MURAT ARKAN

Keşan Fırıncılar Komitesi Başkanı Necmettin Baygül, dün düzenlediği basın toplantısı ile son günlerde basında yer alan “Ekmeğe Zam” haberleri ile ilgili sorulara cevap verdi. Geçen Cumartesi günü 11.30’da Keşan Fırıncılar Odasında binasında yapılan toplantıya oda üyelerinin yanı sıra Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da katıldı. Ekmeğe zam olmayacağını kaydeden Baygül, şunları söyledi: “Son günlerde çıkan ekmeğe zam haberleri ile ilgili olarak açıklama yapma gereği duyduk. Son günlerde Türkiye Fırıncılar Odası Federasyon Başkanı Balcı’nın açıkladığı ekmek fiyatları ile ilgili haberler yerel basında da geçtiğimiz günlerde gündeme geldi. Kısa vadede ekmeğe herhangi bir zam söz konusu değil. Tabi halkın aklında zam oluyor. Güncel hayatımızda elektrik, su, telefon, akaryakıt, asgari ücretin artmasıyla birlikte bunlarda ayarlanma olarak geçiyor. Bizim fırıncı esnafımızın yapılan bu tip zamları anında yansıtma şansımız yok. Fırıncı esnafı bu artan fiyatları belli bir noktaya kadar göğüslemeye çalışıyor. Artık göğüslenmeyecek noktaya geldiğinde fırıncı esnafının talepleri, Keşan Ticaret ve Sanayi Odasına fiyat artışı olarak talebimiz oluyor. Onlar da bunu detaylı bir şekilde inceleyip, un fiyatlarının akaryakıtın diğer tüm girdilerin bu fiyatlara inandırıcılığını fark ettiklerinde bizler de belli oranda o zammı alıyoruz. Yeter ki biz fırıncılar esnafı olarak da yılda bir veya altı ayda bir zam, halkın gözünde de farklı konuma düşüyoruz. Ana girdilerin anlık, günlük ve saatlik olarak uygulanması bizim böyle bir sürecimiz yok. Belli bir süreçten sonra biz bunları göğüsleyip artık fırıncı esnafının dayanacak noktasını geçemeye başladığı zaman bunu zam olaraktan talep etmiş oluyoruz. İl ve ilçelerdeki fiyatların sebepleri ortada. Fırıncılarımızın hem hijyen hem de çalışanlar anlamında hem de görsel anlamında hızlı bir şekilde kendilerini yenilemişlerdir. Kazanç olacak ki işletmeler kendilerini yenilesinler. Dernek olarak iyi yolda olduğumuzu üyelerimizle birlikte ve toplumdaki vatandaşların da bizlere olan bakış açısının değişmesinden dolayı memnunuz.”

PAZAR GÜNLERİ FIRINCI ESNAFI VE ÇALIŞANIN DA TATİL YAPMAYA HAKKI VAR

Fırıncı esnafı olarak işverenlerin ve fırında çalışan işçilerin de tatile ihtiyacı olduğuna değinen Baygül sözlerine şu şekilde devam etti: “Ekmeğe zam denilince yine fırıncılar zam peşinde diye düşünülüyor. Esas bizim sıkıntımız epey zamandır uğraştığımız köy ekmekleri. Bunları hiçbir şekilde kontrol altında olmadan fiyatını kendilerinin belirleyip satıyorlar, vatandaş da bunu tercih ediyor. Sıkıntımız burada. Daha önce çok az sayıdaydılar. Basın aracılığıyla da bunu gündeme getirdik. Sonuç yuvarlak cümlelerle geçiştiriliyor. İnşallah bunlarda ilerleyen süreçlerde belgeli hale gelirler. Şuanda bizim almış olduğumuz fiyatların gölgesinde bu işi götürüyorlar. Hiçbir kuruluşa bağlı olmayan, bahçesinde bir fırın yaparaktan bu işi yapıyorlar. Bizde bu vesile ile bir çalışma başlattık. Bizlerde bu konuda çalışma başlattık. Her esnafın da olduğu gibi en azında bir Pazar günleri gibi fırıncının ve esnafın istirahat etme hakkını sağlamaya çalışıyoruz. Bugünden sonrada bir çalışma başlatacağız. Pazar günleri fırıncı esnafı diğer esnalar gibi tatil yapmaya ihtiyaçları var. Bizler senenin dört gününde tatil yapıyoruz. O da 32 güne indi. Sahil turizm yaz sezonu itibariyle bayramlarda bir ve ikinci günde de ekmek çıkarıyor fırıncı esnaf.”

