yeni Mahalle Muhtarı Şenay Bayır, “Yetkililere teşekkür ediyorum. Yine de geçte olsa oldu güzel oldu çünkü ilkokuldaki müdürümüz de bundan muzdaripti. iki okulun öğrencisini ilkokul ve ortaokulun statülere gereği ayrı ayrı girişlerini okul içinde bile ayırmak zorundaydı. Şu an da ayrıldı geçte olsa ayrıldı daha geçen sene beklemiştim ben olmadı geçen sene herhalde bazı nedenleri oldu bu sene bu konuda başarılı elde ettik ben yetkililere teşekkür ediyorum. Şu anda eğitimle ilgili sıkıntı yok. Yüksek okul benim mahallemde özel okullarımız açılıyor özel okullara binalar yapılıyor.  Ama diğer arkadaşlarımın da söylediği gibi okulların sınırları belli edilirken biz muhtarları hiçbir şekilde muhatap almıyorlar nedeni bilmiyorum.  Sadece bu konuda değil normalde de hiç Milli Eğitim bizimle hiç işbirliğine girmiyor. Bizden çok faydalanabilirler diye düşünüyorum belki de kendileri de cevap vereceklerdir bu konuda.  Şu anda Turizm Lisesi ortaokul oldu okul ayırdık gerçek ihtiyacımızdı bu bizim devlet okulu olarak belki yeni bir ortaokul ve ilkokul ihtiyacımız olacak yarın öbür gün ama bu konuda da zaten belediyemizin ayırmış olduğu okul alanları var yeter ki birileri okul yapsın. Birileri derken Keşan’da hep kişiler yapıyor okulları devletimiz de yapsın. TOKİ gelmese belki de biz çok zor bir ilkokul sahibi olacaktı o okul bu konuda da çok müteşekkirim, çok iyi oldu mahallenin çok büyük bir ihtiyacıydı. Çocuklar taşımalı sistem ile taşınıyordu bu konuda gerçekten çok teşekkür ediyorum 2013’ten beri bu okulu kullanıyoruz.” dedi.

BU AŞAMADA BİR OKUL KAZANDIRACAĞIZ İNŞALLAH, PROJELER HAZIRLANDI

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Muammer Gizlen de eğitimin önemine işaret ederek mahalle sınırları içinde bir okul kazandırılacağının müjdesini verdikten sonra şöyle konuştu: “Eğitim şart diyoruz fakat eğitime önem vermiyoruz ilk bu aşamada bir okul kazandıracağız inşallah, projeler hazırlandı, onaylandı. Norcu ekmek fırının tam arkasında bir alanımız var. İmam hatip olarak düşünülüyordu imam hatip yapılınca ilkokul olarak yapılacak. yetkililer bu konuyla ilgili girişimlerde bulunuyor fakat bir netice yok bir türlü temelini atamadık yatırımcı programına alınması lazım ama bu süre zarfındada öğrencilerimiz baya bir zahmet çekiyor.  Şimdi bir de bu bölge sınırlarının eski, 4 yıllık programa göre düzenlenmiş yeniden düzenlenmesi lazım mahalle büyüyor, öğrenci sayısı potansiyeli artıyor. Fakat çevre okullar buna yeterince katkı da bulunamıyor yetersiz kalıyor. Her mahalle istiyor tabi kendi bölgesinde okulu olsun fakat milli eğitimin bu konuda muhtarlarla istişare halinde olup tespit edip bize de bu konularla ilgili bilgi vermesi ne aşamaya gelindiğini anlatması gerek. Mesela okul devamsızlığı oluyor geliyor muhtarı buluyorlar ‘muhtarım birlikte hareket edelim’ devamsızlığı var bu  öğrencinin gidelim sorununu çözelim. Her konuda biz yardımcı oluyoruz. Ne zaman geldiler de biz geri döndürdük. Her aşamada biz bu konularda yardımcı oluyoruz hepimiz üzerimize düşüni yapıyoruz.” 

BİR LİSENİN YARIN ÖBÜR GÜN İÇİN OSB GELDİĞİ ZAMAN İHTİYACIMIZ VAR

Gündemde olan bir organize sanayi bölgesi olduğunu belirten Paşayiğit Mahallesi Muhtarı Ahmet Kaya, mahallesine önümüzdeki yıllara lise istedi ve şunları ekledi: “bizim orada o mevki de yapılacak. OSB geldiği zaman veya buna benzer bir liseye ihtiyacımız var. Yani gündeme alınması tabi bunlar kolay olmuyor elbette bir yatırım programına alınması bir lisenin yarın öbür gün için OSB geldiği zaman ihtiyacımız var. Ben tek isteğim bu.

