SONGÜL KONAR

“İNSANLARIN GELİRİ BİR TÜRLÜ ARTIRILAMIYOR”

Türkiye’deki en büyük sorunun gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “İnsanların geliri bir türlü artırılamıyor. Özellikle dar gelirli dediğimiz asgari ücretliler, emekliler, esnaflar ekonomik durgunluktan çok fazla etkileniyorlar. İşsizlerin zaten herhangi bir geliri yok. Ama dediğim gibi düşük gelirlerle ekonomi düzelmez. Çünkü ekonomide rahatlamanın olması için harcama yapılması lazım. Harcamalardan da, devletin vergi alması lazım. Ekonomi bu şekilde olur. Devlet, üretim yaparak ve üretimden elde ettiği kazançları, dar gelirliye ve asgari ücretliye verdiğinde ekonomi kendiliğinden canlanacaktır. Asgari ücret arttığı için vatandaş alışverişini esnaftan yapacak. Devlette bundan vergi aldığında, devletin çarkları dönmeye başlayacaktır. AKP’nin yaptığı gibi 9 defa vergi affı çıkarmayacak ve ekonomi kendiliğinden düzelecektir.” dedi.

“DAR GELİRLİ KESİMLERİN KAZANÇLARI ARTMADIĞI SÜRECE EKONOMİ RAYINA GİRMEZ”

Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP, dar gelirliyi daha da, baskılıyor. Emeklinin maaşına zam yapmıyor, asgari ücretlinin gelirini artırmıyor, yoksulları görmezden geliyor. Sözüm ona enflasyon oranında zam yapılıyor! Ama hiçbir zaman bu zam yapılmıyor. Tarımda girdi maliyetleri sürekli artıyor ama fiyatlar artmıyor. Kısacası, dar gelirli kesimlerin kazançları artmadığı sürece ekonomi rayına girmez.”

“ASGARİ ÜCRETİ HÜKÜMET GÜNDEMİNE ALMAMIŞKEN, BİZ GÜNDEME ALDIK”

CHP, 2015 yılı seçimlerinden bu yana gelirin ve harcamaların artması gerektiğini dile getiren Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Tüketim yaparak değil, üretilen ürünlerin satılarak değer kazanarak, ithalatın durdurularak ve tasarruf yapılarak, iç piyasanın canlanmasını sağlıyor. Bunun için en önemlisi de, asgari ücrettir. Asgari ücreti hükümet gündemine almamışken, biz gündeme aldık. 2015 yılında asgari ücret 900 lira civarında iken, biz bin 500 lira olarak dile getirmiştik. Hükümet, 7 Haziran seçimlerinde vaat olarak verememişti ama 1 Kasım seçimlerinde bin 300 lira olarak dile getirdi. Daha sonra normal artışlarla birlikte bin 603 lira seviyesine geldi. Bu rakam açlık sınırının çok altındadır.”

“CHP’Lİ BELEDİYELERDE ASGARİ ÜCRET, 2 BİN 200 LİRA OLACAK”

CHP’li belediyelerde asgari ücretin 2 bin 200 lira olacağını ifade eden Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “CHP olarak, asgari ücretin net 2 bin 200 lira olması gerektiğini meclise verdik. Ama iktidar ve küçük ortağı destek vermediği sürece, bunların mecliste görüşülmesi mümkün değil. Fakat, CHP’li belediyelerde asgari ücreti 2 bin 200 lira yapabiliriz. Bunu da, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle uygulamaya başlanacak. Bu tüm kurum ve işyerlerinde uygulanabilir. Türkiye’de elektriğe, doğal gaza, akaryakıt olmak üzere birçok kaleme zamlar geliyor. Bundan ötürü de, Türkiye’deki tüm CHP’li belediyelerde asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda gerekli açıklamayı yaptı ve tüm CHP’li belediyeler buna uyacak. 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde başarılı olduğumuz belediyelerde de, asgari ücret 2 bin 200 lira olacaktır.”