Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, Ramazan Bayramı tatilinde Erikli Sahili’nde yaşanan yoğunluğu değerlendirdi.

Saat 12.00 sıralarında başlayan toplantıya, bayramda esnafın da satışlardaki büyük artış nedeniyle bayram yaptığını söyleyerek başlayan Helvacıoğlu, sahildeki ekonomik yaşamı fırsatçılığa değil fırsata çevirmek gerektiğini vurguladı.

“ESNAFIMIZ HAZIRLIKLIYDI”

Pazar tatilini de içine alarak dört güne çıkan bir Ramazan Bayramı tatili yaşadıklarını ifade eden Helvacıoğlu, şöyle dedi: “Bu süre, bölgemizi ziyaret eden esnafımız için çok önemliydi. Esnafımız da bunun bilincinde olduğu için önceden hazırlıklıydı. Ben, sözlerime işletmelerimize teşekkür ederek başlamak istiyorum. Çünkü geçen yıl yaşadığımız olumsuz tecrübe, bu yıl ders alınarak, olumluya çevrilmiş. Bunu gezdiğim kadarıyla gözlemledim. Üyelerimiz, yaptıkları cirolardan ve yoğunluktan memnun. Bunun dışında gerekli önlemleri almış. Bu anlamda, otellerden restaurantlara, pansiyonlardan emlakçılarımıza kadar kayıtlı çalışan işletmelerimizden memnunuz.”

“ALTYAPIDA SORUNLAR YAŞANDI”

Daha sonra çeşitli sorunlar yaşandığına dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Altyapı ve çevre açısından olduğu kadar trafikte de sorunlar yaşandığı görüldü. Saros Körfezi, 4 gün boyunca 200 bini aşan bir nüfus yoğunluğuyla karşı karşıya kaldı. Bu bayram, ileriye bakan ilgili tüm kurumlara ders olmalı. Önümüzdeki 4-5 yıl boyunca Ramazan Bayramı turizm ve yaz sezonunun içerisine girecek. Bunu bizler de dahil, alandaki görevliler bilmeli. Bu nedenle hazırlıklı olmalılar. Ben bu durumu hazırlıklı olmaya bir fırsat olarak görüyorum. İşletmelerimiz, yoğunluğu karşılamaya yakın bir şekilde hizmet verdi. Otellerimiz, pansiyonlarımız, restaurantlarımız %100 dolulukla çalıştı.

Saros Körfezi’nde tanıtımların üzerine çıkan bir yoğunluk yaşandı. Ramazan Bayramı bir potansiyelmiş ve biz bu potansiyeli son 3-5 yılda harekete geçirmenin memnuniyetini yaşarken, tanıtımın da sıkıntılarını yaşıyoruz. Sancılı bir geçiş süreci içerisindeyiz. Biz bu sorunları, yetkililerle ortak çalışarak ve geçmişten ders alarak iyileştirmeye çalışacağız.”

“TURİZMİ BÖLGE EKONOMİSİNE KATKISI BAYRAMDA TESCİLLENDİ”

Kayıt dışı ekonomide olağanüstü hareket yaşandığının altını çizen Helvacıoğlu, şu konulara değindi:

“Turizm artık bölgemizde bir meslek oldu. Önceleri bir hobiydi şimdi ise bir sektör oldu. Tarımı zorlayacak kadar bölgenin ekonomisine ikinci derecede katkı sağlayan bir sektör haline geldi. Bu bayramda da tescillendi. Ramazan ayındaki durgunluk esnafımızı tedirgin etmişti ancak bayram hakikatten esnafa bayram ettirdi. En hazırlıklı sektör de iş dünyasıydı. Kayıt dışı olağanüstü ekonomik bir hareket vardı. Bu engellenemedi. Buna bir düzen getirilmeli. Bir de gece eğlence merkezlerinde ve trafikte olumsuz olaylar yaşanmadı. Ramazan’dan çıktığımız için alkol seviyesinin yüksek olduğu Saros Körfezi’nde huzurlu ve sağlıklı bir bayram geçirdik. Bu anlamda da çok memnunuz.”

“TALEP FAZLA OLUNCA STOKLAR YETERSİZ KALDI”

Ziyaretçilerin çoğunun İstanbul’dan geldiğini kaydeden Mustafa Helvacıoğlu, “Gelecekte turizm alanında bir yatırım yapmak gerekirse, önümüzdeki süreçte, 70 kilometrelik Saros Körfezi sahil şeridini daha verimli hale getirmek için çalışmalara bugünden başlamalıyız.

Ziyaretçilerin profiline baktığımızda İstanbul’dan gelenlerin ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Küçük ve affedilir sıkıntılar yaşadık. Kapasitenin yetersizliğinden dolayı, altyapıda, trafikte, ekmek sağlamada sıkıntılar yaşandı. Ancak, talep fazla olunca stoklama da yetersiz kaldı. Fırınlarımız başta olmak üzere esnafımız daha tedbirli olmalı. Pansiyonculuğun dışında, iş camiamız olumlu not aldı. Bu kez geçen bayramdan daha iyiydik. Bayramları fırsatçılığa değil, fırsata çevirmeliyiz ki bu yoğunluğun devamı gelsin.” dedi.

ELİT KESİM NEDEN GELMİYOR?

Saros Körfezi’nin yoğun tanıtımı nedeniyle bölgeye elit kesimin gelmediği, gelenlerinse hiçbir katkısı olmadığı şeklindeki iddiaları da yanıtlayan Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu konuda sadece Erikli Sahili’ni değil, tüm Saros Körfezi’ni konuşmak gerek. Bu sorun tanıtımla ilgili değil. Çünkü Türkiye’de tatil anlayışı değişti. 5-10 yıl önce yazlığı olanlar tatil yapıyordu. Şimdi ise herkes tatil yapıyor. Eli kesimin gelip gelmemesi tanıtımın sonucuyla ilgili değil. Pansiyonlarda, kışlık evimizden götürdüğümüz eski eşyalarımız varsa, elit kesim buraya gelmez. Pansiyonlarımız kendilerine çeki düzen vermezse elit kesim gelmez. Biz bölgemizi tanıtıyoruz, kim gelir kim gelmez bilemeyiz. Elit kesime, düşük gelirliye diyemeyiz. O yüzden bizim günübirlikçilerle yazlıkçıların tatil bölgelerini ayırmamız lazım. Günübirlikçilere halk plajı yapılacak bir yer ayrılmalı ve bunların ihtiyaçları karşılanmalı. Yazlıkçılar da evlerinde orta ve uzun vadede müşterilerini kabul edebilmeli. Ancak Erikli Sahili’ndeki evlerin en büyük eksikliği, eski eşyalı olması. İkinci ve üçüncü el eşyalar var. Evini kiraya verenler, yeni eşya almıyor. O zaman elit kesim neden gelip, kötü bir ortamda konaklasın.”

Soruların cevaplandırılmasının ardından basın toplantısı sona erdi. Toplantının ardından, Helvacıoğlu, basın mensuplarına Edirne Tavaciğeri ile kolalı içecekler ikram etti.