AYGÜL KONAR

İkinci el araç fiyatlarının 2020 yılında ilk kez düşüş gösterdiğini belirten Bozkurt, salgın sürecinin başında sıfır km araçlarda gerçekleşen arz sıkıntısı ve kademeli olarak açılmayla beraber, vatandaşların ikinci el otomobillere yönelmesinin fiyatlarda artışa sebep olduğunu kaydetti.

Mustafa Bozkurt, açıklamasında, fiyatlardaki gerilemenin fazla uzun sürmeyeceğini de belirtti.

PANDEMİDE OTOMOBİL İHTİYACI AZALDI

Pandemi nedeniyle kaynağı olan vatandaşların toplu taşımadan kaçınmak için otomobil satın almaya yöneldiğini, dünya genelinde sıfır araç üretiminin düşmesiyle vatandaşları ikinci el araç alımına yönelttiğini ve bunun da fiyatlarda artışa neden olduğunu dile getiren Bozkurt, “Kasım ayı ile birlikte sokak kısıtlamalarının başlaması, şehirler arası seyahatlerin azalmasından kaynaklı olarak otomobil ihtiyacı azaldı. Normalleşme sürecinde fabrikaların yüksek kapasiteyle çalışmaya başlaması ve sıfır araç üretiminin artmasıyla beraber daha aylar öncesinden sıfır araç bekleyen belli bir grup tüketiciler de otomobillerine kavuştu. Bu sebeple Kasım itibarıyla bir miktar düştü. Otomobil firmalarının yaptığı kampanyalar da eklenince fiyatlardaki yukarı yönlü ivmeyi aşağı doğru çevirdi” dedi.

Bozkurt, açıklamasının devamında, TL'nin Kasım ayında değer kazanmasının altını çizerek, “Ekonomide yeni bir reform dönemine adım atmamız, takip ettiğimiz ülkemize yeniden yabancı sermaye girişlerinin olduğuna dair ekonomi haberleri de piyasalardaki bu olumlu havayı güçlendirdi. Bir yandan dövizdeki kayda değer düşüş, diğer yandan ekonomideki bu iyi gelişmeler ve devam eden sıfır araç üretimi, özellikle sıfır otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 10'lar civarında bir düşüşe sebep oldu” ifadelerini kullandı.

İkinci el araç fiyatlarındaki düşüşün sıfır araçlardaki kampanyalardan kaynaklandığını söyleyen Mustafa Bozkurt, “Sıfır araç fiyatlarıyla ikinci el araç fiyatlarındaki dengesizlik arttı. Bu makasın bu kadar çok açılması piyasayı dengesiz bir hale getirdi. Şu an piyasada çok fazla ikinci el araç var” dedi.

İkinci el araç fiyatlarındaki düşüşün uzun sürmeyeceğini dile getiren Bozkurt“Bu şartlarda piyasadan da araç alamıyoruz. Lüks segmentte piyasanın 30-40 bin TL altında araç bulsak bile almıyoruz. Çünkü şu an piyasaya güvenmiyoruz. Zaten elimizde satış yapamadığımız için araç var. Araç sayısı bakımından şişmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.

Bireysel satıcıların fiyat üzerinde etkisinin çok olduğu kaydeden Mustafa Bozkurt, “Geçmişte araç fiyatlarının yükselmesine sebep olan satıcılar şimdi de düşüşe sebep oluyor. Bireysel satıcılar internet sitesinde 10-12 farklı hesap açıyor. Bu hesaplardan satış ilanı veriyor. Satışlardan normal bir firmaya kıyasla bireysel satıcılar daha çok etkilendiği için bu yönteme başvurdukları oluyor. İster istemez bu araç fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.