HABER MERKEZİ

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, sarımsağın Mayıs ayında zam şampiyonu olmasıyla ilgili bir açıklama yaparak, “Gerekli üretim planlanmasını yapmaz, üreticiye yeterli desteği vermezseniz, her ay

Kendisinin Tarım ve Orman Bakanına 2019 Ekim ayında verdiği bir soru önergesiyle sarımsaktaki durumu gündeme getirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Gaytancıoğlu,“2019 Ekiminde Tarım ve Orman Bakanına sarımsak üretimini teşvik edici yönde bir destekleme uygulaması ve geleceğe yönelik üretim planlaması olup olmadığını sordum. Ayrıca, fiyatlar artınca gümrük vergileri hemen düşürülürken, fiyatlar düştüğünde TMO’nun bir düzenleyici olarak piyasaya müdahalesinin neden düşünülmediği sorusunu yönelttim. Ancak, Bakanlıktan gelen cevapta, konunun özüne hiç girilmemiş, genel olarak verilen destekler sıralanmıştı. Sorunu tespit edemeyenlerden, soruna çözüm bulmaları beklenemez. AKP, ülke tarımında yaşanan sorunlarla ilgili doğru tespit yapamadığı ya da yapmak istemediği içindir ki bu sorunlara çözüm de getirememektedir. Anlaşılan o ki; tarımda plansızlık ve günübirlik politikalar aynen devam ediyor. Bugün sarımsak zam şampiyonu oldu, önümüzdeki ay da başka bir tarım ürünü olacaktır. AKP ile Türkiye tarımda ürün planlamasını, kendine yeten bir ülke olmayı, çiftçisine sahip çıkıp yeterli desteği vermeyi unuttu. Cargill gibi uluslararası şirketlere destek olmayı bilirler, ama bir avuç sarımsak üreticisine yeterli destek, halkımıza ucuz, sağlıklı ve yeterli tarım ürünü sunmayı beceremezler” dedi.

Yaşadığımız salgın günlerinde halkımızın mutfağında olması gereken ürünlerin başında sarımsağın geldiğini, ancak yaşanan zamlarla birlikte vatandaşın sarımsağı artık nerdeyse altın gibi gramla almak zorunda kaldığını belirten CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, “AKP’nin tarım politikaları, vatandaşımızın hem cebini hem sağlığını tehdit ediyor” diye konuştu.