Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı İsmail Yüksel dün yaptığı açıklamada; esnafın durumu yaşadığı sıkıntılar ve KOSGEB tarafından verilecek krediler hakkında bilgi verdi.  

Esnafın son günlerde işlerinin son derece durgun olduğunu ve canlılık katma adına bir takım adımlar atılmaya çalışıldığını söyleyen Yüksel, “Seçim öncesinde, mevcut hükümetin esnaflarla ilgili ciddi vaatleri vardı. Küçük esnaflara, KOSGEB tarafından faizsiz kredi verilecek. Esnafımızın krediyi alması içinde sicilinin düzgün olması gerekiyor. Devlet esnafa, ‘bankadan kredini al; faizi bana ait.’ diyor. Krediler, esnaf için bir nefes olacak. Ancak, sıkıntılarda olacaktır. Çünkü sicili bozuk olan arkadaşlarımızın bu krediden yararlanma şansları yok. Biz isteriz ki, sicil affı çıksın ve bu arkadaşlarımızda, kredi kullanma hakkına sahip olsunlar” dedi.

 KREDİ ÇIKARSA SIKINTILARIMIZA ÇÖZÜM ÜRETİR

KOSGEB kredisinden yararlanmak isteyen esnafların odaya başvuruda bulunabileceğini belirten Yüksel, sözlerine şöyle devam etti: “KOSGEB tarafından verilecek kredi; ‘sıfır’ faizli, 24 ay vadeli ve 6 ay geri ödemesiz olacak. Bu durumda biz esnaf için son derece iyi olacaktır. Esnaf, malını gidip, peşin alacak ve kendi ekonomisi için bir avantaj sağlamış olacaktır. Kısacası, kredi çıkarsa sıkıntılarımıza çözüm üretir ve bizi rahatlatır. Böylece esnafta kış mevsimini rahat bir şekilde geçirebilecektir.”

SİCİL TEMİZ OLMALI

“Geçmiş yıllarda, KOSGEB tarafından verilen krediler oldu. Ancak, çok fazla yararlanan olmadı. Bu defa herkesin yararlanacağına inanıyor musunuz?” şeklindeki soruya cevap veren Yüksel, şöyle konuştu: “Esnaf, geçen yıla göre; daha şanslı. Elbette ki sicili temizse. Geçen yıl, kredisi çıkan esnaf arkadaşlarımız oldu ancak, alamadı. Çünkü kredi kartının ödemesinde gecikme yaşanması ya da farklı nedenlerden ötürü yararlanamadı. Banka esnafın yıllık gelirine bakıyor ve kullandığı krediyi ödeyip-ödemeyeceğini hesaplıyor. Eğer banka yetersiz görüyorsa, kredi vermeyebilir. Ama ben bu krediden daha önceki yıllara göre çok daha fazla kişinin yararlanacağına inanıyorum.”

KIŞ MEVSİMİNİN GEÇ GELMESİ ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Keşan esnafının durumunun, Türkiye’deki esnaftan farklı olmadığını ve bir takım sıkıntılarının olduğunu dile getiren İsmail Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü: “Keşanlı küçük esnaflarımız, sıkıntılarını bizlere dile getiriyor. Özellikle kış döneminin geç gelmesi esnafı olumsuz yönde etkiledi. Çünkü esnaf, kışlık kıyafetler aldı ancak, havaların iyi gitmesinden ötürü satış yapamadı. Fakat büyük AVM’ler, mallarını indirimli fiyatlarla satarak, elinden çıkarmaya çalışıyor. Dolayısıyla, esnafların durumları çok iç açıcı değil.”

İNŞALLAH YENİ SEZONU YENİ PAZARYERİNDE AÇACAĞIZ

Yüksel, “Bazı esnaflar, pazaryeri projesinin artık tamamlanarak, biran önce yerlerine geçmek istiyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya ise, şöyle cevap verdi: “Pazaryeri projesinde bir gecikme var. 15 Haziran 2015 tarihinde tamamlanması gerekiyordu ancak, Mart 2016’da teslim edileceği dile getiriliyor. Bu kadar gecikmede, çok sıkıntılı olacağını düşünmüyorum. Yeter ki, iyi ve hayırlı olsun. İnşallah yeni sezonu, pazaryerinde açacağız.”