Andımızın yeniden okullarda okunmasını isteyerek konuşmasına başlayan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, “Ben eğitimde sınır tanımıyorum sınır eğitim özgürlüğüne benim anayasal suçtur benim için eğitimde sınır olmaz. Ben çocuğuma torunuma ben eğitim vereceksem o imkanlar çerçevesinde içerisinde güzel bir eğitim veren okulu eğitmeni ararım. ilk toplantı da sınır tanımadığımı söyledim. Çünkü bu sınır diğer okulların eksikliğini kapatmadır. Bana göre şu anda gözde olan üç tane okul var diğer okulları masaya yatırmamız gerektiğine inanıyorum. Bu okulları neden tercih etmiyor insanlarımız bunları tercih ettirelim. Diğer okullar tercih edilmiyorsa sebeplerini araştıralım. Veliler istenileni yerine getiriyor öğrencisini getiriyor. Duyarsız velilerimiz var mı var o ayrı bir mesele sınırlar kendi eksikliklerimiz yani eğitim de verilen eksikliklerdir bana göre ben bunu tanımıyorum. 

İNÖNÜ İLKOKULU 1966’DA YAPILMIŞ BİR OKUL VASFINI YİTİRMİŞ

Edirne ve Keşan bölgesinde eğitim çıtasının çok düştüğünü gördüğünü söyleyen Kalfalar, “Buna nasıl bir ivme kazandırırız başta kaymakam olmak üzere ilçe milli eğitim müdürümüz öğretmenlerimiz sivil toplum olarak bütün demokratik kitle örgütleri olarak irdelemesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim bölgemizin eğitimi neden düştü nedenlerini araştırıp ona göre irdelemek lazım. İnönü İlköğretim Okulu şartlar öyle gelişmiş. Karma yapılacaksa taşımalı yapılsın, her bir okula serpiştirilsin. Genel yapı itibari ile bütün okullarda bu karma eğitime geçilmesi lazım. Doktor Ali İhsan Çuhacı’da sadece ilkokul var ama fiziki yapısı itibari ile baktığın takdirde ortaokul olması gerekir. İnönü İlkokulu 1966’da yapılmış bir okul vasfını yitirmiş bir okul. Ortaokulu da Dr. Ali İhsan Çuhacı’ya getirmek lazım. Cumhuriyet Mahallesi de sıkıntıdan kalksın. İnönü İlkokulu 1966 yılında yapılmış bir okul. Vasfını yitirmiş bir okul aslında. Bunun yerine yıkılıp tekrar yapılması lazım. Deprem kuşağında birinci kuşaktayız. Allah muhafaza gündüz bir deprem olduğu anda orada kim nasıl hesap veriri bilemem. Daha önce ben muhtar olarak dile getirdim. Ben vicdanen rahatım bu konuda ve bu okulun yıkılıp tekrar yapılması gerek.” dedi.

ÇOCUKLARINIZI LÜTFEN OKULA YÖNLENDİRİN

Mahalle sınırları içindeki İnönü ilköğretim Okulu Doktor Ali İhsan Çuhacı İlkokulu Şehit Polis Ahmet Can Ortaokulu, Akın Buluş karanlık deredeki velilere seslenen Kalfalar sözlerini şöyle bitirdi: “Çocuklarınızı lütfen okula yönlendirin anaokulu var İnönü de okullarımızda 50 şer kişilik anasınıfları var. Fakat 120 kişilik anaokulunda kayıtlı 36 kayıtlı, devam eden 16 tane öğrenci vardı geçen sene Bademlik’te 7 tane öğrenci, Akın Buluş’ta 7-8 öğrenci biz veliler olarak bazı şeylere sahip çıkmamız çocuklarımızı sokaktan almamız lazım. Onun için bu bölgede çocuklarımızı kreşe yönlendirecek bir kreş sistemine geçmemiz lazım. Şu anda 3 ile 5 yaş arasında Mustafa Kemal Paşa ve benim mahallemde 800 öğrenci var, 5ile 7 yaş arasında 800 öğrenci var iki mahallede bu kadar öğrenci çok güzel genç nüfus işte bu gençlere sahip çıkmamız lazım.”