Bölgemizin sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin rapor, 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan ve ilgili bakanlara sunuldu.
9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Binali Yıldırım’ınkatılımıyla TOBB Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.
TOBB Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda, Başbakan Binali Yıldırım’a, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Yönetim Kurulu Üyeleri eşlik etti.
Şuraya Bölgemizi temsilen Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu katıldı.
Şurada, Edirne İli ve bölgemizin temel ve hayati sorunları ile bu sorunlara ilişkin bölge oda ve borsalarınca oluşturulan çözüm önerileri raporu, Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk tarafından Başbakan ve ilgili bakanlara sunuldu.
Trakya’nın GAP’ı olarak adlandırılan Hamzadere Barajı’nın tamamlanması çalışmaları, Saros Körfezi’nin 1/25 Binlik planlarının açıklanması ve Keşan Gıda İhtisas OSB‘nin kurulması konularının öne çıktığı raporda diğer öne çıkan maddeler ise şöyle:
1- Tarım bölgesi Trakya’nın alanında tek ve en önemli yatırımı olacak olan Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının önünde sorun teşkil eden ot bedelinin kaldırılması ve sonraki aşamaların hızlandırılması.
2- Saros Körfezi’nin 1/25 Binlik planlarının geciktiğini ve yatırımların önünü açacak bu proje nin ivedilikle hayata geçirilmesi.
3- Ülkemiz ve bölgemiz tarım ekonomisi adına yüksek beklentimiz olan Hamzadere Barajı veÇakmak Barajı ile sulama kanal projeleriyle birlikte bitirilme aşamasında desteğin hızlandırılması.
4- Bölgemizde bulunan hayvancılık işletmelerinin hayvan ağırlığının proje bazlı teşviklere AB ülkelerinde olduğu şekilde 50-60 adet sağılır hayvan kapasitesine çıkartılmasının desteklenmesi.
5- Hastalıklardan ari bölge özelliğine sahip Trakya Bölgesi’nin, Türkiye’nin damızlık hayvan üretim deposu haline getirilmesine yönelik çalışmalar yapılması.
6- Hızlı demiryolu projesinin hayata geçirilmesi ve gündemde olan Edirne ve Kırklareli İllerine hizmet edecek bir hava alanı kurulması çalışmalarının kararlaştırılması.
8- Ergene Nehri’nin temizlenme çalışmalarının hızlandırılması ve tamamlanması.
9- Edirne’nin tarihsel ve kültürel süreklilik ile özgün kimliğine uygun kapsamlı bir kentsel dönüşüm çalışmasının başlatılması.
10- Edirne OSB yolunun ulaşıma elverişli duruma getirilmesi.
11- Uzunköprü’de kurulma çalışmaları başlatılan Karma OSB çalışmalarına destek verilmesi.
12- Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Asyaport’un etkinliğinin arttırılması için Uzunköprü Eskiköy sınır kapısının aktif hale getirilmesi.13- Taşkınlar dolayısıyla ciddi zarara uğrayan üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda çalışmalar başlatılması.