BÜLENT SAYLAM

TÜİK’in açıkladığı 21.7 büyüme rakamının abartılı olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, Ben şu an bir köy ziyaretindeyim buradaki vatandaşlarıma soruyorum Türkiye 21.7 büyümüş inanıyor musunuz? Herkes gülüyorlar burada.” dedi.

BÜYÜME RAKAMLARINA HERKES GÜLÜYOR
Konuyla ilgili olarak değerlendimesine büyüme rakamlarını duyanların güldüğünü dile getirerek başlayan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: "Ben şu an bir köy ziyaretindeyim buradaki vatandaşlarıma soruyorum Türkiye 21.7 büyümüş inanıyor musunuz? Herkes gülüyorlar burada. Türkiye'nin büyüdüğünü biliyorum ama yüzde 21.7 büyüme çok sağlıklı gerçekçi bir rakam değil. TÜİK verilerinin nasıl derlendiğini maalesef son zamanlarda az çok bildiğimiz için TÜİK de sürekli yönetim değişikliği olduğu için iktidar baskısı olduğu için işsizlik de azalıyor, enflasyon rakamları da düşük çıkartılıyor. Halkın gerçek enflasyonun da uzak gerçek işsizlik rakamlarından çok çok uzak büyüme rakamı da abartılı." 

3 TANE 5 TANE DEVLETE İŞ YAPAN MÜTEAHHİTİN GELİRLERİ ARTTI

Büyüyen sektörlerin olduğu ancak yeni iş sahalarının açılmadığını söyleyen Gaytancıoğlu, değerlendirmesine şöyle devam etti: "Büyüdüğünü biliyorum ama büyümenin genele yansıdığını zaten sanmıyoruz. Yani Türkiye büyüdü. Hangi sektörler büyüdü, inşaat sektörü büyüdü. 3 tane 5 tane devlete iş yapan müteahhitin gelirleri son derece arttı. Onlar birçok yerden inşaat işleri alıyorlar. Birçok ihaleler alıyorlar. Birçok dağıtım şirketleri, özelleştirilen şirketlerin gelirleri arttı, bazıları fazla ihracat yapıyor. Bunların çok büyüdüğünü ve Türkiye ekonomisine ve bu büyümenin yansıdığını biliyorum. Ancak bu büyümenin istihdam yaratmadığını halkın da bunun gelir dağılımı olarak anlamadığını biliyoruz. Yeni iş sahaları açılmıyor, yeni fabrikalar kurulmuyor. Ne kamunun yatırımı var doğru dürüst ne de özel sektörün yatırımlarını görebiliyoruz. Ne de yabancı sermayenin ülkeye gelip yatırım yaptığını bilmiyoruz." 

HUKUK SİSTEMİNİN CİDDİ ANLAMDA TESİS EDİLMESİ LAZIM

Sağlıklı büyümenin hukuk sisteminin tesis edilmesi gerektiğinin altını çizen Gaytancıoğlu, "Gerçek sağlıklı büyüme için bir defa hukuk sisteminin ciddi anlamda tesis edilmesi lazım, insanların ve şirketlerin, firmaların o adalete güvenmesi lazım ki ona göre Türkiye’ye sağlıklı yatırımlar yapsınlar. Bölgesel yatırımlar yapsınlar. Türkiye'nin birçok bölgesine teşvikler var ama ne yabancı sermaye geliyor ne de yerli sermayenin yeni yatırımlar yaptığını görüyoruz. Yeni yatırımlar olmadığı zaman büyüme nasıl gerçekleşecek? Türkiye ekonomisi son 1 buçuk yıllık pandeminin etkisindeydi. Şimdi yaz aylarında gelen turistler Türkiye'ye döviz getiriyorlar, dolayısıyla bu büyüme rakamlarına biraz yansıyor." dedi.

PEKİ BU VATANDAŞA NİYE YANSIMIYOR?

Büyümeden memurlara, emeklilere, çiftçilere pay verilmediğini iddia eden Gaytancıoğlu, "İnşaat sektörü yurt dışına katkıda bulunuyor. Yurtdışından transfer gelirleri getiriyor ama bu sadece şirketler bünyesinde bir büyüme sağlıyor. Esas geniş halk kitlelerine yani emeklilere, çiftçilere, işçilere, yoksullara büyümeden bir pay verilmiyor ve saydığım kesim büyümeyi hissetmiyor. Aynı zamanda üniversiteyi bitirmiş gençler iş bulamadıklarından dolayı işsizler ordusuna yeni yeni işsizler olarak katılıyor. Eğer Türkiye bu kadar büyüdüyse peki bu vatandaşa niye yansımıyor? Bu kadar büyüdüğünü dediğim gibi sanmıyorum. Gerçek rakamları DİSK gibi, İstanbul Ticaret Odası kısmen açıklıyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin ekonomi masasının yapmış olduğu istatistiksel analizlerle kamuoyuna açıklarız yakın bir süre içerisinde."

ŞİMDİ YÜZDE 7 BÜYÜDÜ DESELER İNANIRIM

"Açıklanan rakamlarda İşgücü ödemelerinin 2021 yılı ikinci çeyreğinde % 36,1 arttığı bilgisi var, bu konu hakkında neler söylemek istersiniz" sorusuna Gaytancıoğlu, şöyle yanıt verdi: "O zaman işsizlere iş bulundu. Yaz aylarında zaten büyümenin olmasın normaldir. Çünkü işgücü yer değiştiriyor, yeni istihdam yaratıyor. O istihdam katma değere dönüşüyor büyümeye etki ediyor. Ama dediğim gibi bana şimdi yüzde 7 büyüdü deseler inanırım. Çünkü yıl içinde dağıldığında Türkiye'nin yüzde 4-5 büyümesi zaten normal büyüme hedefi bu civarda. Ama 21.7  zaman bu Türkiye’nin yıl sonu büyüme hedeflerine giriş 8 puan yansır. Bu çok güzel 1 şey. Keşke bunlar gerçek olsa.Türkiye istihdam yapsa dış borcunu ödese, iç borcunu ödese, dışarıdan borçlanmasa. Şimdi Merkez Bankası'nın yedek akçesi yok. Merkez Bankasının döviz rezervi ekside." 

NEREDE İSTİHDAM YARATILDI, YOK

Değerlendirmesinin sonunda Okan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: "Ekonomide yeni fabrikalar açılmıyor. Yeni istihdam sahaları yaratılmıyor, kamu personeli alınmıyor. İşkur bile geçici işçileri almadı bile zamandan beri nerede büyüdük, nerede istihdam yaratıldı, yok. Kim kazandı? Hükümete yakın yandaş şirketler kazanmış olabilir. Bu şirketlerin de kendi bünyelerindeki gelir haneleri artmıştır. Bu genel olarak büyüme tabiiki yansımıştır ama 21,7’lik, bir yansıma olacağını hiç sanmıyorum. Partimiz, konuyu değerlendirecek ve geniş açıklamayı yapacaktır."