HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Eylem, saat 13.00’te, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde başladı. Eyleme, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve bazı siyasi parti temsilcileri ile STK’lar da destek verdi. Eylemde,  Keşan Emek ve Demokrasi Bileşenleri Platformu adına basın açıklamasını okuyan Ahmet Erkan, “Türkiye ekonomisinden siyasetine, derin bir kriz içinde tek adam rejiminin yarattığı kuralsızlık, belirsizlik ve keyfilik yaşadığımız krizi daha da derinleştirmektedir. Cumhurbaşkanın ekonominin kitabını ben yazdım tezleri, TÜİK’in ısmarlama ve sahte olan verileri, bir nas bir de Çin modeli derken ülkemiz felaketten felakete sürüklenmektedir. Üç aydır uyguladıkları yanlış ekonomik politikalarla faizi de enflasyonu da yükseltmeyi başardılar. Enflasyon bağımsız araştırma guruplarına göre % 82,  halkına doğru bilgiler açıklamakla yükümlü olan fakat şimdiler de iktidarın tasdik kurumuna dönüşen TUİK e göre  % 36 olarak açıklanmıştır. Cumhurbaşkanının her konuştuğunda döviz kurlarındaki yükselme ve dalgalanma sonucu, halkımız zamlar ve vergilerle soyulmaya devam edilmiştir. Bunu da bizlere başarı öyküsü olarak sunup sabretmemizi istemektedirler” dedi.

HALKIMIZ NE YAZIK Kİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ZAM SAĞANAĞI İLE KARŞI KARŞIYA KALMIŞTIR

“İki aydır Türk Lirasının değer kaybetmesi nedeniyle, toplumumuzun tüm çalışanları, işçiler, memurlar, emekliler, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üretici köylüler, siftah yapamadan dükkanını, işyerini kapatan küçük esnaf, iğneden ipliğe ve tüm temel ihtiyaçlarımıza yapılan % 70 ile % 800 arasında yapılan zamlarla inlemektedir” diyen Erkan, “Yeni yılın ilk dakikalarında, yeni yıla yeni umutlar ve beklentilerle girmeyi düşleyen halkımız ne yazık ki görülmemiş bir zam sağanağı ile karşı karşıya kalmışlardır. Halkımızı yoksulluğa, karanlığa iten bu iktidar en kısa zamanda bu ülkenin yönetiminden demokratik yollarla ve halkın oylarıyla uzaklaştırılmalıdır. Ya da biz bu işi yapamıyoruz diyerek kendiliğinden istifa etmelidir. Son yaptıkları enerji zamları ile geniş halk kesimlerini, soğuğa ve karanlığa mahkum ederken, bir avuç enerji şirketlerini zenginleştirdiler. Elektrik fiyatlarına % 50 ile % 127, doğal gaza bir yılda yapılan % 147 zamlarla tüm halk kesimlerinin daha da yoksullaşmasını sağladılar. Akaryakıt, gübre, ilaç, yem zamlarıyla üreten çiftçiyi ekemez üretemez hale getirdiler. AKP ve MHP koalisyonunun ortak tercihi olarak  ortaya çıkan bu yönetim anlayışı; tercihini her zaman uluslararası ve yerli sermayeden yana kullanmış, bir dediklerini iki etmeyerek, devlete ödemesi gereken milyarlarca liralık vergilerini affetmiştir.Bir avuç azınlık affa uğrarken, milyonlarca işçinin, memurun, emeklinin, köylünün, küçük esnafın sömürülmesine göz yummuştur” ifadelerini kullandı.

AÇIKLANAN % 36 ENFLASYONUN ALTINDA, GERÇEK OLAN % 80 ENFLASYONUN İSE ÇOK UZAĞINDA KALMIŞTIR

Ahmet Erkan, asgari ücrete yapılan artışın emekçinin eline geçmeden yok olduğunu dile getirerek, “Memurlara, işçi emeklilerine, esnaf emeklilerine, memur emeklilerine yapılan zamlar, güvenilirliğini yitirmiş TUİK tarafından açıklanan % 36 enflasyonun altında, gerçek olan % 80 enflasyonun ise çok uzağında kalmıştır. Milyonlarca insana ölümü gösterip, sıtmaya razı edenler bu toplumu felakete sürüklemektedirler”

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Halkın taleplerini sıralayan Erkan, “Buradan iktidara sesleniyoruz. Biz geniş halk kesimlerine reva gördüğünüz bu yoksulluğu, bu sefaleti kabul etmiyoruz. Tüm gıda ürünlerine, akaryakıta, doğalgaza, elektriğe, gübreye, ilaca, tohuma yaptığınız fahiş zamları geri alınız. Evlerde 250 kilowatt saate kadar olan elektrik tüketiminden en düşük ücret alınsın. Elektrik ve doğalgazdan alınan KDV sıfırlansın. Elektrik, doğalgaz ve su faturalarını ödeyemeyen yoksulların hatları kesilmesin. Milyonlarca asgari ücretle çalışan emekçilerin maaşları, 3 er ay arayla oluşacak enflasyona göre artırılsın. Memur, memur emeklisi, Bağ Kur emeklisi ve toplu sözleşme sürecinde olan işçilere yapılacak zamlar, bağımsız kurumlarca belirlenen  % 80 enflasyon kadar yapılsın. Üniversiteyi bitiren işsiz gezen tüm gençlerimizin KYK borçları silinsin. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan milyonlarca çiftçinin faiz borçları silinmeli. Anapara ödemeleri zamana yayılarak ödenmelidir. Küçük Esnafın vergi borcu faizleri silinmeli emeklilik prim ödemeleri ödenebilir rakamlar olmalıdır. Biliniz ki biz halkız, sizler ise bizim size verdiğimiz vekaletle oralarda görevlendirdiğimiz temsilcilerimizsiniz. Alacağınız kararlar da, bir avuç rantiyeci için değil, toplumun % 95 ini oluşturan ezilen, yoksullaşan, sömürülen milyonlar için olmalıdır. Bu halk öyle büyük bir halktır ki zamanı gelince, demokratik yollarla verdiği vekaleti de geri almayı bilir. Bunu sakın unutmayın” diye konuştu.