AYŞİN SEÇİL GEZER

Akay, emekliye yapılan zammın 2 ay içerisinde fazlası ile geri alındığını söyleyerek, “Ben bu ülkede 10 senedir emeklilerin haklarını koruma konusunda elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Bildiğim kadarıyla nedense bizim iktidarlarımızın, gelmiş geçmiş bütün iktidarların emekliye yakın pozisyon ve statü ortaya koyduklarını hiç göremedim bugüne kadar. Ancak zaman zaman emekli maaşlarına zam yapılmaktaysa da bu zam aslında zam sayılmaz, çünkü bu yapılan zamların 5- 10 mislisini 2 ay içerisinde fazlasıyla geri alınıyor. Buna zam yaptı diyebilmek için; kör olmak, sağır olmak lazım. Başka türlü yapamazsınız. Diyor ki; bir kişinin açlık sınırı 1501 TL, adam 1200 TL alıyor, 950 TL alıyor. Bana 2 bin TL ver ki, ben sokağa çıkmaktan, pazara gitmekten utanmayayım, bir ayakkabı almak için 2 gün düşünmeyeyim. Emekli bunları yapıyor. 13 yaşında bir kız torunum var, 100 TL verdim torunuma; dede emeklilere zam verdiler mi sen bana 100 TL veriyorsun dedi. Çocuklar bile emeklinin sorununu duyar olmuşlar.” dedi.  

ÜLKEMİZİN EKONOMİK DURUMUNU HİÇ İYİ GÖRMÜYORUM

İktisatçı olduğunu da dile getiren Akay, şunları kaydetti: “Çok hesap yapılıyor, çok ekonomik şeyler söyleniyor. Ben eğer iktisatçıysam, ülkemizin ekonomik durumunu hiç iyi görmüyorum. Ekonomi uzmanları, bu işin önde gidenleri Türkiye’de olsun, yurtdışında olsun tamamı Türkiye’nin ekonomik durumunun hiç de iyi olmadığını söylüyor. Savaş çıktı, milli savunma masraflarımız arttı oraya aktardık denildiği zaman ne diyebilir vatandaş, hiçbir şey söyleyemez. Fert başına milli gelir, Gayri Safi Millî Hasıla’dan 11 bin dolara çıktı dedi Cumhurbaşkanımız. Ben çok açık söylüyorum, benim 11 bin değil, bin 100 dolarım yok. 40 senedir devlet hizmetinde, özel sektörde en iyi yerlerde çalışmama rağmen benim öyle bir param yok. Bir tasarruf olarak köşede bin dolarım yok.”

EMEKLİYE KAYNAK YARATAMIYORUZ

Emekliler, maaş yetmediği için ikinci bir işte çalıştıklarını dile getiren Akay, açıklamasına şöyle devam etti: “Emekli ikinci işte çalışamaz diyor. Dünya kadar insan bu yüzden mahkemelik oldu. Adam emekli olmuş, çalışıyor. Niye çalışıyor, yetmiyor emekli maaşı o yüzden çalışıyor. Emekliye kaynak yaratamıyoruz. Ben emekliye hemen 50 tane kaynak yaratacağım. Bundan önceki açıklamalarımda da belirttim emekliye ayıracak kaynak bulamıyorlarsa ben 50 tane kaynak vereceğim ve bu kaynak her ne kadar insanımızdan alınsa bile acıtmayacak şekilde olacak. İstanbul’da oturan senede 10 TL versin, İzmir’de oturan, Eskişehir’de oturan yıllık fert başına 10 TL versin. 4 kişilik bir aile yılda 40 TL verebilir mi? Elektrik parası veriyor, su parası veriyor o kadar çok para veriyor ki onu da verebilir. Sadece oradan milyarlar geliyor. Çok basit, falanca köprüden 10 TL diyor, diğeri bedava. Ondan da 2 TL al. Hep böyle süs olacak şeyler değil de ihtiyaç olan şeyleri gidermek bağlamında çalışmaları yaparsın. Karadeniz’de heyelan var, yollar çöküyor. Kim yaptı bunları? Müteahhitler yapmış. Yapış o müteahhitlerin yakasına bir daha yaptır. 80 senelik köprüler çökmüyor. Her nehrin üzerinde taş köprüler var, yıllardır o köprülerin üzerinden insanlar geçiyor.  Hiçbir tanesi çökmedi. Silivri’de Mimar Sinan’ın yaptığı bir köprü var. Silivri’yi yukarıdan sel bastı bütün köprüler yıkıldı, Sinan’ın köprüsünün üzerinden geçildi. İktidarları suçlayamayız. Bizim için bir şeyler yapamaya çalışıyorlar ama sağlam yapamadıkları zaman suçlu kim ise onun kafasını ezmek lazım. İktidar köprü yapacaktır, baraj yapacaktır, liman yapacaktır, onun görevi budur. Ama yaptıkları ile övünen iktidarları istemiyoruz. Övmek, takdir etmek vatandaşın hakkıdır. Onlar zaten o görevlere yapmak için geliyorlar, ceplerinden hiç para veriyorlar mı vermiyorlar. Para vermediklerine göre ben yaptım diye övünmenin bir anlamı yok. Atatürk döneminden yapılıp raflara konulmuş bir takım projelere rahmetli Süleyman Demirel, Atatürk’ün yaptığı projelerin daha yarısına gelemedik demiş Başbakandır.”

TÜRKİYE BULUNDUĞU DURUM İTİBARİ İLE O ZAMMI YAPAMAZ

Türkiye’nin bulunduğu durum itibari ile emekli maaşları konusunda iyileştirme getiremeyeceğinin altını çizen Akay, “Bazı gazetelerde emekli zamları ile ilgili haberler var; bunlardan başka emekliye verilen zamları yapan gazete gördünüz mü? Daha başka gazeteler de var onlar yazmıyor. O gazetelerde yer alan haberlerden sonraki günlerde diğer gazetelerde hiç o haberlere yer yok. Demek ki kaynak yaratıyorlar, hep onlar yazıyorlar. Bayram geldi neyime, kan damlar yüreğime. Diyorlar ya bayram geldi ikramiye verilsin. Veremez. Türkiye bulunduğu durum itibari ile o zammı yapamaz. Ben emekli vatandaşımı, dostumu, arkadaşımı kandıracak yaşta değilim. Belki vermek istiyorlar ama ne hikmetse vermiyorlar ve şu sebeple de vermiyoruz demiyorlar. Hiç olmazsa bunu söylesinler de emekli dernekleri başkanları bu sıkıntıdan kurtulsun. Dernek başkanı ne yapsın ya Cumhurbaşkanımız açıkladı, Başbakanımız açıkladı, ilgili bakan açıkladı, demek veremiyorlar.” ifadelerini kullandı.  

KEŞAN’DA 15 BİN EMEKLİ VAR

Akay, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Keşan’da 15 bin emekli var. Bir kısım emekli var az çok anadan babadan kalmış onunla yürüyebiliyor. Öyle bir şeyi olmayanların durumu çok kötü. Bir bardak çayı arkadaşına ısmarlayamayacağı için kahveye, lokale gelmeyen emekli arkadaşlarımız var. Ben zam olacağına, denilen şeylere inanmıyorum. Ekonominin iyi olmadığını her ne kadar söyleyemeyen varsa da ben ekonomiyi biraz bilen birisi olduğum için en azından bir süre veremeyeceklerini emekliyi mutlu edemeyeceklerini düşünüyorum.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