Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen kanunun getirdiği imkanları mükelleflere tanıtmak ve daha çok kitleye ulaşabilmek amacıyla KTS Odası'nda toplantı düzenlendi

 Eylül ayında yürürlüğe giren ve kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunu'na bağlı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun çerçevesinde Edirne Gelir İdaresi Başkanlığı'nca dün bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Saat 15.00 sıralarında KTSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu’nda başlayan ve konuşmacı olarak Edirne Gelir İdaresi Başkanı Selahattin Başkal ve Mükellef Hizmetleri Grup Müdürü Ahmet Erdal’ın yer aldığı toplantıya; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, KTSO(Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ESMMMO (Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odası) Başkan Yardımcısı ve Sayman Barış Hasan Serin,  MMMBD (Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği) Keşan Şubesi Başkanı Özgür Meşegür, muhasebeciler ve vergi mükellefleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Başkal, kamuoyunda“Torba Yasa” olarak bilinen 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun”un 11 Eylül 2014 tarh ve 29116 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

BAŞKAL: İLK TAKSİT 31 ARALIK’A KADAR ÖDENCEK

“Söz konusu kanunun 73. maddesi ile vergi dairelerince takip edilen 30 Nisan 2014 tarihine kadar ödenmemiş kamu alacaklarının asıllarının, asıllarının tamamı ile gecikme faizi ve zammı yerine güncelleme oranı esas alınarak belirlenecek tutarın tamamen ödenmesi şartıyla alacaklara bağlı; faiz, cezai faiz, gecikme zammı, gecikme faizi gibi feri amme alacaklarının tahsilinden vazgeçilecektir. Bu kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının %50’sinin bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesiyle şartıyla cezaların %50’sinin tahsilinden vazgeçilmektedir. Bu maddenin getirmiş olduğu hükümlerden yararlanmak üzere 01 Aralık 2014 tarihine kadar mükelleflerinizin veya borcunuzun bulunduğu vergi dairelerine veya vergi dairesi bulunmayan yerlerde müdürlüklerine doğrudan veya posta yoluyla yazılı olarak veya Başkanlığımızın internet adresi www.gib.gov.tr üzerinden elektronik ortamda müracaatta bulunulması gerekmektedir. Alacaklar 2’şer aylık dönemler halinde ilk taksit 31Aralık 2014 tarihine kadar ödemek üzere 6, 9,12 veya 18 eşit taksitte yapılandırılacaktır. Söz konusu alacaklara ilişkin ödemeler kredi kartı kullanılarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılabilecektir. Kanunun 74. maddesi hükmü ile de bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarda görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ile işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını 31 Aralık 2014 tarihine kadar vergi dairelerine beyan etmek ve aynı süre içinde ödemek suretiyle kayıtlarını düzeltmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmelerine imkanı verilmektedir. Kanunun 79. maddesi ile Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenelerini yaptırmaları gerektiği halde muayenelerini süresinde yaptırmamış olan araç sahiplerine 31 Aralık 2014 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları halinde, geç muayene yaptırmalarından kaynaklanan aylık %5 oranındaki fazla yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ĞFE aylık değişim oranları, kanunun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık %1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi suretiyle araçların muayenelerinin yaptırılması imkanı getirilmektedir. Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı’na bağlı merkez ve ilçe vergi daireleri ile malmüdürlüklerinde müracaatların alınmasına, elektronik ortamdaki müracaatların ise www.gib.gov.tr internet adresi üzerinden yapılmasına başlanmıştır.” dedi.

DINKIRCI: BU SÜRECİN İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ LAZIM

Daha sonra söz alan Kaymakam Bekir Dınkırcı, devletin ayakta kalabilmesi için gelirlerini tahsil etmek zorunda olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bunun da temelinde vergi var. Her iki taraf da ortaya konulan mevzuat çerçevesinde hareket edecek. Bu sürecin iyi değerlendirilmesi lazım. Şuanda 5 bin 571 adet mükellefimiz var. Bu mükelleflerin içerisinde 860’ı kurumsal. %19 kurumsal, %81 ferdi işletmemiz var. İşletmelerimizi ne kadar kurumsal hale getirirsek bu tür sorunları en aza indirebiliriz.”

Toplantıda Ahmet Erdal 6552 sayılı Torba Yasa hakkında slayt eşliğinde bir sunum yaptı. Toplantı daha sonra katılımcılardan gelen soruları cevaplamasıyla bir süre daha devam etti.

Toplantı sonunda Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından günün ve toplantının anısına Başkal ve Erdal’a plaket verildi.