“TÜİK, BÜTÜN GÜVENİRLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR”

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını hatırlatan Aydemir, açıklamasına şöyle başladı:“TÜİK, bütün güvenirliğini yitirmiştir. TÜİK, yıllık enflasyon oranını yüzde 48,69 diye açıkladı. Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) enflasyonu ise, yüzde 114 olarak açıkladı. TÜİK’in aylık yüzde 11 hesapladığı fiyat artışını ise ENAG yüzde 15,5 olarak hesapladı. Rakamlarla oynayan TÜİK, çarşıdan pazardan, faturalardan habersizmiş gibi davranmaya devam ediyor. Sistematik zam yağmuru devam ediyor.”

“FATURALAR, DUDAK UÇUKLATIYOR”

Emekçi halkın ve ülkenin; yerli ve yabancı tekellerin rantını, yüksek kârını esas alan enerji politikalarının faturasını ağır bir şekilde ödediğinin altını çizen Erdal Aydemir, “Yeni yıla elektrik faturalarını katlayan zamlarla girdik. Her gelen faturaya ‘bu kadar da olmaz ki, canım’ diyoruz ancak oluyor. Gördüğümüz ve duyduğumuz faturalar, dudak uçuklatır cinsten. Bir önceki ayın iki katından fazla gelen faturalar için kendimizce önlemler alıyoruz ancak olmuyor. Ne elektronik ürünlerinin 22.00’dan sonra açılması ne de sürekli lamba kapatmak çözüm olmuyor.Aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkartmış olsalar dahi bu yüksek gelen faturaların düşmesi anlama gelmiyor. Müjde olarak sunulan bu yeni düzenlemede 210 kilovatsaatlik elektrik tüketimi 329 TL’den 288 TL’ye düşmüş olacak. Bu da, 41 TL’lik bir indirim anlamına geliyor.” şeklinde sözlerine devam etti.

“ZAMLAR DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”

Elektrik ve doğal gaz borcunu ödeyemeyenlerin durumunu da değinen Aydemir, açıklamasına şöyle devam etti: “2021 yılının son 6 ayında 1 milyon 655 bin 226 abone, borcunu ödeyemediği için elektrik ve doğal gazı kesildi. Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı borcundan dolayı kesiliyor. Zamlar derhal geri çekilmelidir.”

“VERGİ VE KESİNTİ KALEMLERİ KALDIRILMALIDIR”

Erdal Aydemir açıklamasını şöyle tamamladı: “Elektrik, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı. Yoksulluk sınırının altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan her hane için doğalgaz, su, elektrik, telefon-internet hizmeti ücretsiz olmalıdır. Başta KDV olmak üzere, konutlarda faturaları kabartan vergi ve kesinti kalemleri kaldırılmalıdır. Faturaları ödeyecek geliri olamayan ailelerin elektriklerinin ve gazlarının kesilmesine son verilmeli. Bu faturalar hazine tarafından karşılanmalı.”