HABER MERKEZİ

Memurundan emeklisine, çiftçisinden işçisine, işsizinden talebesine sıkıntılı bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Av. Tekin, açıklamasına şöyle devam etti.

DAĞ FARE DOĞURDU!

Altı milyonu aşkın memur ve memur emeklilerinin merakla beklediği toplu sözleşme masasından çıkan zam oranının hayal kırıklığına neden olduğuna vurgu yapan Av. Sinan Tekin, “2022 yılı ilk altı ayı için %5, ikinci altı ayı için %7, 2023 yılı ilk altı ayı için %8, ikinci altı ayı için de %6 ve enflasyon farklarından oluşan zamlar yapıldı. Ancak pek çok şeyde yıllık fiyat artışları yüzde 40’ları buldu. Yani bu, ‘dağ fare doğurdu’ demektir” şeklinde konuştu.

ÖLÇÜ, AÇLIK SINIRI!

Ak Parti iktidarının verdiği zam ile Refah Yol iktidarının verdiği zammı kıyaslayan Av. Tekin, “Uzun yıllardır toplu sözleşmelerde iktidarlar hep ‘açlık sınırı’nı baz alıyor. Böyle bir anlayış dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Bu ülkemize mahsus bir ölçü! Ülkemizde açlık sınırını bir tek 1996 yılında Refah-Yol Hükümeti Başbakanı merhum Erbakan hocamız zamanında uygulanmadı. O zaman memuruna, emeklisine, işçisine, çiftçisin yüzde 100–300 arası zamlar yapıldı, hem de yeni vergi koymadan, borçlanma yapılmadan. Sadece rantiyenin hortumları kesilerek, israfın önüne geçilerek!” ifadesini kullandı.

BİR AİLENİN AYLIK HARCAMASI 10 BİN TL’YE DAYANDI!

Dört kişilik bir ailenin bir ay boyunca yapması gereken fatura, kira, ulaşım gibi tüm harcamaların Temmuz ayında 10 bin TL’ye dayandığının altını çizen Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Av. Sinan Tekin, “2003 yılı Haziran ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.2 liraya sağlıklı beslenebiliyordu. 18 yıllık zaman zarfında (AKP iktidarında) açlık sınırı 6.3 katına çıkmış oldu. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.58 kat oldu” dedi.

VATANDAŞ BORCUNU ÖDEYEMİYOR!

2020 Yılının ilk yarısında bankaların vatandaşlara tüketici kredisi kullandırmasının kolaylaştırıldığını hatırlatan Av. Sinan Tekin, “Aradan yaklaşık bir yıl geçtikten sonra bankalar tarafından borcunu zamanında ödeyemediği için takibe alınan vatandaş sayısında patlama yaşandı. Bu yıl Ocak–Haziran döneminde ise 474 bin vatandaş tüketici kredisi, 222 bin vatandaş da tüketici kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınarak icraya verildi. Şu anda vatandaşın bankalara olan toplam borcu bir trilyon TL’ye dayandı” şeklinde konuştu.

TARIMSAL GİRDİ FİYAT ENDEKSİ 32 AYIN ZİRVESİNDE!

Tarımsal girdi fiyat endeksinin bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,21 artış gerçekleştirdiğini kaydeden Av. Tekin, “On iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 17,16 yükseliş gözlendi. Tarım GFE endeksi böylece Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarak 32 ayın zirvesini gördü” dedi.

Gübre fiyatlarının ise %53 arttığını söyleyen Av. Sinan Tekin; “gelen zamlar tarım üretimini tehdit ediyor. Çiftçi girdi maliyetlerini almakta büyük zorluk yaşarken, son süreçte gübreye gelen zamlar dudak uçuklatıyor. Bu kötü gidişatın neticesinde tarımda üretim düşüyor,  ithalat ise arttıkça artıyor” diyerek açıklamasını tamamladı.