AYGÜL KONAR

Türkiye İstatistik Kurumu Edirne Bölge Müdürlüğü’nün açıkladığı, ‘2019 Yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ sonuçlarında, Türkiye'de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2019 yılında 28 bin 522 TL iken, İBBS 2. Düzey bölgeleri itibarıyla bölgemiz 4. sırada yer aldı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ülkede gelir dağılımlarına bakıldığında, yoksulluğun gittikçe arttığını belirtti.

“ÜLKEDE GÜN GEÇTİKÇE YOKSULLUK ARTIYOR”

Türkiye istatistiklerinin gelir dağılımına bakıldığında, bölgemizin Türkiye genelinde gelir dağılımında 4’üncü sırada yer aldığını kaydeden Gaytancıoğlu, “Türkiye’de ortalama gelir yaklaşık 40.000 TL, böldüğünüzde 3 bin TL’nin biraz üzerinde. Bir ailenin geliri çok yüksek bir rakam değil. Demek ki ülkede gün geçtikçe yoksulluk artıyor. En gelişmiş bölge İstanbul, ikinci bölge Ankara, üçüncü bölge İzmir. Türkiye’nin nüfusuna baktığımızda önemli bir kısmı büyük şehirlerde yaşıyor. Trakya bölgesinin dördüncü sırada yer alması iyi ancak, yoksulluk sıralamasında bölgemiz baya bir yukarılara çıktı. Bazı istatistikler her şeyi yansıtmaz, özellikle TÜİK istatistiklerinde son zamanlarda güvenilirlik azaldı. Yoksulluk sınırının 8 bin TL’nin üzerinde olması, açlık sınırının 2.500 TL civarında olması halkımızın büyük bir kısmının bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırına yakın bir seviyede gelirinin olması çok üzücü” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE’DE GELİR ARTMIYOR”

Konuşmasının devamında, özellikle AKP’nin son zamanlarda uyguladığı politikalarda işsiz sayısının son derece arttığını söyleyen Okan Gaytancıoğlu, “2 gün önce açıklanan işsizlik verilerine göre resmi rakam yüzde 13,7. Biz bunun daha yukarılarda olduğunu biliyoruz. 4 aydır kısmi ödeme adı altında asgari ücretin neredeyse yarısı bir ödeme yapılarak insanlar işlerinden olmasınlar diye bir gelire mahkum ediliyorlar ve bu daha 2 ay uzatıldı. Böyle olunca, insanların gelirinin artmadığı ortamda, üretimin olmadığı ortamda bu genel istatistiklere yansımaz. Türkiye’de gelir artmıyor. Gelir dağılımında bozukluklar son derece fazla” dedi.

“GELİR DAĞILIMIDAKİ DENGESİZLİKLER ÇOK BÜYÜK BİR SORUN”

Türkiye’nin en büyük sorununun gelir dağılımındaki bozukluklar olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, “Bu Edirne içinde, Trakya bölgesi içinde geçerli. Öyle bir gelir bozukluğu var ki, Türkiye’nin en zengin nüfusu yüzde 1’i, en fakirleri de maalesef yüzde 30’lar civarında. Arada çok büyük bir uçurum var. Halbuki ortalama gelir dediğimizde, Edirne’ye baktığımızda, herkes 34 bin TL yıllık gelire sahip ise sorun olmaz ülkede ama bu payı alamayan milyonlarca insan var. Birde bu payın çok çok üzerinde gelire sahip insanlar var. Gelir dağılımıdaki dengesizlikler çok büyük bir sorun. Bizim bölgemizin de gelir dağılımı sorunu var” diye konuştu.

“BİR ÇOK FABRİKA KAPANIYOR”

Açıklamasının devamında, bölgedeki bir çok fabrikanın kapandığını, bu sebepten de göçlerin yaşandığını dile getiren Okan Gaytancıoğlu, “Trakya bölgesi uzun yıllardır önemli devlet yatırımlarını alamıyor. Bölgemiz tarım bölgesi, vatandaşımızın tarımdan eline geçen geliri son derece düşük olduğu için, girdi maaliyetlerin de çok yüksek olduğundan geliri bir türlü artmıyor. Örneğin, bir fabrika kurulsun, fabrikanın etrafında yeni sanayi siteleri yapılsın ama bunlar maalesef yok. Tam tersine bir çok fabrika kapanıyor. Fabrikalar üretimden gelen gücünü kullanamıyor ve bölgedeki gelire etken oluyor. En çokta Uzunköprü’deki fabrikalarımız ciddi anlamda kapandı. Bölge geneline baktığımızda, Uzunköprü’deki, Meriç’teki, Lalapaşa’daki, Havsa’daki nüfusun çok önemli bir bölümünün Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz’a göç ettiğini buralarda Uzunköprülülerin, Meriçlilerin oluşturduğu mahallelerin olduğunu görüyoruz. Bu da devlet yatırımlarının bölgeye gelmediğinin göstergesidir. Devlet gelmeyince, özel sektör de gelir elde edemiyor. Böyle bir dengesizlikler var” şeklinde konuştu.