MMMBD (Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği) Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, 1 Nisan 2016 tarihinde uygulamaya giren e-tebligat sistemiyle ilgili olarak bilgi verdi. 

Kaba, vergi dairelerince düzenlenip muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken ve hukuki sonuç doğuran; vergi ve ceza ihbarnamesi, ödeme emri gibi evrakları, mükelleflere postayla, memur vasıtasıyla ve ilan yoluyla tebliğ edildiğini, ancak 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren, belirtilen tebliğ usullerine ilave olarak e-tebligat sisteminin de uygulamaya geçirildiğini hatırlattı. Buna göre; Kurumlar Vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara, e-tebligat sistemi ile elektronik ortamda evrak tebliği yapılabileceğini söyleyen Haluk Kaba, “Ayrıca, isteğe bağlı olarak kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenler bu sistemden faydalanabilecektir. Tebliği gereken evrak muhataplara elektronik tebligat sistemi ile tebliğ edilebileceği gibi Kanunda yer verilen diğer tebligat usullerine göre de tebliğ edilebilir. Basit usulde vergilendirilen mükellefler ile gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin e-tebligat sistemini kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır.” dedi.
SİSTEMDE EVRAKA AİT GÖNDERİM TARİHİ VE TEBLİĞ TARİHİ GİBİ BİLGİLER DE YER ALMAKTADIR
Vergi Dairesi tarafından elektronik olarak imzalanan evrakın, sistemi kullanan mükellefler için tanımlanmış olan elektronik alana gönderileceğini ifade eden Kaba, “Daha sonra, mükelleflerin başvuruları sırasında bildirdikleri cep telefonu numarasına veya e-posta adresine tebliğe ilişkin bilgilendirme mesajı iletilebilecektir. Bu belgeler ayrıca posta yoluyla gönderilmeyecektir. E-tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır. Mükellefler tebliğ edilen evrakı
www.gib.gov.tr üzerinden e-tebligat sistemine giriş yaparak görüntüleyebilir ve istenildiğinde evrakın çıktısını alabilirler. Sistemde evraka ait gönderim tarihi ve tebliğ tarihi gibi bilgiler de yer almaktadır. Mayıs 2016 tarihinden itibaren gerçek kişilere yapılan elektronik tebligatlar e-devlet portalı üzerinden de görülebilecektir.” diye konuştu.
KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMELERİNİN VERİLME SÜRESİ 25 NİSAN’DA BİTECEK
Kaba, sözlerinin sonunda, Kurumlar Vergisi beyanname verilmesiyle ilgili olarak da mükellefleri bilgilendirerek, “Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilme süresi, 25 Nisan 2016 tarihinde sona erecek.” şeklinde konuştu.