KIŞ SEZONUNDA PAZAR GÜNLERİ EKMEK ÇIKARMAYACAĞIZ, KISA VADEDE EKMEĞE ZAM YOK

Amaçlarının halka daha kaliteli hizmet vermek olduğuna, kış sezonunda pazar günleri fırıncıların ekmek çıkarmayacaklarına değinen Baygül sözlerini şu şekilde tamamladı:  “Bu uygulamaya yaz sezonunda uygulamayacağız. Kış sezonunda Pazar günler ekmek çıkarmayacağız. Yapmış olduğumuz iş çok kutsal bir iş. Karşı tarafta çok değersiz bir iş gibi gözüküyor. Bizlerinde diğer esnaflar gibi istirahat etmeye hakkımız var. Çalışan işçilerimizin de buna ihtiyaçları var. Dönem dönem bazı fırıncı arkadaşlarımızı tatil yaptı, işçilerinin performansları hemen arttı. Diğer fırıncı arkadaşlarla da bu çalışmayı yapıp, her ne kadar kış ayının ortalarına da yaklaşsak ta kısa vadede bunu deneyeceğiz. Ama yazın yine çalışmaya devam edeceğiz. Kışın fırıncı esnafı ve işçisi tatil yapacak. Bu da ilk defa Türkiye’de ilk olacak. Keşan olarak bize her zaman allahım ilkleri nasip etti. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzümü yemek. Bu başarı bağlı olduğumuz tüm kuruluşların desteğiyle bugünlere geldik. Keşan’da eskisi gibi kalitesiz ekmek üretilmiyor artık. İşletmelerde para kazandığı taktirde çalışanın hakkını hukukunu veriyor. Bu hususta Keşan Ticaret Odasına bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Kısa vadede herhangi bir zam yok. Sayın Bakanımız zaten açıkladı. Şuanda tam tarih belli değil. Bu meslekte nöbetçi fırın olmaz bu meslek değişik bir meslek. Çalışan da işveren de hep çalışamaz. Yaz sezonu çalışacağız, ama kış sezonunda Pazar günleri tatil olacak. Bu konuda tedaylı bir açıklama yapacağız. Fırıncı arkadaşlarımızın da istekleri ve bilgileri doğrultusunda hareket edeceğiz.”

UN FİYATLARININ ARTMASI SPEKÜLATİFTİR

Daha sonra söz alan Keşan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise şunları söyledi: “Son günlerde Türkiye’de yaşanan un fiyatlarında yaşanan artışın bölgemizde de ekmek fiyatlarına yansıtılması konusunda da fikirlerimizi beyan etmek üzere bir araya geldik. Siz basın aracılığıyla da kamuoyuna doğru bilgiler aktarmak amacıyla bugünkü toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından un fiyatlarındaki artışın önüne geçilememesinde dolayı, ekmeğe zam geleceği şeklinde bir açıklaması oldu. Bu açıklaması bir anlamda da tepkiyle karşılandı. Un fiyatlarındaki artış doğrudur. %25-%30’lara varan artışın sektörde olumsuz etkilediği de doğrudur. Ekmeğin temel girdisi olan un fiyatlarında ki Türkiye genelinde bugünde kadar tarım politikalarında ve yurtdışından ithalden kaynaklanan, un fiyatının maliyetinden kaynaklanan bir artış olduğunu hepimiz izliyoruz. Ekmeğin en önemli girdisinin de un olduğunu belirtmek isterim. Bundan iki ay önce 60 TL olan un fiyatları 70-80 liralara kadar yükseldiğini ülke çapında görüyoruz. Bölgemizde de 70 lira olduğunda bahsetmek isterim. Keşan Ticaret Odası ve Keşan Fırıncılar Derneği olarak ekmek zammında sorumlu iki firmanın, iki kurumun bu artışın spekülatif bir artış olduğunu görüyoruz. Bakanlığımızın da en kısa sürede bu duruma müdahale etmesini ve suni artışın önüne geçmesini ifade ettiler. Bakanlıkta şu günlerde zammın bu günlerde söz konusu olmadığını söylediler. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığımız tarafından da herhangi bir artışın söz konusu olmadığı açıklaması yapıldı. Sektördeki üreticilerin de bu durumdan zarar görmemesini de istiyoruz. Bölgemiz üreticileri bu zamları ürünlerine yansıtmayacaklar. Kısa vade de ekmek fiyatlarında da bir artışın olmadığını kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Kısacası ekmeğe zam yok.”