SONGÜL KONAR

Edirne İl Hıfzıssıhha Kurulunun kararıyla ekmek fiyatları yine eski tarifesine geçti.

Geçtiğimiz hafta cumartesi günü Keşan Fırıncılar Derneği’nde konu ile ilgili basın açıklaması yapıldı. 

Yapılan açıklamaya Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, Keşan Lokantacılar Kahveciler ve Oteller Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Ayhan Gevrek ve yöneticileri katıldı.  

Toplantıda sözü ilk olarak Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu aldı. 

HELVACIOĞLU: “ARALIK AYINDA TOPLANTILAR OLACAK, OCAK AYINDA DA YENİ FİYAT OLACAK”

Her sektörde olduğu gibi enflasyonun da göz önünde bulundurulmasıyla, Aralık ayında yeni bir fiyat güncellemesi olacağını belirten Helvacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:“Ekmekte fırıncılarımızın zarar boyutundaki maliyetleri, hepsinin hesabı ve pandemi nedeniyle toplantılarımızın gecikmesiyle, fırıncılarımız kendileri bir hesap yaparak ekmeğin gramını 210’dan 220’ye çıkararak fiyatı 2TL olarak belirlenmişti. Valimizin, milletvekilimizin, kaymakamımızın, siyasilerimizin, mülki amirlerimizin ve Edirne’deki tüm ilgililerimizin de ortak istişaresiyle ekmek fiyatlarının eski fiyatına dönmesi, 210 gram ekmeğin 1,50 TL’den satılması konusunda Keşan birlik beraberlik içinde hem fikir oldu. Bu çalışmanın sonucu böyle kalmayacak. Maliyetlerin artmasıyla, ülke çapındaki ekmek fiyatları da göz ününde bulundurularak katlanmaya, zahmete, devam edecekler. Aralık ayı içinde ekmek fiyatları ilgili odalar tarafından,komisyonlar tarafından tespit edilir. Daha sonra da valilik, kaymakamlık ve belediyelere de fiyat sunulur, zincir budur. Bu toplantıların yapılamamsı veya gecikmesi nedeniyle, un fiyatları başta olmak üzere ekmeğe katkı veren diğer ürünlerin de hızlı artması bu karara götürdü. Fırıncılarımız, ne devletin ne milletimizin önünde herhangi bir olumsuzluk yapma niyetinde değil. Yenilenmek ve güncellenmek istiyorlar. Her sektörde olduğu gibi enflasyonu da göz önünde bulundurarak,Aralık ayında yeni bir fiyat güncellemesi olacak. Aralık ayında toplantılar olacak, Ocak ayında da yeni fiyat olacak. Belediye olarak denetimlerimizi yaptık. Ortak karara vardık. Bu fiyatı Ocak ayına erteliyoruz. Yeniden bir güncelleme yaparak fiyatı güncelleyeceğiz. 210 gram ekmek 1,50 TL’den satılmaya devam edecek. Hayırlı olsun.”

Başkan Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından sözü Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Ayhan Gevrek aldı. 

GEVREK: “MALİYETLERİMİZ ÇOK YÜKSELDİ”

Valilik ile yapılan toplantıların ardından ekmek fiyatlarında eski tarifenin uygulanacağını duyuran Gevrek, şunları söyledi: “Maliyetlerimizin artışı yüksek olduğundan ve toplantılarımızın olmadığından dolayı bu yolu seçmek zorunda kaldık. Her zaman birlik beraberlik içerisindeydik, hiçbir sıkıntımız olmadı. Devletimiz ile kavga yöntemini hiçbir zaman seçmedik seçmeyiz de. Devletimiz ile birlikteyiz, belediye, ticaret ve sanayi odası ve esnaf odaları ile bu işi birlikte yürütüyoruz. Bu yolu seçme sebebimiz sürenin uzun olması. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Un çuvalının fiyatları bir yılda 15 TL artarken bu sene 50 TL arttı. Buna dayanma gücümüz olmadığı için ekmeğe zam yapmak zorunda kaldık. Valilik ile yapılan toplantıların ardından, Aralık ayı itibari ile toplantılarımızın yapılacağı ve fiyatları eski tarifeye çekmemizi rica etmesi üzerine birlik ve beraberliği bozmamak şartıyla eski fiyat tarifesine devam edeceğiz.”

Ayhan Gevrek’in konuşmalarının ardından sözü Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf aldı.

MUTAF: “EKMEK FİYATLARI ESKİ GRAMINDA VE FİYATINDA SATILACAK”

Kadir Mutaf, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Yıllardan beri bu sürecin her zaman içerisindeyiz. Üyelerimiz ile sektörcülerimiz ile komisyonlarımız ile oluşturduğumuz komitemizi derneğimiz ile her zaman ortak çalışmalar ile yürütüyoruz. Pandemi nedeniyle kurumların aldığı kararlar gereği toplantılar düzenlenemedi. Bu nedenle fırıncılarımızın haklı serzenişleri oldu. Edirne’de de bir fiyat dalgalanması oldu. Bu sektörün içerisinde olan fırıncı üyelerimize teşekkür ediyoruz, haklı olmalarına rağmen bizim çağrılarımıza kulak verdiler. Birlik ve beraberliği bozmamak adına ekmek fiyatlarını eski tarifesine çektiler. Ekmek fiyatları eski gramında ve fiyatında satılacak. Aralık ayı içinde de toplantıları yapılacak. Sektör temsilcileriyle fiyatlar konusunda konuşacağız. Tüm kamuoyu ve vatandaşlar bu süreci takip ediyor. Sektördeki fırıncı arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz, malum şartlarda olmalarına rağmen böyle bir fedakârlık yaptılar. Umarım biz de onların mağduriyetini giderecek sonuç alırız.”

Mutaf’ın konuşmalarının ardından sözü Keşan Lokantacılar Kahveciler ve Oteller Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, aldı. 

ÇAKMAK:“HEM ESNAF HEM TÜKETİCİYİZ”

Çakmak, “Birkaç gündür Edirne genelinde fırın üreticilerimizin yaşadığı fiyat kargaşası vardı. Bu fiyat kargaşasının Edirne Valimizin talimatıyla, fırıncılarımızın şu anda yaşadıkları mağduriyeti en kısa zamanda ortak fiyat tarifesiyle anlaşacağımıza ümit ediyorum. Fırıncılarımızın yaşadığı mağduriyetleri çok iyi biliyorum. Yılbaşına kadar bunu çözeceğimizi ümit ediyorum. Fırıncılarımıza bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Biz hem esnaf hem tüketiciyiz. Ne halkımızı ne esnafımızı mağdur etmeyeceğiz. Bu mağduriyet en yakın zamanda giderilecektir” diye onuştu.