BÜLENT SAYLAM

“KAMPANYANIN İÇERİSİNDE, FAKİR-FUKARANIN ULAŞAMAYACAĞI ÜRÜNLERDE BULUNUYOR” 

Hükümetin, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında yüzde 10 indirim kampanyası hakkında değerlendirmelerde bulunan Çakırlar, “İndirim kampanyasının içerisinde, fakir-fukaranın ulaşamayacağı bazı ürünlerin olduğunu da görmekteyiz. Örnek vermek gerekirse; pastırma, sucuk ve benzeri ürünler bulunmaktadır. Soruyorum: hangi fakir-fukara pastırma, sucuk gibi ürünler yiyebiliyor? Burada, yılsonu enflasyonunu düşük tutmak amaçlanıyor. Ama bunlar geçici ve ateş düşürücü tedbirler değil. Ateş düşürücü tedbirler; ihracat yapmak, tasarruf etmek ve öğretmektir. Türkiye olarak, ne kadar ihracat yapıyoruz, ne kadar tasarruf yapılıyor bunlar tartışılır. Türkiye’de yaklaşık 125 bin tane kamu araçlarının olduğunu görmekteyiz. Bu sayıyı 50 bine düşüremedik ve gerekli tasarrufun yapılamadığını görmekteyiz. Fakat yapılmak istenen yüzde 10 indirim, 3 aylık geçici tedbirdir. Yerel seçimler geldiği için böyle bir tedbir alınmaktadır. Ayrıca, 2018 yılı enflasyonu düşük gösterilerek, emekliye, çalışana uygulanacak farklar hesaplandığı için böyle bir uygulamaya gidildi.” dedi.

“ÜRETİCİMİZ SIKINTILI DURUMDA”

Bölgedeki borsa ve ziraat odaları yöneticileriyle yakın zaman içerisinde görüştüğünü hatırlatarak, sözlerine devam eden Orhan Çakırlar, şunları söyledi: “Buğdayın dünya borsalarında tonu 250 dolar iken, bizde tonu yaklaşık 150 dolara denk geliyor. Aradaki fark 100 dolardır. Üreticiyi kollamaksa, bu fiyatı biraz daha yukarılara çıkarmamız gerekiyor. Çeltik üreticisinde de benzer durumlar söz konusu. Ziraat Odası başkanımızla görüştüğümüzde çeltiğin tonu 2 bin liraya kadar düştüğünü dile getirdi. Maliyetini karşılayamaz duruma geliyor. Peki, bu nasıl olacak? Üreticimiz sıkıntılı durumda.”

“İNDİRİM KAMPANYASININ ÇOK FAZLA BİR KATKISININ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Çakırlar, sözlerini şöyle tamamladı: “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında yüzde 10 indirim kampanyasının çok fazla bir katkısının olacağını düşünmüyorum. 100 kalemde indirim yapılacak ama bu ürünleri iyi şekilde irdeleyip, bunların kaçının tüketici tarafından alındığının hesaplanması gerekiyor.”