AYGÜL KONAR

Aktaş, açıklamasında koronavirüs salgını sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüm sektörlerin zora girdiğini, ikinci el otomotiv sektörünün de bu salgından olumsuz etkilendiğini belirtti.

“BU SENE İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI DAHA HAREKETLİ”

Türkiye'de normalleşmenin başlamasıyla yaz ayları itibariyle ikinci el otomobile talebin artabileceğini ifade eden Aktaş, 2020'nin ilk üç ayında satış rakamlarını değerlendirerek şunları söyledi: “Satışlar azaldığı için ikinci el otomobil fiyatlarının yükselişi de durdu. Ancak geçen senenin ilk üç ayıyla kıyaslarsak bu sene ikinci el araç piyasası daha hareketli. 2019'un Mart ayında otomotiv satışları 456 bin 674 adet iken, 2020'nin Mart ayında satışlar 501 bin 921 adet olarak gerçekleşti. Ancak 2020'nin Şubat ayında 611 bin 314 adet olan ikinci el piyasasında pandeminin etkisiyle Mart ayında ciddi bir düşüş yaşandı.”

“İKİNCİ EL OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN POTANSİYELİ ARTABİLİR”

Dövizdeki artışların ve sıfır otomobil üretiminin de durmasıyla araç tedarikinde yaşanan olumsuzlukların ikinci el araç ticaretini etkileyeceğini dile getiren Göksel Aktaş, “Tüm dünyada salgının hızla yayılması ve üretim yapılan ülkelerin de zor bir dönemden geçmesi otomotiv şirketlerinin de üretimi durdurmasına sebep oldu. Sıfır araçların temininde bu yıl zorluklar olacak gibi. Pandemi sonrası dünyadaki tüm sektörlerde olduğu gibi ulaşımda da bireyselleşme olacağını göz önünde bulundurursak tüketicilerin bireysel otomobil alımlarının artacağını, sıfır araç arzındaki problemlerden dolayı da tüm talebin ikinci el araca kayacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde ikinci el araçlarda hareketlilik yaşanabilir. Ayrıca değişen tüketici alışkanlıklarıyla araç kiralama, araç paylaşımı, toplu taşıma gibi ulaşım türlerine talebin düşeceğini öngörüyor, bunun da ikinci el otomotiv sektörünün potansiyelini artıracağını düşünüyorum” dedi.

“DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Aktaş, açıklamasının devamında, devletten bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin korunması ve devamlılığın sağlanması adına gerekli hukuki ve yasal mevzuatların bir an önce faaliyete geçirilmesi adına destek beklediklerini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticaretinde yetki belgesi alma zorunluluğunun Ağustos ayına kadar uzatıldığını hatırlatan Göksel Aktaş, ikinci el araç ticaretini kurumsallaştırıp, kayıt dışılığı ortadan kaldıracak olan yetki belgesi süresinin tekrar uzatılmamasını sektör olarak beklediklerini belirtti.