AYŞİN SEÇİL GEZER

15 Haziran’dan sonra yazlıklardaki inşaatların duracağını hatırlatan Alioğlu “Genel anlamda inşaat sektörüne bakacak olursak; bu sene Keşan’da bir inşaat yoğunluğu görünüyor. Ama bana göre bu biraz yanıltıcı. Geçen yıl belediye imar revizyonundan dolayı inşaat ruhsatı veremedi. O inşaat ruhsatları bu seneye sarktığı için aşırı bir yoğunluk varmış gibi görünüyor.  İnşaat sektöründe geçen seneye nazaran çok yükselme oldu. Yüzde yüze yakın demirde zam oldu. 2017’nin başlarında bin 500 lira olan demir, şu anda 3 bin liralarda. Demiri bulmakta da zorluk çekiyoruz. Bunun yanı sıra çimento da yüzde 50’lere varan zamlar oldu. İnşaat sektöründe bütün ürünlerde zam oldu. Bu da inşaat sektörünün imalatını yavaşlatabilir. Bu kadar zam ister istemez inşaat maliyetlerine de yansıyacaktır. Geçen yıl metrekaresi bin 600 lira- bin 700 liraya inşaatlar satılırken bu yıl, metrekare fiyatı yaklaşık 2 bin 500 liradan satılıyor. Bana göre metrekaresi 2 bin liranın altında hiç kimse satamaz. Çünkü maliyeti o kadar.”  dedi.

SATIŞLARDA FİYATLARIN ARTMASINDAN DOLAYI BİR GERİLEME VAR

Konut satışlarının düşük olduğunu ifade eden Yüksel Alioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Satışlar çok düşük. İnsanlar seçim ortamının geçmesini de bekliyor olabilir. Satışlarda fiyatların artmasından dolayı bir gerileme var. Bu güne kadar çok fazla konut oldu. Hemen hemen herkes konut aldı fakat çoğalan bir nüfus olduğu için bu artış böyle devam eder. 1- 1 buçuk sene gibi bir duraklamadan sonra yeniden inşaat sektörünün önü açılacaktır. İnşallah seçimlerden sonra bir umut var. İnşaatlarımızı yapmaya devam edeceğiz, satmaya gayret edeceğiz. Rekabet tabii çok büyük, iyi ve düzgün yapmak gerekiyor. Daire alırken herkes kimden aldığına dikkat edecek. İskân ve ruhsatın olup olmadığını sorgulayacak. Alıcı için bu faktörler çok önemli.”

İNŞAAT SEKTÖRÜ SIKINTILI BİR DÖNEM GEÇİRİYOR

Alioğlu, girdi maliyetleri arttığı takdirde konut fiyatlarının daha da artacağını dile getirerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Konut fiyatları çok fazla artmasa da metrekaresi 2 bin liranın altına düşmez. İnşaat sektörü sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Hükümetinde faizleri yüzde 1’in altına çekmesinin sebebi de bu. Asgari zararla atlatılmasını ön görüyorlar. İnşallah öyle olur.”