HABER MERKEZİ

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan doğumdan önce sigortası olmayan annelerin doğum borçlanması yapamamasını daha önce bakanlık yapan Mehmet Müezzinoğlu’dan sonra bir soru önergesi ile de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu’na sormuştu.

Erdin Bircan’ın soru önergesini yanıtlayan Bakan Julide Sarıeroğlu, aynı eski bakan Mehmet Müezzinoğlu gibi sigortalı olmadıkları dönemde doğum yapan annelere borçlanma hakkı tanınması ile ilgili bir çalışma yapılmadığını kaydetti.

Bircan,  “Önergemize mevcut mevzuatı hatırlatarak yanıt veren Bakan Sarıeroğlu, mağdur yüz binlerce anneyi hayal kırıklığına uğrattı.” dedi.

Bircan doğumdan önce sigortalı olmaları durumunda kadınların doğum borçlanması yapabildiğinin altını çizerek, doğumdan önce sigortası olmayan annelerin böyle bir hakkı olamamasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu tekrar ifade etti.

Erdin Bircan, “Erkeklerin önceden sigortalı olmasalar bile askerlik borçlanması yapıp, askerlik borçlanması yaptıkları süre kadar, sigorta başlangıçlarını öne çekebilme hakkı varken, sigortalılık öncesi anne olan kadınlara bu hakkın verilmemesi zaten büyük bir yanlışken, bir de bakanlığın konuyu ısrarla takibimize rağmen bir çalışma yapmaması AKP’nin mağdurlara bakışının başka bir kanıtıdır” diye konuştu.