AYGÜL KONAR

Açıklanan hibe tutarlarının yeterli olmayacağını belirten Cingöz, esnafın SGK ve vergi borçlarının faizsiz olarak yapılandırılması ya da devlet tarafından ödenmesi yönündeki taleplerini yineledi.

“BÜTÇE BU KADARINA MÜSAİT Kİ BUNU MÜNASİP GÖRMÜŞLER”

Cumhurbaşkanının kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada esnafı iki guruba ayırdığını belirten Kemal Cingöz, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız, Bir kereye mahsus olmak üzere birinci guruba 5 bin TL, ikinci gruba da 3 bin TL hibe verileceğini söyledi. Bu yardımların yeterli olması mümkün değil. Bir yılı aşkın süredir dükkânlar kapalı. Bir dükkânın kirası bin TL olsa zaten 12 bin TL kira gideri var esnafın. Kaldı ki dükkan kiraları da 3-5 bin TL civarında. Yine de hiç yoktan iyidir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bütçe bu kadarına müsait ki bunu münasip görmüşler. Esnaf arkadaşlar için hayırlı olsun.”  

“BAKANLIĞA YAPILAN TALEPLERDEN ÇOK FAZLA NETİCE ÇIKMIYOR”

Esnafın biriken SGK primleri ile vergi borçlarının faizsiz bir şekilde yapılandırılması ya da devlet tarafından ödenmesi için bir yılı aşkın süredir taleplerin yapıldığını kaydeden Cingöz: “Konfederasyon tarafından Cumhurbaşkanlığına,  ilgili bakanlığa taleplerimizi ilettik. Bakanlığa yapılan taleplerden çok fazla netice çıkmıyor. Direk cumhurbaşkanına yapılan taleplerden netice çıkarsa çıkıyor. Bu taleplerin hepsi yapılıyor ama sonuç itibariyle bir hükümet var ve kararı veren onlar” dedi.

“1 HAZİRANDAN SONRA YÜZDE YÜZ AÇILACAK DİYE BİR KAİDE DE YOK”

1 Haziran tarihinden sonra nasıl bir açılma beklediklerini anlatan Kemal Cingöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Açılmanın adı kademeli normalleşme diye açıklandı. 1 Hazirandan sonra yüzde yüz açılacak diye bir kaide de yok. Vaka sayılarının ne tarafa doğru bir eğilim göstereceğini bilmiyoruz. Eğer yukarı bir eğilim gösterip 20 bin rakamlarını aşarsa yeni tedbirlerin gelip gelmeyeceğini de kimse bilmiyor. Bizim temennimiz açılması. Açık alanı olanlar bu alanda hizmet verecek, olmayanlar kapalı kalacak da diyebilirler. Şu an bilemiyoruz. Bu konu hükümetin tasarrufunda.”