AYGÜL KONAR

“ESNAFIMIZ, NE ZAMANA KADAR DAYANABİLECEK?” 

2020 yılının esnaflar açısından nasıl geçtiği hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Çakmak, şunları söyledi: “Edirne’de 17 bin, Keşan’da ise, 5 bine yakın esnafın sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. 2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye içinde iyi geçmedi. Esnafımız için bu yıl ekonomik anlamda çok kötü geçti. Esnafımız, 2020 yılında deyim yerindeyse, ekonomik olarak komaya girdi. Pandemi nedeniyle, 16 Mart 2020 tarihinde başlayan kısıtlamalar ve yaşanan ekonomik kriz halen devam etmektedir. Pandeminin ne zamana kadar devam edeceği belli değil. Esnafımız, ne zamana kadar dayanabilecek? Artık, ekonomik anlamda dayanacak gücümüz kalmadı. Devletimiz, pandemiden etkilenen tüm esnafımızın yaralarını sarmalı, dertlerine çare olmalı. Esnafın hayatını sürdürmeleri ve evlerini geçindirmeleri için adım atılmalı. Devlet, esnafa 20 bin TL hibe desteği vermeli. En azından bir defaya mahsus ve geri ödemesiz bir yardım yapılmalı. Koronavirüs yasaklarından birçok esnafımız olumsuz etkilendi ama özellikle, birahane, içkili lokantalar, dernek lokalleri ciddi anlamda zarar gördüler. Bu esnafımız, Keşan’da büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Herkes evine bakmaya çalışıyor. Devletimizin her aileye en azından asgari ücret kadar destek verilmesini bekliyoruz.”

HİBE DESTEĞİ

Ticaret Bakanlığının koronavirüs salgını nedeniyle verilecek hibe desteği programı ve uygulama esasları hakkındaki tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Hüseyin Çakmak, “Destek programı kapsamında hibe, ‘gelir kaybı desteği’ ve ‘kira desteği’ olmak üzere iki şekilde sağlanacak. Destek programının süresi, 2021 yılının ocak, şubat ve mart ayları olmak üzere 3 ay olacak. Gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1000 TL olmak üzere toplamda 3 bin TL hibe desteği sağlanacak. Ayrıca, basit usul vergisine tabi olan esnaflarımıza aylık 500 TL olmak üzere toplamda 1500 TL kira desteği verilecek. TC numarasının son hanesine göre başvuruda bulunabilecekler. TC numarasının son hanesi 0 olan pazartesi günü, 2 olanlar salı, 4 olan Çarşamba, 6 olan Perşembe, 8 olan Cuma günleri başvuruda bulunabilecekler. Cumartesi ve Pazar günleri ise, herhangi bir sınırlama bulunmuyor” dedi. 

“KEŞAN BELEDİYESİ’NİN 10 AYDAN BU YANA ESNAFIMIZA DESTEK VERDİĞİNİ GÖREMEDİK” 

Küçük esnafın devlete ve bulundukları şehirlerde belediyelere destek verdiklerini belirten Hüseyin Çakmak, sözlerine şöyle devam etti: “Esnaf olarak, biz devlete ve belediyelerimize destek verdiysek, pandemi döneminde de, onların bizlere destek vermesini istiyoruz. Ancak, Keşan Belediyesi’nin 10 aydan bu yana esnafımıza destek verdiğini göremedik. Yaşanan duruma üzülüyoruz. Türkiye’de, birçok şehirde belediyeler esnafa maddi destek yaptığını görüyoruz. Edirne Belediyesi, esnafa hem kira hem maddi yardım yapma kararı almış. Havsa Belediyesi, esnafa 750 TL kira desteği yapıyor. Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, içimizden gelen biri ve esnafın yaşadığı sıkıntıları tahmin etmesi lazım. Belediye, tüm esnafın yarasına saramasa da, en azından bir merhem olmasını istiyoruz. Belediyenin gayrimenkullerinde bulunan ve kapalı olan esnafımızdan pandemi bitene kadar kira almayabilir. Belediyenin su, stopaj, çöp, temizlik, tabela vergilerinin pandemi bitene kadar almamasını öneriyoruz. Belediye meclisimizin bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Belediye başkanı ve meclis üyelerinin esnafın sesini duymasını istiyoruz.” 

“ESNAFIMIZ, TİCARET HAYATINDAN UMUDUNU KAYBETTİ” 

Pandemi döneminde kapanan işyerlerinin olup-olmadığı hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Çakmak sözlerini şöyle tamamladı: “Pandemi döneminde birçok esnafımız, işyerlerini tamamen kapatma yönünde karar aldı. Vergi dairesinde kayıtlarını sildiriyorlar. Esnafımız, ticaret hayatından umudunu kaybetti ve mesleğini terk etmek zorunda kalıyor. Birçok esnafımız daha işyerlerini kapatmayı planlıyor ama banka ve esnaf kefalet kooperatifin çekilen krediler var. Eğer esnaf kaydını sildirdiğinde, borçların hepsini bir kerede ödemek zorunda. Bundan ötürü de, birçok esnaf işyerini dahi kapatamıyor.”