HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Kadir Mutaf, mobilya sektöründe ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek, “Ciddi bir krizle karşı karşıyayız. Çünkü mobilya üretiminde kullanılan hammadde ürünlerinin iç piyasada yeteri kadar bulunmamasından dolayı mobilya sektöründe üretim durma noktasına geldi. Hatta ciddi üretim yapan bazı firmalar geçici olarak üretimi durdurma kararı aldı. Bunun nedeni iç piyasada mobilya hammaddesi olarak belirlediğimiz malzeme maalesef bulunamıyor. Nedir bunlar? İşlenmemiz sunta, mdf gibi gruplar. Mobilya grubunun ana hammaddesini oluşturan grupların işlenmemiş halde bulunmamasından dolayı insanlar hammaddeye erişimde zorluk yaşıyorlar. Tabi kurdaki artış, artan maliyet tutarları hammadde fiyatlarını, olağan dışı yüksek fiyat artışı mobilya sektörünü ciddi anlamda etkiliyor” dedi.

BİR SINIRLAMA GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Mobilya Sanayicileri Derneği’nin yapmış olduğu çalışmada geçen yıl evlenen bir çiftin ortalama 40 bin lira bir tutarla evinin eşyalarını alabilirken bu rakamın bugün 70-80 bin liralara ulaştığını ifade eden Mutaf, “Eğer hammaddedeki bu kriz devam ederse bu fiyatların daha da artabileceği öngörülüyor. Bu da tabi tüketiciyi ciddi anlamda yansımış oluyor. Bu bizim sektörün yaşadığı kötü bir durum. Türkiye’de mobilya grubu özellikle yemek odası, yatak odası, genç odası, büro mobilyası, koltuk takımı, oturma grubu, mutfak mobilyası, kapı gibi hazır mobilya bitmiş işlenmiş nihai ürünlerde her yıl ihracat fazlası veriyor. İyi bir ihracat rakamımız var. Fakat iç piyasada hammadde bulunamadığından dolayı üretim yapılamıyor. Bu da hem ihracat rakamlarını düşürüyor hem de iç piyasadaki tüketici yüksek bedelle mobilya almış oluyor. Bugün sınırda yaşadığımız bir bölgede olduğumuzu da düşünürsek biz Batı Trakya’ya, Bulgaristan’a mal satmak arzusuyla işlemlerimize devam ederken, ciddi maliyet artışlarından dolayı kur yüksek olsa da maalesef fiyatımız yüksek kalıyor. Hammadde konusunda yaşanan sıkıntıların çözülebilmesi için acilen bir önlem alınmasını bekliyoruz. Bu konuda TOBB nezdinde girişimlerde bulunduk. Beklentimiz şu, hem ihracattaki avantajımızı kaybetmemek hem de üretim maliyetlerinin daha da artmaması için işlenmemiş sunta, mdf gibi grupların işlenmeden ihraç edilmesine bir kota getirilmesini, bir sınırlama getirilmesini bekliyoruz. Bu ürünler ciddi anlamda ihraç edildiği için iç piyasaya, mobilya sektörüne ürün bulamıyoruz. Yetkililerden beklentimiz bu. En azından iç piyasadaki krizi önleme anlamında faydalı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

HAMMADDEYE BÜYÜK ŞEHİRDEN DAHA ZOR ULAŞAN BİR BÖLGEYİZ

Keşan’ın, mutfak, kapı, pergüle gibi ürünlerde ciddi üretim kapasitesine sahip bir yer olduğunu dile getiren Mutaf, “Hem Batı Trakya’ya ihracat anlamında hizmet veriyoruz hem de Keşan’da bölgeye yani Gelibolu, Malkara, Uzunköprü, Enez’i de katarsak geniş bir coğrafyaya ciddi kapasiteyle hizmet veriyoruz. Bunlar küçük ölçekli işletmelere de yansıyor. İşleyecek ürün, hammadde bulamıyorlar. Her gün fiyat girdilerinin değişmesi pazarın küçülmesine neden oluyor. Bu büyük sanayiler içinde önemli olduğu kadar bizim gibi yerleşim yerleri de etkileniyor. Çünkü biz hammaddeye büyük şehirden daha zor ulaşan bir bölgeyiz. Küçük işletmelerde bulunduğumuz coğrafyada 500 bin kişiye hizmet ediyorlar. Bu konuda da gayet iyiler. Bugün evinize laminat almak isteseniz bulamadığınızı göreceksiniz. Gidip 1 renk görebileceksiniz. Dolap yaptırmak istediğinizde gittiğiniz zaman 2 alternatif görebileceksiniz. Renk karteli her gün azalıyor. Pazar alternatifiniz ve hizmet kaliteniz düşüyor. Yunanistan’la hazır mobilya ve mutfak konusunda iyi bir ticaretimi var. Ama cevap veremediğimiz zaman her geçen gün azalmaya sebep oluyor. Orman yangınlarından dolayı tomruk alamıyoruz şu an. Zaten yeteri kadar hammadde gelemiyor ülkemize olan hammaddeyi de ihraç ettiğimiz için biz iç piyasada inanılmaz bir yükselişle karşı karşıya kalıyoruz. Biz bu süreç aşılanan kadar işlenmemiş ürünün ihracına belli bir sınırlama getirilmesini bekliyoruz ki biz iç piyasada bu sorunla karşılaşmayalım. Yaz ayları geliyor, sezon açılacak. Bu büyük bir krize yol açabilir” ifadelerini kullandı.