HABER MERKEZİ

Konuyla ilgili soru önergesi veren Gaytancıoğlu Bakana “Çiftçinin TMO’ya sattığı ürünlerden stopaj kesilmesini kaldırmayı düşünüyor musunuz? Kesilen stopajların tekrar çiftçimize iade edilmesi için bir çalışma yapacak mısınız?” soruların yöneltti.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu önergesinde stopaj kesintilerinin yanı sıra lisanslı depoların dolması ve çiftçinin lisanslı depolara verdiği ürün karşılığı faizsiz kredi kullanması konularına da değindi.

Okan Gaytancıoğlu, önergesinde “Üreticimiz buğdayını lisanslı depolara verdiği zaman yüzde 2’lik stopaj kesintisinden muaf olmaktadır. Diğer yandan bu yıl başta Trakya olmak üzere bazı bölgelerde sezon bitmeden lisanslı depolar yüzde 100 doluluk oranına ulaşmıştır. TMO tarafından yapılan açıklamada ‘Ofis olarak çiftçimiz mağdur olmasın diye lisanslı depo yanına “açık yığma” tabir edilen şekilde depolamaya ve alımlara devam ediyoruz’ denilmiştir. Oysaki üretici TMO’ya ürününü daha düşük fiyattan satmak zorunda kalmakta, çoğu yerde açık yığma depolanmalarda birinci ve ikinci sınıf buğdaylar aynı yere döküldüğü için ikinci sınıf olarak fiyat verilmektedir. Üstelik TMO’ya satılan ürünlerde yüzde 2’lik stopaj kesintisi de yapılmaktadır. Bu durumdan dolayı üreticimiz gelir kaybına uğramakta, çiftçimizin yanında olması gereken TMO’ya daha düşük fiyattan ürününü satmaya zorlanmaktadır. Yine bu yıl lisanslı depoya emanete ürününü döken üreticilere Ziraat Bankası fatura karşılığı sıfır faizli kredi vermeyi durdurmuştur” dedi.

Gaytancıoğlu, Bakan Kirişci’ye şu soruları yöneltti: “1. Çiftçinin TMO’ya sattığı ürünlerden stopaj kesilmesini kaldırmayı düşünüyor musunuz? 2. Kesilen stopajların tekrar çiftçimize iade edilmesi için bir çalışma yapacak mısınız? 3. Borcundan dolayı ürününü acil olarak tüccara satmak zorunda kalan çiftçiye neden 1 TL destek verilmemektedir? Bunun için bir düzenleme yapıp bu çiftçilerimizin de destekten yararlanmasını sağlayacak mısınız? 4. TMO’nun açık yığma olarak alıp depoladığı ürünlere birinci kalite olsa bile ikinci ve üçüncü kalite ürün olarak fiyat verdiği doğru mudur? 5. Açık yığma şeklinde yapılan alımlarda alınan ürünlerin kalitelerine göre alımı ve birinci kalite olanlara buna uygun fiyat ödemek için bir çalışmanız var mıdır?”