AYŞİN SEÇİL GEZER

Döviz kurlarında yaşanan artışın turizmi etkilediğini ifade eden Urgan, “Döviz kurunun yükselmiş olması Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan para birimi olduğu için bizi etkiliyor. Biz bu işi yapmaya başladığımızdan beri vize ve seyahat sigortası fiyatları değişmedi. Ortalama 30 euro seyahat sigortası fiyatları ancak sizin 6 ay önce yaptırdığınız seyahat sigortası ile şimdi yaptırdığınız seyahat sigortası Türk parasına vurduğunuzda fiyat farkı çıkıyor bu da euro kurunun yüksek olmasından kaynaklanıyor. Euro kuru yükseldikçe doğal olarak insanların Avrupa’da harcadıkları para da yükseldi. Örnek verecek olursak önümüzde İskeçe Karnavalı var, bu bölgeden aşırı ilgi var. 4-5 sene önce konaklamalı turlar yapmayı tercih ediyorduk. Gitmişken Selanik bölgesini, Drama bölgesini gezsinler şeklinde yapıyorduk. Şimdi konaklamalı tur yapmamızı euro fiyatlarının yükselmesi kısıtladı. Günübirlik turlara yönelmek zorunda kaldık. Günübirlik turlarda yine euro kuru yüksek ama imkanlar dahilinde turizmi canlandırmaya gayret gösteriyoruz.” dedi.

DÖVİZ KURUNDAKİ YÜKSELİŞ YURTDIŞINA YAPTIĞIMIZ TURLARIN SÜRESİNİ ETKİLEMEYE BAŞLADI

Uzun süren seyahatlerin yerini günübirlik turların aldığını belirten Eda Urgan, şunları söyledi: “Döviz kurundaki yükseliş yurtdışına yaptığımız turların süresini etkilemeye başladı. Önceden bir haftalık turlar yaparken 1 gecelik konaklama veya günübirlik turlara düşürdük. Yine bu şekilde insanlara hizmet vermeye çalışıyoruz. Vize fiyatı hep aynı ama geçtiğimiz yıllarda euro düşükken fiyat düşüktü. 2018 yılında döviz kurunun düşmesini temenni ediyoruz. Döviz kurlarındaki artış ilgiyi azalttı. Öncesinde kişiler aile bireylerine de vize alırlardı, kendilerine alırken ama şu anda birçok kişiden duyuyoruz; çocukların okulu olduğu için gelemez zaten vize başvurusu yapmayalım, öncelik olarak ben gideceğim, ailem gideceği zaman vize başvurusu yaparız, şeklinde söylemler oluştu.” 

VİZE SÜRELERİ AZALMADI

Vize alırken etkili olan banka hesap dökümlerinin öneminden de bahseden Urgan, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Vize süreleri azaldı mı şeklinde sorular geliyor ama vize süreleri azalmadı. Bizim bankadaki paramıza euro açısından baktığımız zaman az kalıyor. Yüksek bakiyeli banka dokümanları istemeye başladılar. Yüksek bakiye istenmesinin sebebi euro kuruna çevirdiğinizde sizin paranız Avrupa Birliği’ne göre değersiz kalıyor. Önceden bankada 3 bin lirası olan kişiye vize başvurusu yapabiliyorduk, şimdi 3 bin lirayı kabul etmiyor. En az 5 bin lira diyor çünkü 3 bin lira benim ülkemde bin euro para yapmıyor. Bin euro gibi bir parayı hesapta istiyor, daha uzun vadeli vize almak istiyorsa banka hesap dökümlerini yüksek bakiyeli sunması gerekiyor.”