CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle araç muayene sisteminde yaşanan sorunlarla ilgili soru önergesi verdi.

Araç muayene işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve Avrupa Birliği standartlarında uygulanması amacıyla muayene işlemlerinin 2008 yılı başında özel sektöre devredildiğini hatırlatan Gaytancıoğlu,  TÜVTÜRK istasyonlarında yaşanan sıkıntılar devam ettiğini kaydetti.

Gaytancıoğlu, bu sorunlardan bazılarının randevu saatlerine uyulmaması, servislerle TÜVTÜRK arasındaki standart farkı bulunması bu nedenle de araç sahipleri ile aracı muayeneye hazırlayan otomobil servislerinin karşı karşıya gelmesi ve de herhangi bir eksikliği sebebiyle geri gönderilen araçların ikinci muayeneden de geçemezse üçüncü muayene için yeniden işlem ücreti ödenmek zorunda kalmaları olduğuna kayıt düştü.

Gaytancıoğlu, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Türkiye genelinde 1 Ocak 2008'den günümüze kadar kaç araç muayeneden geçmiştir?

1 Ocak 2008’den günümüze kadar kaç kişi araçları ikinci muayeneden de geçemediği için tekrar harç ödemek zorunda kalmıştır?

Üçüncü kez muayeneye giden bir araç sahibinden vatandaşlarımızın yaşadığı ekonomik sıkıntıları da dikkate alarak yeniden harç istenmesini doğru buluyor musunuz?

Servisçiler, TÜVTURK ile kendileri arasında bir standart belirlenmediğini, bu sebeple gereken tamiri yaptıkları araçların bile muayeneden geri döndüğünü iddia etmektedirler? Bu konudaki çalışmalarınız nelerdir?

 Vatandaşlar bir istasyonda muayeneye takılan aracın aynı problemle başka bir istasyonda geçebildiğini iddia etmektedirler, bu konuda almış olduğunuz önlemler var mıdır? Varsa nelerdir?

Türkiye genelinde TÜVTÜRK’ün kaç adet muayene istasyonu bulunmaktadır?

Daha önceleri basında fenni araç muayene işlemlerinde kullanılan hologram ve etiketlerin sahtesini basan bir şebeke olduğu basında yer almıştı. Bu tür sahtekarlıkları önlemek adına aldığınız tedbirler nelerdir?”