SONGÜL KONAR

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi’ni (TÜFE) değerlendirdi. 

Çakırlar, yaptığı değerlendirmede ülkemizde ekonomi şartlarının çok iyi olmadığını söyledi. 

Çakırlar,“Konut sektöründe banka faizleri düşünce vatandaşlarımız bundan faydalanıp biran önce ev almak istediler. Bu sefer ev fiyatları ciddi oranda arttı. Talep olunca insanlar bunu değerlendirdi. Son 20 yılda vatandaşların çoğu betona, inşaata yöneldi, fırsat bu fırsat denilip bu sefer konut fiyatları arttı. Ulaşıma baktığımızda da şehirlerarası seyahatte yolcular mesafeli oturtuluyor. 45 kişi giden otobüs bu sefer 25 kişi ile gidiyor. Yolcudan fiyatı 45 kişilik ücret almalı ki otobanda ödeyeceği parayla mazotunu karşılasın, işletmesini ayakta tutabilsin. Örneğin bakıldığında gıda sektöründe de artış yaşanıyor. Geçtiğimiz gün haberlerde fasulyenin rekor kırdığını gördük. Fasulye neden rekor kırar, iki sebebi vardır. Birincisi üretim yeterli değildir, ikincisi nakliyenin yüksek olmasından dolayı tarlada çürüyordur. Bunlar olmayınca fiyatlar ister istemez katlanıyor. Bunun önüne geçmek mümkün, eğer ulaşımını sağlarsak, pazara daha iyi intikal edersek bu daha kolay olur” ifadelerini kullandı. 

“KEŞANLI ESNAF DAHA UCUZA MAL SATTIĞI İÇİN MALKARA VE ŞARKÖY’E İSTENMEDİĞİ BİLGİSİ GELDİ”

 Keşan’da pazarcı esnafının sorunlarına da değinen Çakırlar, sözlerine şunları ekledi: “Keşan’da pazarcı esnafı bazı problemler yaşıyor. Keşanlı esnaf Malkara ve Şarköy’e gidip tezgâh açamıyor. Burada kim zarar görüyor? Keşanlı esnaf daha ucuza mal sattığı için Malkara ve Şarköy’e istenmediği bilgisi geldi. Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılardan dolayı gıda, ulaşım, inşaat sektöründe ister istemez artış oluyor. İşsizlik rakamlarının yüksek olduğu belli. Pandemiden önce işsizlik zaten çoktu, pandemiden sonra daha da arttı. Geçtiğimiz günlerde Edirne’de bir çarşı içine gittim 35 dükkândan 10 tanesi açıktı. Müşteri olmayınca adam elektriğini, suyunu karşılayamaz. Bütün bu sıkıntıların özü buradan kaynaklanıyor. Tarım sektöründe zaten girdi maliyetlerinin yüksekliği çiftçiyi sıkıntıya soktu. Çiftçi parasını kazanacak ki gelip esnaftan alışverişini yapsın. En bol olması gereken dönemde varsa, bunları çok iyi irdelemek lazım. Bir de Kurban Bayramı geliyor, vatandaşlarımıza yardımları inşallah bir miktar arttırırlar. Herkesin işi çok zor. İşsizlik hat safhada. Üniversite mezunu bir sürü genç işsiz, evinde oturuyor. İnşallah bu zorlukları aşacağız. Hiç şüpheniz olmasın iktidara geldiğimizde bunların hepsini çözeceğiz.”

“İLERDE BU GİBİ GİRİŞİMLERİN ARTMASI GÜZEL OLUR”

Geçtiğimiz hafta 24. dönem Cumhuriyet Halk Partisi Edirne eski milletvekili Kemal Değirmendereli’nin lavanta tarlasını ziyaret eden Çakırlar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kemal Değirmendereli Bey iyi bir girişimde bulunmuş. Bence çok alternatif bir ürün üretmesi ve çiftçiye örnek olması güzel bir yaklaşım. İlerde bu gibi girişimlerin artması güzel olur.”