SONGÜL KONAR

Gevrek açıklamalarında, “Zor durumda olduğumuz için bu yolu seçtik. Bu zamları ben de yapmıyorum” ifadelerini vurguladı. 

“BU FİYATLARLA BİZ, İŞİMİZİ YAPAMAYACAĞIMIZI SÖYLEDİK”

Harmanda un fiyatlarının düşeceğini beklerken, fiyatların zamlandığını belirten Oda Başkanı Gevrek, “Pandemi nedeniyle sektörümüzde de, Türkiye’de de Keşan’da da çok sıkıntılar var. Bu aralarda gündemde ekmek fiyatları var. Ekmek fiyatlarıyla ilgili en son 26 Eylül 2019’da ekmeği 40 gram düşürerek 210 gram ekmeği 1,50 yaptık. O zamanlar un fiyatı 90-95 TL’ydi. Günler ilerledikçe harmanda un fiyatlarının daha çok düşeceğini beklerken, fiyatlar zamlandı. Eylül ayında Esnaf Odaları ve Ticaret Odası ile bir maliyet raporu hazırlayarak unu 135 TL’den alıp ekmeğin fiyatını belirledik. Bu maliyetlere göre dilekçelerimizi odalarımıza verdik. Dilekçemizi Edirne’ye de gönderdik. 1 Aralık 2020’ye kadar toplantıların olmayacağı, iptal edildiği söylendi. Durumlar iyi olmadığından başkanlarımız ile tekrar görüştük. Bu fiyatlarla biz, işimizi yapamayacağımızı söyledik. Bunu biran önce çözüme kavuşturmamız lazımdı. Bazı toplantılar yapılırken, bizim toplantılarımız olmadı” ifadelerini kullandı. 

“BU GİDİŞAT İYİ DEĞİL”

Büyükşehirlere gidip oralarda da görüşmeler yaptıklarını, fiyatların oralarda da zamlandığını belirten Gevrek, bu şekilde giderse daha kötü olacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyükşehirlere gidip görüşmeler yaptık. Oradaki fırıncı arkadaşlarımız Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 2013 yılında çıkardığı 6502 sayılı yasaya göre üç dönemdir bu şekilde uygulama yapıyorlar. İstanbul’da da fiyatlar değişik. İstanbul Halk Ekmek Eylül ayında unlara gelen zamlardan dolayı ekmeğe %33 zam yaptı. 75 kuruş olan ekmek 1 TL oldu. Burada bulunan ve Edirne’deki fırıncı arkadaşlarımız ile toplandık, bu kanunu araştıralım dedik. Bu kanun 40 sayfalık bir kanun. Bunun içinde her şey yazıyor. Arkadaşlarımız ile görüşmelerden sora tekrar bir maliyet hesabı yaptık. Bu arada unlar da 150 TL oldu. Bu gidişat iyi değil. Buna kim müdahale edecek? Bu şekilde devam ederse daha kötü olur. Çoğu yerin yaptığı gibi bizde böyle bir tarife çıkardık.”

“BİZ UNU 100 TL’YE, MAYAYI 50 TL’YE ALIP EKMEĞİ 2 TL YAPMADIK”

Ya bu zamı uygulayacaklarını ya da ekmek fırınlarını kapatmak zorunda olacaklarını belirten Ayhan Gevrek, sözlerine şöyle devam etti: “Cuma gününden sonra bu ekmek fiyatlarına geçtik. Oda başkanlarımıza da bildirdik. Hepsi hayırlı olmasını diledi. Vali Yardımcısı Ali Uysal Cuma günü, Edirne’de bulunan tüm ilçelerin oda başkanlarına tebligat gönderdi. Ekmeğe haksız fiyat tarifesi uyguladığımızı ve fahiş fiyattan sattığımızı, cezaların uygulanacağı hakkında belediyeye tebligat yollandı. Belediyeler de tebligatları fırınlara yollayarak tutanak düzenlemeye kalktı. Biz unu 100 TL’ye, mayayı 50 TL’ye alıp ekmeği 2 TL yapmadık. Gelir tablosu, gider tablosu var. Unu 100 TL’ye alıp ekmeği 2 TL yapmadık, fahiş fiyatta uygulamadık. Hiçbir fırıncının deposunda 1000 veya 2000 çuval un yok. Çoğumuz unumuzu günlük alıyoruz. Ya bu zamı yapacağız ya da fırınları kapatacağız. Bugün 10 çuval işleyen arkadaşımız, çuvalına 50 TL fark geldi ise günde 500 TL kasasından fazla para veriyor. Hiçbir ticaret erbabı buna dayanamaz. Ya bu zamı uygulayacağız ya da bu iş bırakacağız. Başka türlü yapma şansımız yok. Hiçbir şeyimiz kalmaz. Şu an ne vergilerimizi ne de sigortalarımızı ödeyebiliyoruz. Dışarıda olan herkes faturayı bize kesiyor. Pandemide tek tek, kapı kapı ekmek satıyoruz. Yazın denizlerde koşturup kimseyi mağdur etmiyoruz. Karda kışta telefon ediyorlar ekmekleri kapılarına getiriyoruz. Hizmeti biz yapıyoruz ama tüm fatura bize kesiliyor.” 

“FİYAT GERİ ALINACAKSA İLK ÖNCE UN FİYATLARI, GİRDİLER GERİ ALINSIN”

Zor durumda olduklarını ve bu yolu seçtiklerini belirten Gevrek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Burada fiyat geri alınacaksa ilk önce un fiyatları, girdiler geri alınsın. Ertesi günü ekmek fiyatlarını geri çekeriz. Biz bunu zevkten yapmıyoruz. Zor durumda olduğumuz için bu yolu seçtik. Bu zamları ben de yapmıyorum. Biz boşu boşuna neden riske girelim. Bu güne kadar hep tarifelerden fiyat çıkardık.”