AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün, Keşan İpsala Karayolu üzerindeki Kale Un Fabrikası Tesisleri’nde konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Saat 11.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu Kale Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Kale, Kale Un Başkanı Kadir Kale, Dış Ticaret Direktörü Savaş Kale, Kale Un Direktörü ve Genel Müdürü Barış Kale katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Ali Osman Kale, “Kale olarak bizim amacımız daha çok üretim, daha çok istihdam ve daha çok ihracattır. İhracattaki başarımızda payı olan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

BARIŞ KALE: “ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 70’İNİ İHRAÇ EDİYORUZ.”

Daha sonra konuşan Barış Kale ise şirketle ilgili genel bilgiler vererek şöyle devam etti: “Kale Un Fabrikası 1984 yılında üretime başladı. Şu anda günde 275 ton buğday kırma kapasitemiz var. Hammaddemiz, ana ürünümüz buğday. 15 bin ton buğday depolama kapasitemiz mevcut. 50 kilogramlık çuvallarda 15 bin çuval un depolama kapasitesine sahibiz. Yeni yaptığımız silo yatırımı ile un depolama kapasitemizi 15 bin çuvaldan 30 bin çuvala çıkaracağız.  Bu yeni yatırımda depolamanın haricinde paketlemeyi de hızlandırıyoruz. Çünkü ihracatlarımızın tamamını konteynırla yapıyoruz. 2008 yılında başlayan ihracat ayağımız 2017 yılı itibari ile çok farklı noktalara geldi. Kale Un olarak şu anda un üretimimizin yüzde 70 civarındaki rakamı ihracat, yüzde 30’u da iç pazar.”

SAVAŞ KALE: “DIŞ PAZARDA MARKAMIZI TANITIYORUZ.”

Dış Ticaret Direktörü Savaş Kale de ihracatla alakalı şunları dile getirdi: “2008 yılında Barış Beyin kişisel girişimleri ile 2 konteynırla yani yaklaşık 48 tonla başlayan ihracatımız 2016 yılında 25 bin 917 tona kadar çıktı. İhracata başlamak kolay olmadı. Ama bize bu işin sabırla olacağını belirttiler. Biz de fuarlara giderek bir şeyler ektik. 1-2 yıl sonra da ektiğimiz ürünü biçmeye başladık. Yeni müşteriler bulduk. 2008 yılından bu yana 30’un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracatları yaparken yeni şeyler de öğreniyoruz. Amacımız risklerimizi dağıtmak. Sadece bir gölgeye odaklı kalmak istemiyoruz. Her kıtaya mal satmaya çalışıyoruz. 2014 yılında 12 bin ton civarında un ihracatımız oldu. 2015 yılında 20 bin ton, 2016 yılında 26 bin ton un ihracatı gerçekleştirdik. Uzak Doğu ülkelerine ihracatımız var. Markamızı tanıtmak için yılda en az 3-4 defa yurtdışı fuarlarına katılım gösteriyoruz. Uzak Doğu, Doğu Afrika, Batı Afrika ve Ortadoğu ana pazarımız.”

Türkiye’nin yaklaşık 5 yıldan beri un ihracatında dünya birincisi olduğunu dile getiren Kale sözlerini şöyle sürdürdü: “2002 yılında yaklaşık 280 bin ton olan un ihracatı 2016 yılında 3,5 buçuk milyon tonla rekor seviyeye çıktı. Bu sene de ön görülen 3.6 milyon ton. Dünyada lideriz. Ama bazen sıkıntılar çıkabiliyor. En büyük buğday tedarikçimiz olan Rusya ile yaşadığımız sıkıntılar bazı noktaları etkiledi. Genel olarak durum bu.” Öte yandan, Edirne’de unda en çok ihracat yapan ilk 2 firmanın Keşan’dan olduğu belirtildi.

HELVACIOĞLU: “KEŞAN’DAN 30 ÜLKEYE UN GİDİYOR.”

Son olarak söz alan Mustafa Helvacıoğlu: “Kale ailesinin kurumsallaşmasından sonra büyüdüğü aşikâr. 500’e yakın istihdam sağlayan Kale ailesinin Trakya’da önder firmalardan biri olduğunu ifade etmek isterim. Yine un pazarında Edirne’de ilk 2 firmanın da Keşanlı olması bize gurur veriyor. Keşan’dan 30 ülkeye un giden bir noktadayız. Kendilerine bereketli işler diliyoruz. 2018 yılında 10 milyon dolar un ihracatı yapma hedefini biz de destekliyoruz. Ekonomi zorlandıkça hedef büyüten bir firmayı da takdir etmek gerekiyor. Kendilerini tebrik ediyorum. Bu başarı tüm ailenin başarısıdır. ” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının ardından İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Kale Şirketler Grubu’na verilen başarı belgesiyle toplu fotoğraf çekildiler.