SONGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, açıklamasının devamında ise, sosyal devlet anlayışının bir an önce uygulanmaya başlaması gerektiğini ve yardıma muhtaç vatandaşların içlerinin bir an önce rahatlatılması gerektiğini de ifade etti. 

“SAĞLIK ÖNLEMLERİNİN ALINMASI GEREKİYOR”

Açıklamasına koronavirüsü ile devam eden Gaytancıoğlu, “Ekonomi paketinde çiftçilere bir yardım yapılmadı. Dünya sağlık örgütü teması kesin, mesafeyi koruyun diyor. Bunları yapalım iyi güzel de sürekli yürüyen işler var. Büfeler, bakkallar, lokantalar, gazeteler, toplu taşımalar. Bu sektörler ne yapacak? Dışarı çıkmasınlar tamam, ekonomik güçleri kaybolacak sonra ne olacak? İşte burada bizim sürekli vurguladığımız sosyal devlet ön plana çıkıyor. Sosyal devlet ‘vatandaşım hastalanmasın, ekonomik zorluk çekmesin, eve girmesi gerekiyorsa eve girsin’ der. Sağlık önlemlerinin alınması gerekiyor. Vitamin ve gıda yardımları yapılmalı. Evine ekmek getirmek zorunda olan, kirasını ödeyemeyen dar gelirli vatandaşımızın da bir şekilde desteklenmesi lazım. Bütün dünya yaklaşık iki ayını yok sayacak. Belki bu süre üç ay da olur. İnsanlar enfeksiyon geçirse dair bu hastalığa yine yakalanabileceğine dair açıklamalar da var. Bilim adamları bizim yerimize düşünüyor, fikirlerine göre dünya bu tehlikeyi atlatacak. Ama bilim adamları ve sağlıkçıların dediklerini uygulamamız lazım. Ekonomimiz zor bir durumdan geçiyor. Ekonomimiz zaten kötü bir durumdayken bu tehlike ile karşılaştık” dedi.

“EKONOMİK ÖNLEMLER ŞU AN İÇİN YETERSİZ”

Tedbir anlamında alınan ekonomik önlemlerin de yetersiz olduğuna dikkat çeken Gaytancıoğlu, şöyle konuştu: “Ceza evlerinden insanları çıkartırken de sokağa kimleri salacağımızı çok iyi bilmeliyiz. Ekonomik önlemler şu an için yetersiz. Sicil affı getirilebilir, sosyal yardımlar artırılabilir. Esnafların borçları ertelenebilir, kiralar devlet tarafından karşılanabilir. Pasajlarda köşe başlarında pazaryerlerinde insanların kiraları var. Yanlarında çalıştırdıkları kişiler var. Sosyal devlet burada devreye girmeli. Başka ülkeler vatandaşına nakit yardımda bulunuyor ve vatandaş da evinde kalıyor. Siz sağlık önleminizi alın, biz sizin için gerekeni yapacağız diyorlar. Biz de bizleri yönetenlerden bunu bekliyoruz açıkçası. Bir an önce vatandaşa yardım edilmesi gerekiyor.” 

“VAKALAR KONUSUNDA ŞEFFAF OLUNMUYOR”

Okan Gaytancıoğlu, açıklamasının sonunda, her ilde yeterli sayıda test kitinin olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bütün illerimizde test var. Çin’den de gelen kitlerimiz ile birlikte, hastalık teşhisi yapılabiliyor. Önemli olan çok sayıda test yapmak. Test var rahat olalım.  Vakalar konusunda şeffaf olunmuyor. Daha net bir şekilde bilmemiz gerekiyor. İlk başlarda nerelerde virüs olduğu duyurulmadı ve bunun haklı sebepleri vardı fakat bu zamandan sonra artık şeffaf olunması gerekir. Hastalığın seyrini gördüğümüzde her yere yayılan bir hastalık.”