(Haber-Foto: BÜLENT SAYLAM)

“ÜRETİCİLERİN KADERİNİ 80-90 TANE İŞLETME BELİRLİYOR”

Çeltik üreticisinin, 2018 yılı üretim sezonunda dikkatli olması gerektiğini hatırlatarak, sözlerine başlayan Meriç, “Çeltik üreticisi, bu sezonda dostunu düşmanını iyi şekilde tespit etmeli. En büyük düşmanı da, kendi içerisinden yönetici diye seçtiği insanlardır. Karşımızda çok profesyonel ve entrikaya müsait bir tablo var. Türkiye’de yaklaşık 80-90 tane fabrikacı bulunuyor. Ama 1 milyon hektar arazide çeltik ekimi yapan on binlerce üretici var. Bu üreticilerin kaderini 80-90 tane işletme belirliyor. Bu konuda gerekli düzenlemenin yapılmasını gerekiyor.” dedi.

“PİYASA KAN AĞLIYOR”

Mehmet Emin Meriç sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgedeki çeltik üreticilerinin bazı temsilcileri, verimin, fiyatın çok iyi olduğu yönünde balon uçurdular. Halbuki, hasada yeni başlanmıştı ve bunun yağmuru, çamuru var. Belki de, istenmeyen sel vak’alarıyla karşı karşıya kalınabilir. Daha sonra nasıl bir mahsul alınacağı ortaya çıkacaktır. 1 ton ürünü, 2 bin 800-3 bin 800 lira arasında satıldığı dile getiriliyor. Başlangıçta bu fiyatlar göstermelik olabilir. Ama şuanda, piyasa kan ağlıyor. Hiçbir üretici, ürününü satamıyor. Bize, 2017 yılı maliyetinin altında fiyatlar veriliyor. Üreticiye, ton başına 2 bin 300 lira fiyat veriliyor. Bizim şuandaki maliyetimiz ton başına 2 bin 300 liranın üzerinde. Soruyorum: bu şartlarda üreticinin neyi iyi durumda? Yağışlar olduğunda dönüm başına 100 kilogram kaybımız oldu. Bundan ötürü de, biz kendi cephemizi çok sıkı tutmak zorundayız. Üretici, ürünlerini korumak adına brandanın altında muhafaza ediyor. Ürününü satmak için yer arıyor ama bulamıyor. Ayrıca, luna ürününü ton başına 3 bin 200 liraya alması gerekirse, 2 bin 300 liraya alınıyor. Alımlarda da, peşin para değil; 1-2 ay vadeli alımlar yapılıyor. Devlet, yaşanan duruma biran önce el atması gerekiyor.”

“ÜRETİCİNİN MAĞDUR OLMAMASI İÇİNDE MAKUL FİYATLARIN VERİLMESİ GEREKİYOR”

Çeltik üreticileri olarak, fiyatlarının aşırı şekilde yükselmesini istediklerini belirten Meriç, “Biz, üretici olarak kendimizi düşündüğümüz gibi tüketiciyi de düşünüyoruz. Bundan ötürü de, fiyatların aşırı yükselmesini istemiyoruz. Ama üreticinin mağdur olmaması içinde makul fiyatların verilmesi gerekiyor. Devlet, üretici olarak borçlarımızı ödeyecek kadar bir imkan yaratmalı. Eğer imkan yaratılmazsa ve bu fiyatlara çeltik satışı olması durumunda, gelecek yıl yer dahi ekemeyiz. Devletimizin üreticiye yardımcı olmasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİ, PEŞİN PARAYI GÖRMEDEN MALLARINI VERMESİN”

Çeltik üreticilerini fiyatlar konusunda uyaran Mehmet Emin Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Üreticiler, ürününü 2 bin 500 liranın altına satmamalıdır. Biraz dişimizi sıkalım. Dünya piyasasında bu fiyatlara çeltik yok. Üreticilerimizin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesini istiyorum. Üretici, ürünlerini piyasada güven vermeyen kişilere vermesinler. Ayrıca, peşin parayı görmeden mallarını vermesinler. Üretici şuanda bıçak sırtında diyebiliriz. Geçmiş yıllardaki gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınmaması için üreticinin tedbirli olması gerekiyor. Tüm üreticiler, 2018 yılını hayırlı şekilde tamamlamasını temenni ediyorum.”

“DEVLET, ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN YANINDA OLMALI”

Meriç, sözlerini şöyle tamamladı: “İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı açıklamasında, luna ürününün tonunu 2 bin 800 liraya, cameo ürününü de, 3 bin liraya verdiğini dile getiriyor. Bu fiyata satılıyorsa, gelsinler bizim ürünümüzü de o fiyatlara satsınlar. Şuanda böyle bir fiyat yok ve kimse malını satamıyor. Herkes elinde poşetlerle fabrika kapılarını geziyor. Üretici bunu hak etmiyor. Ayrıca, tarla icar maliyetleri yüzde 60 artmış durumda. Geçen yıl 400 lira olan yerler 700 liraya kadar çıkmış durumda. 2019 yılında, mazot fiyatının 8-10 lira arasında olmasını bekliyoruz. Gübre fiyatları şuanda 3 lira ama gelecek yıl 4 liranın altında olmayacaktır. Buna ilaç ve diğer girdilerde eklendiğinde, çeltik ekilemez duruma gelecektir. Bundan ötürü de, devlet çeltik üreticisinin yanında olmalıdır.”