CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu esnaflara yönelik olarak 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanım imkânı sağlanması ile ilgili olarak esnaflarla görüştüğünü ve bu uygulamadan sicil affı mağduru esnaflarımızın da yararlanması gerektiğini belirtti. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Bakanı Fikri Işık’a bir soru önergesi veren Gaytancıoğlu Bakan Fikri Işık’a bu konuda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu.

Esnafa sahip çıkılması gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, “Esnaf odalarıyla ortak çalışmalarımız var ve bu çalışmalarımız devam edecek. Esnafımızın durumunun iyileştirilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Gaytancıoğlu’nun verdiği soru önergesinin metni şu şekilde:

“14 Aralık 2015 tarih ve 2015/8296 sayılı Kararname ile esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik olarak esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanım imkanı sağlanmıştır. Bu kredi kullanımında esnaf ve kredi kefalet kooperatiflerinin kredi kullandırma koşulları geçerli olacaktır. Kullandırılan kredi miktarına bağlı olarak kredi kefalet kooperatifleri kefil ve ipotek talep edeceklerdir. Kullandırılacak krediler faizsiz kredi olmak ile beraber yüzde 1 bloke sermaye kesintisi, toplam 500 TL banka ve kooperatif masrafı kesintisi ve kredi kullanacak kişinin yaşına göre de sigorta bedeli kesilecektir. 30 bin TL faizsiz kredinin kullanılabilmesi için esnaf ve sanatkarların bakiyesi 2016 yılına devreden kredi borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Buna göre:

1. Bu uygulamanın geçmiş dönemde 3 kez çıkarılmasına rağmen bankalarca dikkate alınmayan sicil affı mağduru esnaflarımızın da yararlanabileceği şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?

2. Bu uygulamadan yararlanamayacak olan sicil affı mağduru esnafımızın sayısı kaçtır?

3. Uygulamadan yararlanamayacak olan sicil affı mağduru esnaflarımızın sayısının illere göre dağılımı nedir?”