Bülent Saylam

Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi 25. MEF Uluslararası Proje Olimpiyatlarında Türkiye Fizik 2’ncisi oldu. 10-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında MEF Üniversitesi Maslak Kampüsü, İstanbul MEF Okulları Ulus Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

TEK PROJEYLE İKİ DERECE ALARAK REKOR KIRDILAR

Keşan’a Türkiye 2’nciliği getiren öğrenciler Recai Yanmaz, Ayberk Eser ile proje öğretmeni Hasan Avcu yarışmaya Androidarı projesi ile katıldılar. Androidarı projesiyle katılan ekip, bilgisayar alanında Türkiye 1’inciliğinden sonra, Fizik alanında da Türkiye 2’nciliği alarak tek proje ile hem bilgisayar hem de fizik alanında Türkiye derecesi yaparak ayrıca bir rekor kırdılar. Maddi ve manevi olarak kendilerini destekleyen herkese teşekkür eden ekip, Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Okul Müdürü Tezcan Kuşkonmaz’a bu ödülü armağan ettiler. 20’den fazla ülkenin katıldığı yarışmada 550 projeden 22 proje finale kalırken 1. Öğrenci ve öğretmenlere 3.000 TL, 2. Öğrenci ve öğretmenlere 2.500 TL 3. Öğrenci ve öğretmenlere 2.250 TL ödül verildi. Ayrıca öğrenciler özel üniversite için de burs kazandılar.

MEF EĞİTİM KURUMLARI ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI HAKKINDA

MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması; Türkiye’deki fen öğrenimini desteklemek, bu alanda yetenekli öğrencileri bilimsel araştırmalara yöneltmek ve onların “Geleceğin Bilim İnsanları” olarak yetişmelerine katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor. Yarışmaya, Türkiye’den ve yurt dışından ortaokul sonrası eğitim yapan lise ve dengi okul öğrencileri katılabildiği gibi yurt dışından katılan projeler kendi aralarında yarışıyor. Araştırma Projeleri Fizik, Kimya, Biyoloji alanlarından birinde hazırlanıyor. Projelerin özellikleri bilimsel bir araştırma niteliği taşımalı ve özgün olmak zorunda. Bu özelliklere sahip olmayan projeler başvuru aşamasında eleniyor. Özgün olmayan projelerin sorumluluğu, proje sahipleri ve danışman öğretmenlere ait oluyor. Bir öğrenci ancak bir proje ile katıldığı Yarışmaya projeler bir öğrenci tarafından hazırlanabileceği gibi, ekip çalışması içinde de hazırlanabiliyor (en fazla 2 öğrenci ve 1 öğretmen). Ödüller, projeyi hazırlayan kişi sayısına bakılmaksızın proje başına veriliyor. Projeler MEF Eğitim Kurumları tarafından, üniversite öğretim üyelerinden oluşturulan Jüri Üyeleri tarafından değerlendiriliyor.