BÜLENT SAYLAM

Çakırlar, TÜİK’in devletin resmi ağzı olduğunu ancak hayatın realitesinin de olduğunu hatırlatarak açıklanan rakamların vatandaşın cebine yansımadığını dile getirdi. Çakırlar, Memur emeklisi, işçi emeklisi ve memur belirlenen zamlar  21-22 için ortada; büyümüşüz de niye bize yansımıyor?” şeklinde konuştu.

TÜİK DEVLETİN RESMİ AĞZI

Rakamların güzel olduğunu ancak hayatın gerçeklerine uymadığını kaydeden Çakırlar, “Rakamlar güzel. TÜİK devletin resmi ağzı ama bir de hayatın realitesi var, sokak var, insanlar var, benim cüzdanım var, benim elektriğin var, suyum var, doğalgazın var, herkesin giderleri var. Peki bu yansıyor mu? Üzgünüm yansımıyor. Çiftçiye bakıyorsunuz girdi maliyetleri almış başını gitmiş; o sızlanıyor; esnafa bakıyorsunuz o sızlanıyor. Girdi maliyetleri almış başını gitmiş. Memur emeklisi, işçi emeklisi ve memur için belirlenen zamlara bakıyoruz, 21-22 büyümüşüz de niye bize yansımıyor? Benim aklım ermiyor.” 

KEŞKE YÜZDE 21 BÜYÜMÜŞ OLSAK

10 yıl öncesinden bugüne kişi başına gayri safi hasılanın düştüğünü söyleyen Çakırlar, açıklamasına şöyle devam etti: “Bunu çok sık örnek veriyorum. Belki daha önce de söyledim. Resmi verilere bakıyorsunuz 2011-12’li yıllarda milli gelirden kişi başına düşen gelir miktarı 12 bin-12 bin 500 dolar seviyesindeydi. Bugün bakıyorsunuz 8 bin dolar seviyelerine düşmüş. Nasıl büyümüşüz? Ben de bunu anlamıyorum. O rakamları güzel söylüyorlar da keşke yüzde 21 büyümüş olsak da bu büyüme bize de yansınsa, vatandaşa da yansısa, bu en tabii beklentimiz değil mi, bunu siyasi olmakla, muhalif olmakla bunu söylemiyorum. İyi yapılanı söyleriz. 2011-12’de iyi yapılmış diyorum. O yıllarda 12 bin dolar olan milli gelirden alınan pay, bugün 20 bin dolarlara çıkmalı ki hakikaten büyüdük diyelim.”

RAKAMLARIN BEN ÇOK İNANDIRICI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

“Tarımda % 2 büyüdüğü raporlarda yer almış siz neler söylersiniz”  sorusuna Çakırlar, şöyle yanıt verdi: “Yüzde 2 büyümüş, neye göre büyümüş? Mazota göre mi, süt ineklerini kesmesine göre mi, çiftçiye göre mi hayvan üreticisine göre mi, neye göre büyümüş? Rakamlar güzel. Genelde yüzde 21 büyürken niye tarımda yüzde 2 büyümüş. Niye tarımda yüzde 20 büyümemiş 18 büyümemiş de 2 büyümüş? Demek ki bir yerde bir sıkıntı var. O sıkıntı da vatandaşa yansıyor. Ben birçok yeri geziyorum. Hiç bana rahat olduğunu söyleyen insana rastlamıyorum. İnsanlar sıkıntılarını anlatıyorlar, doğruları söylüyorlar. Bunların açıkladıkları bu rakamları çok inandırıcı olduğunu düşünmüyorum.”