SONGÜL KONAR

Öztürk ayrıca,  2018 yılının Mayıs ayından sonra mesleğe katılan emlakçıların, K4 ve K5 yeterlilik belgesi alabilmek için sınava tabi tutulacağını, söyledi.

“ZOR BİR SINAV OLACAĞINA EMİNİM”

K4 ve K5 belgesi sınavlarının zorlayıcı olacağını belirten İbrahim Öztürk, şunları söyledi: “Yeni yasaya göre 2018 yılının 5. Ayından sonra kayıt olan emlakçılar kursa tabi olacaklar. Sınava girecekler. Bu yeni emlakçılar K4, K5 belgelerini alacak. Biz eski emlakçılar bu belgeleri hakediş olarak alacağız. Ama bize göre bile çok zor bir sınav olacağına eminim. K5, yetki belgesi demek olacak. Bu belgeye sahip olmayan emlakçılar, 2019 yılından sonra emlakçılık yapamayacak. Herhangi bir mülk sahibi satışa karar verdiğinde bu belgeye sahip olmayan emlakçıya evini veremeyecek. Bu yasanın çıkması biz emlakçılar için çok iyi bir şey. Kaçak çalışanlar ile uğraşmayacağız artık.”

“YATIRIMCI EV ALMAKTANSA, PARASINI FAİZ İLE DEĞERLENDİRMEK İSTİYOR”

Öztürk, ev satışlarının eskiye oranla daha kötü olduğunu, bunun sebebinin ise, vatandaşın ev almak yerine parasını faizde değerlendirmek istemesi olduğunu ifade ederek, “Malum piyasa fiyatları, daire fiyatları yüksek. Faizler yüksek. Yatırımcı ev almaktansa, parasını faiz ile değerlendirmek istiyor. Haklı da kendine göre. Bu yüzden ev satışlarında da sıkıntı var. Bir de Keşan’da artık ev yapan müteahhitler de azaldı. Ufak tefek teklemeler oluyor, yarım bırakıp gitme olayları oluyor. Bu yüzden kimse de topraktan ev almak istemiyor, cesaret edemiyor. Artık isim yapan müteahhitlere bile güven kalmadı. İnsanlar arsalarını vermiyor. Genelde yabancı yatırımcılar oluyor. Bu yabancı yatırımları da çekmek gerekiyor. Yabancı yatırımcılar da bilindik emlakçılar ile çalışmak isteyince bu sefer daha bilinmedik emlakçılar yalanla iş yürütmeye çalışıyor. İskânı çıkmamış yere iskân var diyorlar. Bu da güvensizliği doğuruyor haliyle.” şeklinde konuştu.

“ENEZ DAHA ÇOK CANLANACAK GİBİ DURUYOR”

İbrahim Öztürk, son olarak Sazlıdere’de satmış oldukları evlerin sahiplerinin, doğalgaz boru hattı sebebi ile tek tek evlerini geri satmak istediğini ifade ederek, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Yaz sezonu için Enez daha çok canlanacak gibi duruyor. Şimdi arayan tatilciler şu an Enez’e gelecek gibi duruyor. Yazın kiralamaların iyi geçeceğini sanmıyorum. Kimlik bildirme sistemi ve kiraların yükselmesi de buna etken olabilir. Kişiler kendi evlerini, kendileri kiraya veriyor. Kendi evini veriyor ama yarın şikâyet konusu ve sıkıntı olacak. Çünkü kimlik bildirmesi yapmıyorlar. Yakalanırsa, cezası büyük. Yazlık fiyatları da düştü. Sazlıdere’de sattığımız evlerin sahipleri doğalgaz boru hattı sebebiyle evlerini şimdi geri satmaya çalışıyor. O bölgeden de ekmeğimiz kesildi. Açıkçası emlakçılar olarak zor şartlarda iş yapıyoruz.”