HABER MERKEZİ

İl Müdürü Lale, yapılandırma kapsamına ilişkin açıklamasında, özellikle pandemi döneminde başvuruların e-sigorta ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini hatırlatarak, avantajları çok yüksek olan bu yapılandırmadan bütün vatandaşlarımızın yararlanmalarını temenni ettiklerini dile getirdi. 

İl Müdürü Lale, 2020/Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait ve kesinleşmiş olan; Sigorta primleri, Genel sağlık sigortası primleri, İşsizlik sigortası primleri, İdari para cezaları, İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakların yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti. 

İl Müdürü Lale sözlerine şöyle devam etti:“Kasım ayında yürürlüğe giren yapılandırma kanununda son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 iken, ilk taksit son ödeme süresi ise 1 Mart 2021 olarak belirlendi. E-sigorta, e-devlet, şahsen başvuru ve posta yoluyla yapılabilecek olan yapılandırma başvurularında, ödemeler ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 veya 18 taksitlerde yapılabilecek. 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu, Borcun 01.03.2021 tarihine kadar peşin ödenirse Yİ-ÜFE tutarının %90'ının, iki taksitle 30.04.2021'e kadar ödenirse Yİ-ÜFE tutarının %50'sinin silinmesi, Konulan hacizlerin, ödemeler neticesinde kaldırılması, Yapılandırılan borçlara haciz işlemi konulmaması, GSS ile ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanma fırsatının sağlanması, İdari para cezaları açısından; Borç aslının %50'sininve gecikme zammının silinmesi, kalan yarısının üstüne Yİ-ÜFE uygulanması, Peşin ödemede Yİ-ÜFE'nin %90'ının, 2 taksitte ödemede ise %50' sinin silinmesi gibi önemli avantajları beraberinde getiriyor. Genel Sağlık Sigortaları açısından, hiç gelir testi yaptırmamış olanların, 31 Mart 2021'e kadar gelir testi yaptırıp sonuçları yeşil kart  (60/1-g) çıkan GSS prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek. GSS prim borcu aslı 30 Nisan 2021'e kadar ödenmesi durumunda gecikme cezası ve zammı silinecek. Ayrıca GSS prim borçları yapılandırması için başvuru şartının aranmayacak. 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları için son başvuru tarihi ihya işlemlerinde 1 Şubat 2021 iken, borç taksitlendirme işlemlerinde 31 Aralık 2020. Borçlarını yapılandırmayan 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının 31 Ekim 2020'den önceki borçları silinecek ancak borcu bulunan hizmetleri durdurulacak, faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 01 Kasım 2020 tarihinde başlatılacak.”

İl Müdürü Lale, özellikle pandemi döneminde başvuruların e-sigorta ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini hatırlatarak, avantajları çok yüksek olan bu yapılandırmadan bütün vatandaşlarımızın yararlanmalarını temenni ettiklerini dile getirdi.