Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Aralık ayı Ekonomik Güven Endeksi ve Tüketici Güven Endeksi ve Tasarruf Etme İhtimali Endeksi’ni dün açıkladı. Açıklanan rakamlar hiç de iç açıcı değil. 2017 yılına umut dolu girmeyi düşünürken TÜİK’in açıkladığı rakamlar Türkiye ekonomisinin zor durumda olduğunu bir kere daha istatistikî olarak gösterdi.

Peki, bu endeksler nedir? TÜİK şöyle açıklamış Ekonomik Güven Endeksini: Ekonomik güven endeksi, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.” Yani bu açıklamaya göre “Ekonomik Güven Endeksi” imalat sektörü ile ilgili Tüketici Güven Endeksi de adında belli olduğu üzere tüketici ile ilgili verileri içeriyor.

Yazının başındaki konuya dönersek TÜİK’in açıkladığı rakamlara gelelim. Buna göre; Ekonomik Güven Endeksi, Aralık’ta geçen aya göre yüzde 18,5 azalmış ve 70,52'ye düşmüş.

TÜİK ile TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası)’nin tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, aynı ayda bir önceki aya göre yüzde 8 oranında azalmış.

Son olarak da Tasarruf Etme İhtimali Endeksine gelirsek bu endekste de yüzde 17,9 oranında azalmış ve bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığı anlamına geliyor.

Şimdi bu endekslerden yola çıkarak şunları söylemek mümkün. Türkiye’de bir güvensizlik durumu rakamlara yansımış.bu rakamların geçerliliği ve doğruluğunu Edirne’de, Uzunköprü’de, Enez’de, İpsala’da ve Keşan’da da görmek mümkün. Kapanan dükkânları çarşıda ve AVM’lerde görebiliyorsunuz. Geçen Pazar günü Keşan’da gezdiğim bir AVM’de 5 dükkân kepenklerini (çeşitli zaman aralıklarıyla) indirmiş ve yeni kiracıların gelmesini bekliyordu. Hem imalat sektöründe hem de tüketicide belirsizlik var ve sürecek gibi de gözüküyor.

Bir de bunların dışında Tasarruf Etme İhtimali Endeksinin % 17,9 oranında azaldığı bir ekonomik ortamda çalışanlara zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) ile tasarruf ettirilmek isteniyor. Bu insanlar zaten zordan geçiniyorlar. Son paralarını nasıl tasarruf etsinler? Asgari ücret açıklandı. Net Asgari Ücret 1.404,00 TL yani 104,00 TL zam yapıldı. 104 TL’nin ne kadarını tasarruf edecek asgari ücretli?

 

2016 yılı iyi geçmedi bu endeksler böyle devam ederse 2017 yılı da iyi geçmeyecek. Ekonomik anlamda Türkiye yeni bir hikâye yazamazsa işimiz zor.